Sunday, 17 July 2011

Makanan tak patut bagi Hamster ?



Assalamualaikum

Hari ni nak cerita pasal Hamster lagi . Aku (saya) tengok ramai yang bela hamster, which is baguslah sebagai pet permulaan bagi siapa-siapa yang suka binatang. Tapi bila dah ada pet kita kenalah tahu macam mana nak jaga makan minum tu semua kan, okai kali ni nak cerita sikit pasal topik yang agak general iaitu makanan yang kita TAK PATUT beri kepada Hamster.

Sini aku senaraikan beberapa jenis makanan, yang ni aku bagi general je , yang biasanya kita tersilap bagi kat Hamster . 



Chocolate.
Binatang ni memang suka benda-benda yang manis. So kena tahu yang coklat ni tak baik untuk hamster dan juga  small animal yang lain (kucing, anjing dan etc ) Boleh rujuk ENTRI ini ya . Selain tu benda manis ni boleh sebabkan diabetes pada hamster (bukan manusia je)



Buah-buahan dan Sayuran.
Okai untuk buah-buahan dan sayuran BOLEH bagi makan kat hamster, tapi kena HADkan kuantiti yang kita bagi. Sebagai contoh tembikai, kalau bagi banyak sangat makan tembikai, hamster kita boleh kena diarhoea. Lebih-lebih lagi untuk dwarf hamster yang senang kena diarhoea. Kenapa boleh diarhoea? Sebab kandungan air dalam makanan tu tinggi.


Bawang Merah dan Garlic
Hah. yang ni pun kita tak boleh bagi. Bahaya ye kepada hamster dan small animal yang lain, boleh menyebabkan anemia (kurang sel darah merah)



Makanan bergaram dan bahan pengawet
Yang ni contohnya macam keropok . hehe. Amboi, kekadang Hamster ni nampak je kita makan keropok diorang pun nak ye. hehe. Keropok ada kandungan bahan pengawet, di mana kalau kita bagi kat hamster boleh menyebabkan cancer pada hamster ye, bukan manusia je boleh kena cancer, binatang pon boleh.


Oke, itu ajelah yang dapat aku bagi, sebenarnya ada banyak lagi tapi aku just bagi yang ni sebab makanan macam ni lah yang kita selalu jumpa, dan mesti ada antara korang yang pernah terbagi makanan macam ni kan. hehe.

Memang benda ni simple dan orang selalu terlepas pandang, tapi kena ingat, dari mana datangnya penyakit kalau bukan dari makanan (selain environment). So berhati-hati, life span hamster dalam 2-3 tahun, mesti korang taknak hamster hidup setahun je kan. hehe


Okai sekian              

Hamster curi makanan Guinea pig 

Yarhh..akhirnya dapat makan.. nyum nyum

P/S : Contoh makanan lain apple seed, potato, lemon, orange dan banyak lagi lah, boleh google cari eh.hehe. weekend ni terpost entri pasal pet pula..huahua




34 comments:

  1. saya pernah bg roti gardenia butterscotch kt syg and darling sy..they like it..hehehe.. *hamsters

    ReplyDelete
  2. miraa selalu bg HAMSTER miraa makan buah .
    miraa tgk ok jer HAMSTER miraa .

    ReplyDelete
  3. kalau bg mkn durian boleh x???
    haha

    ReplyDelete
  4. wah..great info...comel la hamster,,:-D

    ReplyDelete
  5. @miss kinah : hehe..tp roti yang ada yeast xleh bg kat hamster..nnt sakit perut katanya..ntahlah..haha

    @mira: memanglah boleh bagi makan buah..bukan x bole..tapi kuantiti tu kena kurangkan lah..contoh buah mcm tembikai banyak kandungan air..kalau tinggi hamster pun cirit la..lebih2 lagi kalau bagi tiap hari..lagi satu, kalau bagi buah yg tinggi kandungan gula boleh diabetes maunye hamster tu..

    @aztiqah : hahaha..durian xtaw la. terbakar kot hamster tu mkn durian..ahahahahahahaha

    @suhaila : thanx..ahahaha

    ReplyDelete
  6. awak,knape hamster sy 3 hari jerk hidop..pastuh mati :"(

    ReplyDelete
  7. @atiqah : lol..3 hari je..hehe..selama 3 hari tu ada bagi makan minum apa je?

    ReplyDelete
  8. pernah bagi coke, xlama lepas tuh...meninggal T^T sobs

    ReplyDelete
  9. @nanad : wakakakakaka..aiyoyoy..memang xleh bagi coke or minuman bergas yang lain la..x elok utk hamster. aiyoyo

    ReplyDelete
  10. Thanks, Dalam cubaan bela hamster :D

    ReplyDelete
  11. omo..
    sumer dalam snarai sayer pnah bg mkn!!
    not just that beras, kacang2 (soya, hijau, buncis, bendi) pun saya pnah bg~


    they love kuaci, fresh vege, keropok2 & sometimes cooked vege..
    & i noticed tht diorang xkn makan bnda x fresh & klo assorted food.. yang macam dedak 2 pun diorng x mkn..

    x pnah search plak mknn y ptut & x ptut bg..
    i used to search on hamster care & mybe missed this part..
    so, basicly ..just keep on bagi aper yg dia suka makan~

    ReplyDelete
  12. @artie : haha..bela je..hah

    @phoged : dedak mmgla hamster xmakan..hewan yg ada lidah panjang mcm lembu je makan dedak..hamster xkan mkn dedak..hehe..

    kekadang ada yang anggap hewan ni makan ape je..tp bende simple ni la yg org selalu terlepas pandang..

    tapi xpe, dulu (7tahun lepas) akupon x reti sgt jaga hamster..even makanan kuaci pun ak xpenah bagi..tapi oke je hamster tu leh idup 2 tahun lebih..hhehe

    kekadang depends on jenis hamster gak..that time bela syrian hamster..kalau yg dwarf ni maybe bdn x sekuat syrian..hoho

    ReplyDelete
  13. Woo pernah jugak bg benda2x yg xboleh makan kat hamster..Oh maafkan saya hamster..huhuh..Tapi slalunye bg makan sayur2x,kuaci,mknan campur satu set tu ,biskut hijau yg bulat tu...Patut la hamster ku hidup lama(serious)..haha =P

    ReplyDelete
  14. @rizal : bagi makan sekali still bole tahan lama lg kot..kalau mmg bagi makan tetiap hari tu mmg naye la..ahahah..

    buah2an ngan sayur tu mmg bagus tuk hamster sebagai makanan treat..tp kena tgk jenis buah2an dan sayur dulu la..ada yg kandungan air tingg..hehe..alaa..makanan kat petshop tu boleh aje bagi..dah mmg dirumus khas tuk hamster..

    cuma makanan yang bleh dapat kat peti ais rumah tu yg kena tengok2 dulu..hehehe

    ReplyDelete
  15. Oh tidak2x..Yg pernah bg makanan terlarang coklat ngan keropok jerrr..Eh teruk lak bunyinye..Tp jarang la...Bkn pe sian tgok hamster tu mkn benda sama jer..hohoo..Lepas ni kalu bela lg tau la dh btas2x pemakan..Thanks HiDayat :)

    ReplyDelete
  16. @rizal : iyoler..tp hamster xdela mati terus kan bila makan benda tu..ahaha..ni just guideline je..kekadang ade gak hamster yang tahan lasak..wakakakka

    ReplyDelete
  17. saya bela kuda.




    kuda boleh makan twisties tak?
    *garu kepala*

    ReplyDelete
  18. @cangkul emas :..wakakaka...kuda bole je..ahahahahahah..ni small animal la..kuda tu da masuk large animal..cis..ekekek

    ReplyDelete
  19. kalau laksa dia makan tak?hehehe..nway, entry ni paling comel...

    jom terjah


    FB:WAJAH BARU

    ReplyDelete
  20. Update lg new post..huhu.. =P

    ReplyDelete
  21. @eddy : hahaa..thanx

    @rizal : streamyx wat hal..grrrr..geram xdpt update blog

    ReplyDelete
  22. dedak yg bgi 2 an mmg assorted hamster food yg jual kt kdai pet.. bkn dedak laen la~

    ReplyDelete
  23. @phoged : wakaka..ingatkan dedak lembu ke ape..huhuahua..ape2 yg dah dirumus khas untuk hamster jual kat petshop tu bleh je..

    cuma kena hati2 ngan makanan manusia..makanan manusia utk manusia je..

    ReplyDelete
  24. sy pernah bg wedges kepsi kat hamster ! maafkan sy wahai arwah hamsterku ! TT_______TT

    ReplyDelete
  25. @cik.eica : hahaha..potato salah satu makanan xleh bagi tu..hehe

    ReplyDelete
  26. salam...
    hye.. sy bru je bela hamster.. dlm 2 minggu.. hyperactive tol la .. n sy cme bg mkn ape yg dibeli kt kedai... mknan dia yg cmpur2 tu..
    x tau lak hamster ley mkn buah,hihi
    tq atas info yg dikongsi...

    ReplyDelete
  27. salam.. info yg menarik.. hamster saya hyperactive...sya bg mkn pown bg mknn yg ade kt kedai yg mmg tok hamster jer

    ReplyDelete
  28. saya rasa dah sbulan kot bela hamster *lupa. garu2 kepala*

    masa beli tue main tibai je beli.. pilih jantan betina dua pasang. sangkar pn tibai ja beli.. dah malamnya baru search pasal hamster2 nie.. tak pasal2 over budget $$$ T__T

    tp nak tnya la.. hamster ble makan biskut? jenis apa?

    bukan apa.. kuaci kan takleh nak bg mkn hri2.. tue hamster sy dah gendut semacam smpai nak picit2.. geram tul.. sengkuang dorg leh makan? aritu bg dorg makan beras, roti & kacang ntah kcg apa ambik je dr peti sjuk :D

    1 more, sy bela dua pasang hamster (4 ekor *dua jantan, dua betina)
    yg spasang ok. sweet laki bini sbb yg jntan slalu bukakn kulit kuaci utk btina :p tp yg spasang lg nie pisah2.. sbabnya yg betina nie macam dia plak nak rogol jantan tue tau =,=' habis trauma yg jantan tue ole si betina.. try jantan sekor lg benda sama jgk jadi.. mmg dlm pikiran sy btina nie plak mcm nak mrogol jantan -,- tak tahu la apa masalah dia.. tp hamster btina nie aktif.. mlm2 bising main roda, gigit2 sgkar. btina sekor yg baik tue gigit2 sgkar je, takde main roda (dah gendut jgk :D)

    so, psoalannya di sini biskut apa hamster leh makan? boleh makan sengkuang tak? last soalan bkenaan hamster btina tue. haha! panjang plak comment aku yer~ :p

    ReplyDelete
  29. hoho..better bagi makanan yg tuk hamster je..human consumption food mcm xelok je.biskut tinggi gula..kang kencing manis hamster tu..aaha

    kuaci bagi je..hamster kan suka makanan2 yang kekacang2 ni...grains..

    hoooho..entah2 tu jantan kot..ahahha..kalau kat gp kalau betina yg panjat maksudnya dia on heat..nak mating..ahahha

    ReplyDelete
  30. hye hye ^^

    hamster leh xmakan almond ? hmm *curious
    done follow awak , follow kite balek ye :)

    ReplyDelete
  31. tumpang tanya .jay ade bagi makan cadburry dekat hamster jay.tapi dalan kuantiti yang sikit.baru first time bagi makan coklat.sebelm ni ade jgak bagi buah dengan sayur masih dlam kuantiti yang sikit dan jarang2 agk2 ok tak??mohon jelaskan.takut sakit perut diaekor tuh

    ReplyDelete
  32. tumpang tanya .jay ade bagi makan cadburry dekat hamster jay.tapi dalan kuantiti yang sikit.baru first time bagi makan coklat.sebelm ni ade jgak bagi buah dengan sayur masih dlam kuantiti yang sikit dan jarang2 agk2 ok tak??mohon jelaskan.takut sakit perut diaekor tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau 2-3 hari ni hamster ok je xde masalah kot..lahipun kuanyiti yang kecik x effect sangat bergantung pada jenis coklat tu..cadburry x sangat kot

      Delete