Wednesday, 13 July 2011

Bulu HAMSTER gugur ?




Assalamualaikum !

Dah tiga entri buat pasal Hamster dan Hamster , ramai pula hamster lover kat sini ye. hehe. Okai kali ni ada pertanyaan dari blogger juga,  (dah macam pet consultant pula aku ni) . huhu JOM baca soalan dia 



Amboi, panjang muqadimah soalan si YD ni, siap tarik anak-anak sampai putus dua..kihkihkih. Okai, soalan cik YD ni berkenaan dengan keguguran bulu pada hamster. Amboi kau nak bawak pergi buat Yun nam hair care, lagi botak hamster tu adelah nanti.wakakaka . Mungkin hamster korang pun pernah mengalaminya bulu gugur kan.

Oke, berbalik kepada soalan, ada banyak faktor kenapa bulu hamster gugur, antaranya ialah 

1. Kutu/mites dan lice, kalau nampak hamster korang garu sana sini sampai merah dan bulu gugur itu mungkin disebabkan oleh kutu. Kena bersihkan kandang yer dan tukar bedding.

2. Hamster si YD ni maybe dah tua, hamster kalau dah tua dia akan kehilangan bulu start pada bahagian kawasan kaki belakang dan pinggul serta perut ye. So, YD check lah mana bahagian bulu yang banyak hilang tu.

3. Kehilangan bulu juga disebabkan oleh kekurangan nutrient dalam diet, so belilah makanan hamster kat petshop, yang full diet nutrition. hehe

4. Dan, mungkin juga di sebabkan oleh bedding yang kita guna (cedar etc), sesetengah bedding boleh mengakibatkan allergies pada hamster, salah satunya adalah keguguran bulu dan respiratory disease. (tapi aku guna bedding tak ape-ape pun).

Oke, tu je kot aku dapat bagi, apa-apa pun better bawa ke vet untuk check, atau boleh check sendiri kat rumah tengok apa faktor yang sebabkan bulu gugur macam kat atas. Tapi untuk hamster yang dah tua, keguguran bulu memang normal, kalau hamster dah berusia 2 tahun tu agak-agak dah tua ke belum? hehe

roborovski babies..hehe














20 comments:

  1. jalan2 bce entri...tgk hamster yg comel2 tu..huhu xnk komen ape2 hehe :)

    ReplyDelete
  2. Mahal la nk g Yun Nam hair care...Haha..check sendiri jer..Rasanye bela dulu xpernah mengalami hamster keguguran bulu..Sume sehat =)

    ReplyDelete
  3. Special Request: Mr. Dayat, next cerita pulak pasal kucing species Maine Coon. Baru2 tau pasal species kucing ni.

    ReplyDelete
  4. @hanalia : ahahahah..baca2..heheh

    @rizal : amboi yun nam hair care tu tuk manusia je la..binatang leh mati kot kalau guna yunam..ahahahaha..

    ReplyDelete
  5. @fezul : hehehehe..maine coon..yer..akakakakkaa..kurang arif pula pasal breed2 kucing ni..nnt la kucing..ikut turn..ahahah

    ReplyDelete
  6. Haha tau la..Tp hamster ada pasir khas untuk bg dia mandi..Dulu masa bli serbuk kayu tu percuma pasir tu...Suka hamster tu guling2x..Dh mcm Hamstaro...Rindu lak nk bela lg.. =)

    ReplyDelete
  7. @rizal : hehehe..yg tu bath sand..hamster xperlukan air utk mandi..guna pasir je..hehe..boleh jadi entri gak pasal bath sand ni..hihi

    ReplyDelete
  8. Hehe..Lepas mandi bath sand tu bulu dia nampak kemas...Haiwan lain pun ada bath sand gak kan..??Buat la entry nanti..huhu..Okay nice info =)

    ReplyDelete
  9. @rizal : selalunye hewan yang mandi guna bath sand ni hewan yang xbole mandi ngan air..selain hamster , chincila pun guna bath sand..hehe

    ReplyDelete
  10. doctor hamster :) *apa yang penting kerjasama. Haha

    ReplyDelete
  11. @adin : lol..WONDERPETS WONDERPETS..KAMII DATANG..WAKAKAKAKAKAKA

    ReplyDelete
  12. ala dayat nie
    jeles btoi
    bila la bleh ad hamster nie

    ReplyDelete
  13. @laksamana: hehe..thanx

    @aztiqah : belila sekor kat petshop..haha

    ReplyDelete
  14. @jatei : sila2

    @amir : thanx..ahahah

    ReplyDelete
  15. Salam En.dayat . Hamster saya pun bulu dia gugur jugak . sampai botak kat tengah-2 , sebab apa ea ?. boleh tengok dekat blog saya . http://helloprettay.blogspot.com/2013/01/kenapa-ogosh-punya-bulu-gugur.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamster sy gugur bulu kat kpala dia la, risau plak, dia bru pas beranak, knp eh??

      Delete