Tuesday, 28 June 2011

Feeding the GP

Assalamualaikum ! 


Korang tahu tak badan guinea pig ni tidak boleh sintesis vitamin C ,tahu tak maksud dia apa?..ahaha..Maksudnya GP tak boleh menghasilkan Vit.C dalam badan macam haiwan lain, so GP kena dapatkan vit.C  dari diet harian atau makanan yang kita beri.

Jadi sini nak bagitahu, siapa-siapa yang ada GP tu penting  beri makanan yang mengandungi vit.C, tak kisahlah sayur ke, buah-buahan ke atau pellet. Vitamin C ni penting untuk badan GP supaya tahap kesihatan badan terjaga dan takde lah penyakit datang, contohnya macam penyakit Scurvy.

Untuk senarai makanan yang mengandungi vitamin C boleh google sendiri cari. Tapi kena ingat, jangan berlebihan nanti boleh toxicity jika berlebihan. hehe





21 comments:

  1. alamak..wa bela harimau jer..ahaks

    ReplyDelete
  2. hahahhahhah gelojoh benor GP nie.......
    tp comey.....
    syiok tgk dowg makan...
    trngin nak bela tapi tkot madam bsar mrah plak hahhah

    ReplyDelete
  3. hahahahaa..amboi harimau,nnt kena mkn baru taw..ahahaha

    @shotbery : haha..do not follow ur impulse nak bela binatang cumel ni..nnt kesian gp tu

    ReplyDelete
  4. mampos bnatang 2 sy kejakan klu sy bela hahahhaha...
    x smpat 2 hari dah kmbali ke rahmatullah hahah

    ReplyDelete
  5. chumel nyer rase nk ggt jer dia nie hehehe

    ReplyDelete
  6. lol..cannibal..ahahahahhahaha

    ReplyDelete
  7. waaaaa ... bkn caniball... geram ngat ....chumel nyer lh !!!

    ReplyDelete
  8. hahaha..thank u suzadin n syafiqa

    ReplyDelete
  9. alaa.. sy lambat komen. huhu

    ReplyDelete
  10. pecinta binatang betol la awak ni..hehe

    ReplyDelete
  11. ooo..ni ke yang dinamakan guinea pig..
    tim panggil argus..
    mix nama : arnab dan tikus = argus
    tim dulu ade bela sepasang pastu beranak..ade 4 ekor anak die..comel..bunyi " cittt..citttt"

    heheeh..salu dulu2 bagi makan epal..suke beno die..
    tapi sekarang dah takde..kene makan dengan babi hutan..semua sekali..iskkk..

    ReplyDelete
  12. thanx all..hahaha

    @tim : arkus laa..arnab+tikus..huhu...kesiannye kena makan babi hutan..huahauhau..xleh bagi sgt mkn epal..kandungan gula tinggi..ahahahaha

    ReplyDelete
  13. i wish i can steal ur pets! hahax

    ReplyDelete
  14. hhahaha..curi je kalau dpt..kahkahkah

    ReplyDelete