Thursday, 28 July 2011

Pengkasian Kucing Jantan (castration)

Assalamualaikum


Dah baca entri kembiri kucing betina ? kalau belum boleh klik link tu. Entri hari ni pasal memandulkan kucing juga tapi untuk kucing jantan. Dalam bahasa english di panggil castration. Video ni pun aku (saya) ambil masa praktikal lama dulu, hehe. 


Dalam video ni takde darah-darah dan sesuai untuk tontonan umum .HAHA. JOM lah tengok pet education ni. Atleast kita tau macamana kucing kita di mandulkan kat klinik kan? hehe.

video


Meh aku ringkaskan prosedur castration tu.(kucing dah dipengsankan dan disuntik bius)

  1. Mula-mula bulu di sekitar scrotum dicukur dan dibersihkan dengan alcohol.
  2. Lepas dah cukur, belahan akan dibuat pada scrotum untuk mengeluarkan testis.
  3. Bila testis dah dikeluarkan, spermatic cord akan di ikat macam kat dalam video tu (dah start pening lah tu)
  4. Lepas dah ikat, testis di potong dari cord tadi dan benda yang sama dibuat pada kedua-dua testis.
  5. Dan selesai sudah proses pemandulan tapi sebelum itu, scrotum yang dibelah tadi mesti ditutup semula, untuk kucing just kepit sebab kulit scrotum kucing nipis je tak perlukan jahitan. Kalau anjing baru boleh jahit.
Testis-testis comel yang telah di potong..wakakakak

Macam kucing betina, pemandulan kucing jantan ni ada kebaikan, antaranya :
  1. Kucing jantan jadi kurang agresif, so kucing ni takde lah bergaduh dengan kucing lain.
  2. Mengurangkan spraying, pernah nampak kan kucing ni main pancut air kencing merata-rata..haha.bila dah castrate , kucing jadi behave sikit..
  3. Dan dapat mengurangkan risiko-risiko penyakit kucing jantan dan secara tak langsung dapat memanjangkan hayat kucing kita.

Oke, itu je kot. ekeke. Ada sesetengah pihak membantah pemandulan kucing ni , tapi kita kena pikir kebaikkan pemandulan ni adalah untuk kesejahteraan kucing juga. TATA








62 comments:

  1. ish..kesian kucing tu di mandulkan...ngeee.... ada tak kucing obesiti?

    jom terjah

    BACA DAN CLICK TAU



    CERITA SARANG JERUNG

    ReplyDelete
  2. @eddy : hahah..kucing obesiti xdela kot..ahhaa

    ReplyDelete
  3. sedihhh... ='(
    kesiannn ia

    ReplyDelete
  4. perghhh..mmg perghhhh!!!...pernah sekali je bedah binatang...bedah Katak...haha...
    kesian kucing jantan tu...hilang kejantanannya...tp yg best kucing bila di kasi jadi gemok montel..tu yg best..haha

    ReplyDelete
  5. @dddd: lorr..dah letak bius so x sakit la..hehehe

    ReplyDelete
  6. @afiek: wakkaka..kejantanan tu ada lagi la.tp xdpt mengandungkan kucing laa.ahahaha..kucing jadi montel sbb lepas castrate dia jadi malas..ahahaha

    ReplyDelete
  7. wuuu cian kucing tu xleh kawen.

    ReplyDelete
  8. @hanisah: ahaha..xleh bagi kucing betina beranak je..hahah

    ReplyDelete
  9. haha ee takotnye,bole wat sendiri ke ni??ke kene anta kedai dulu?

    ReplyDelete
  10. @atiqa: wakakaka..amboi nak buat sendiri..nnt parah kucing tu..hantar kat doc.vet bertauliah laa..hahaha..kita mana leh wat

    ReplyDelete
  11. huwaaa....cianla die nnt takde zuriat. kekeke

    ReplyDelete
  12. @ieka : hahahah..xpelaaa..depend ngan owner tu juga..ada yg xnak kucing dorg dpt anak so dia kasi mandul la..aekekekeke

    ReplyDelete
  13. kena wat camni kepada perogol! wakakaka

    ReplyDelete
  14. @dayah : wkakaka..xleh..tuk perogol kena potong semua..akaakkakakakka

    ReplyDelete
  15. Kakak ieka penah sekali mandulkan kucen die..lepastu ieka x bcakap dgn kakak dekat seminggu. entah ape2 perangai. huehue ;p

    lepastu, makcik sebelah rumah ieka ni die kurung kucen die n ieka x penah nmpk die keluarkan dr sangkar tu..padahal kucing tu pun maukan teman T_T
    lepastu waktu rumah kena fogging die dgn anak2 die je lari masuk rumah..kuceng tu mengiau2 kena asap fogging tu. Ieka rase mcm nak panjat pagar lalu culik kucing beliau!!!

    benci betul!! >_<"

    ReplyDelete
  16. @ieka : lol..kejam kot jiran tu..kesian kucing tu terperap dalam sangkar je..xde kebebasan ..kesian lak.

    ReplyDelete
  17. can i ask someting...apabila kucing kita sudah dimandulkan...berat badan kucing akan bertambah ke mcm kucing kita mcm dh gemuk...

    ReplyDelete
  18. @kyohei: oh pasal tu ramai yang salah anggap lepas neutering cat tu akan jadi gemuk..tapi tak..kucing lepas di neutered akan kurang aktif dan metobilsme badan menurun..so dari situ lah kucing akan jadi gemuk kalau diet tak di jaga.

    ReplyDelete
  19. i see...ade tips x sblum dan slps kucing kita dimandulkan...so that we want to know how to do this or do that...

    ReplyDelete
  20. @kyohei : Before surgery puasakan kucing beberapa jam sebelum tu, sbb kucing yang di bius tu akan muntah, kalau female cat pula pastikan cat tu tak on heat, sebab bila surgery di buat atas cat yang tengah on heat, banyak pendarahan sebab uterus membesar masa on heat.and sesetengah vet akan tambah caj surgery kalau female cat tengah on heat. after surgery pula, kurangkan aktiviti kucing sebab takut jahitan td rosak. yang lain mcm biasa la makan minum sama je. yg tu je la aku ingat, sebab ni pun my presentation topic for internship..dah ingat2 lupa .

    ReplyDelete
  21. slm...kucing mama yg jantan pun dah wat cam ni...skg dah okay kalau x kencing tu x kira tempat habis semua tempat die pancutkn...good info...:)

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. @maszull : hehe..baguslah tu, kucing pun jadi behave..hehe..thanks

    ReplyDelete
  24. OMG testis kena potong!!! Sakitnyeee...Kucing jantan tu bernafsu lg ke kalu dh xda testis??huhu..

    ReplyDelete
  25. ape2 pn aq mmg xkn mandulkn kucing aq....heheh kesian ooo...

    ReplyDelete
  26. @rizal : wakkakaka..rasanye xde interest kot nak mating, sebab testis da di buang so hormone interest tu da xde..ntah la ..xsure lak..kena wat revision balik..huhu

    ReplyDelete
  27. @han : haha..tu kalau nak anak2 kucing xyah la mandul..hehe.

    @rizal : lupa plak..kucing jantan still bole mate lagi, tp x produce sperm la..kucing jantan ni terangsang bila tercium bau kucing betina yang tengah on heat (miang).hehe

    ReplyDelete
  28. Oh ingatkan kucing jantan tu xda life tottt dah..haha...Cuma xleh ada zuriat la..huuu..

    ReplyDelete
  29. taknaklah mandolkan bobooi..hehee....nanti tak comei..

    =D

    ReplyDelete
  30. @rizal : haha..tapi secara faktanya, bila testis tu dah kena buang, hormone testesteron xdpt di produce so sexual behaviour kucing jantan pun kurang, tp xtaw lak kalau si kucing ni ada interest nak mengawan ke x kalau si betina tengah on heat..huhauahuah..tu kena tanya owner yg dah castrate kucing pejantan dorg..ehehe

    ReplyDelete
  31. hahaha..kalau tak mandulkan pun takpe, ekekeke..boleh kawinkan lagi dgn kucing betina..ahaha

    ReplyDelete
  32. haha. yep. setuju. kalau tak nak bagi kucing keluar rumah, baik mandulkan sebab nanti kucing tu terpaksa tahan nafsu nak mengawan. by the way, aku da mandulkan kucing jantan dan betina. hehe. ms tengok dorang baru lepas operate, lemah gila boleh menangis tengok. tapi tok kesejahteraan dorang, mcm tak menyesal pon mandulkan :)

    ReplyDelete
  33. @dimple:hehe..betul tu..bagi mandul pun ada kebaikan walaupun xdpt hasilkan kitten lg..hehe..biasalah tu lepas operate mmg lemah kesan dari ubat bius n surgery.hikhik

    ReplyDelete
  34. Xda aksi panas lg la..Huhu..Patot la kucen betina ku yg dh dimandulkan dulu xberminat langsung ngan kucen jantan yg cube tott kat dia...huhu..

    ReplyDelete
  35. @rizal : hahaa..aksi panas ape lak..ahahaha..bila ovari kena buang, sexual behaviour si kucing betina pun xda..xdela dtg miang lagi..ahahaha

    ReplyDelete
  36. Yela on heat maksudnye..Hakhak..Sian jugak kan..Tapi dari anak kucen bersepah2x sampai terbiar pastu selalu nampak anak kucen penyek(mati katak) dilanggar kat jalan raya lagi la kesian...Lbh baik begini..huhu..

    ReplyDelete
  37. @rizal:haha..tu salah satu advantages mandulkan kucing. xde lagi kucing terbiar..pastu xdela kes bunuh2 da..ahahahah

    ReplyDelete
  38. yes lepas ni tak ada kes pembuangan anak2 kucing oleh ibu2 kucing di luar sana..haha...

    ReplyDelete
  39. haa ala,,, ingat blaja,,, xbest la lau camtu,,,hehehe

    ReplyDelete
  40. @afiek: ahhaha..mcm kes buang bayi lak kan..ahahahaa

    @muez: xpe je..bleh blaja sndiri

    ReplyDelete
  41. @aien : kucing tu rasa sakit la..da kena bius

    ReplyDelete
  42. kucing jantan tea kena castrate ni. memang kencing tu baik je lah. haha. tapi, perangai macam anak kucing pulak dah, suka bergurau. huhuh.

    ReplyDelete
  43. @tea : ahahah..kembali muda la tu bila kena castrate..akakak

    ReplyDelete
  44. mmm...rs mcm menyesal plak neuter simba...huhuuu

    ReplyDelete
  45. hi dr.hidayat,i nak tanya kalau klinik kembiri area shah alam...u tau x? ke u leh kasikan kucing2?need help...:)

    ReplyDelete
  46. helo syidaz..lorr..sy bukan doctor hewan la..hahaha..klinik area shah alam x sure lak katne..kalau nak kembiri try usha2 klinik hewan kerajaan ke dulu..try google tempat..sy nak kasi kan kucing mmg xleh la sbb bkn doctor..haha

    ReplyDelete
  47. salam dr....I like cat so much....hehe,..I like your blog..so much info! recenlt my cat already been castrated and very soon he will become fat...
    anyway nice blog....^^

    ReplyDelete
  48. salam..
    nk tye ni..
    sye dkhp...
    tpi xtau nk smbung ape degree nnti..
    nk smbung vet persaingan kuat..paham kan ? so dpt tau la mcm x dpt..kalau dpt bgi pndapt nk smbung ape nnti ?
    harap dpt jawab la..
    sori la lari topik..bru ps wt castration aritu..carik info pasal procedure..jumpe blog ni..tu yg alang2 tye ni..ok tq.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..sy pun dkhp dulu..kat upmkb tahun2006..bleh sambung apa2 kos pertanian gak..tapi better sambung animal science la..kalau xdpt vet..vet byk saingan..matrix..pastu budak asasi upm lagi..huhu..kalau nk sambung vet cgpa kena 3.6 keatas da kot skang kalau dari dkhp

      Delete
    2. owh..kalau smbung animal science kt serdang..ade x boleh drop subject ? byk x ?

      Delete
    3. hmm..depends la pada gred subjek..boleh drop kalau dpt gred B ke atas je tuk subjek tu..adalah dalam 30 jam kredit bleh drop

      Delete
    4. animal sci 4 tahun..even bleh drop subjek tetap 4 thn

      Delete
  49. haloo...sy masih pertimbangkan kasi ni..sy nk tnye pendapat..kalu u ade kucing u kasi x?sy takot la kalu kucing sy emosi dgn sy pulak sebab mandulkan...skg ni sy rase berslah sbb nk mandulkan..ade x pendapat yg boleh hilagkan rase bersalah ni? dan hukum dia pulak? tolong plz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..kalau nak kasi untuk kebaikkan kucing tu saya rasa tak apa kot. saya pun x sure pasal hukum2 untuk pengkasian ni

      Delete
  50. salam.. saya nak tanya...berapa usia kucing yg sesuai untuk di kasi yer?

    ReplyDelete
  51. salam... saya nak tanya berapa usia kucing jantan yg sesuai untuk di kasi yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 6 months..kucing mecapai kematangan

      Delete
  52. Saya baru je kasikan kucing jantan saya 3 ekor.. Skg ni baru masuk 2 ari lpas bedah tu. Nak tanya, mmg kucing akn kurang aktif dan tido ke dlm masa sembuh luka tu? Berapa lama slalunya proses sembuh tu ya?

    ReplyDelete
  53. Wah Hidayat da bela kucing ke? Tahniah le...part of cat lover family.... :-D

    ReplyDelete