Tuesday, 26 July 2011

[video] Pengkasian kucing betina (spaying)



Assalamualaikum.

Entri hari ini takde haiwan comel-comel tapi nak berkongsi video cara pemandulan kucing betina atau dalam English spaying.Video ni saya ambil masa praktikal beberapa tahun yang lepas (projek presentation). Korang yang ada kucing mesti pernah hantar pergi klinik untuk mandul kan? okelah, JOM lah tengok video ni saya dah cut-cut, hehe. takde darah-darah tau. Sesuai untuk tontonan umum. HEHE

video

Kucing tu dah dipengsankan dan dibaringkan dalam keadaan macam tu ye sebab belahan akan dibuat pada bahagian perut.
Dalam video korang boleh nampak lidah kucing di keluarkan supaya mulut kucing tu terbuka untuk pernafasan. .

video

Seterusnya, belahan di buat pada Linea Alba, kenapa linea alba? sebab kurang pendarahan berlaku kalau di buat situ kerana linea alba ni adalah fibrous structure, takde blood vessel atau nerve kat situ ya.hehe. 

video

Lepas belahan dah dibuat, kena cari uterus horn pula. Sebab uterus ni lah yang nak dipotong untuk pemandulan.hehe. tengok ajelah video tu.

video

Dah jumpa tanduk uterus (organ peranakan), kena ikat pula dengan benang khas untuk mengurangkan pendarahan bila dipotong, pasal tu korang tengok darah kurang. hehe . kedua-dua belah uterus dipotong (benang tu boleh larut dalam badan)


video

Dah potong kedua-dua tanduk uterus, selesailah suda pemandulan, tapi sebelum tu kena jahit dulu belahan tadi untuk tutup. Amboi takkan biar macam tu je, berjuntai-juntai isi perut kalau tak jahit semula..ekekeke


video

Oke selesailah sudah proses pemandulan kucing, urut-urut bahagian belahan tadi untuk memastikan jahitan tadi kuat.hehe . Biarkan kucing tidur dan berehat selama beberapa jam barulah boleh bawak pulang ke rumah. hehe

Ada banyak kebaikan pengkasian kucing ni antaranya:
  • Dapat mengurangkan risiko penyakit atau feline diseases, secara tidak langsung dapat memanjangkan hayat kucing korang.
  • Kucing betina ni jadi tak miang bila tiba musim mengawan, so dapat mengelakkan dari unwanted kitten dan overpopulation. 
  • Behavior kucing betina pun akan berubah di mana dia tak meracau-racau nak mengawan. Lepas tu takde lah kucing betina korang lari dari rumah cari jantan ye tak?.haha
Bahagian yang dibulatkan merah itulah yang dipotong

Macam belajar biology pula kita, huhu taknak terang lagi detail nanti korang pening akupun jadi pening, video ni dah lama, terjumpa kat folder laptop lama, so apa salahnya kita berkongsi-kongsi info dan pengalaman, betul tak? HAHA

uterus horn yang telah di potong tadi





32 comments:

  1. igtkan manusia jerk boleh ikat uterus..rupa2nyer kucing pon boleh..tanx sbb share ^^

    ReplyDelete
  2. @atiqah : hahaha..sama2..ni bukan ikat je, tp potong terus..hakhakhak

    ReplyDelete
  3. saya tak ade kucing..tapi saya ade iguana..boleh dikasikan tak??HUHU

    ReplyDelete
  4. @fatin : boleh..ahahaa..tp kenapa pula nak neuter iguana..ekekekeke

    ReplyDelete
  5. @cikpieja: x kesian laa..kucing tu xsedar tu..huhuhu

    ReplyDelete
  6. Alahai, rasa kesian plak kat kucing tuu.. tp takpa, demi kebaikan dia dan kita jugak kan?
    byw, nice video..

    MySuaraBlog: SODA itu STRESS

    ReplyDelete
  7. ermmm sy pun nk hantar spaying kucing sy si rosetam,.

    ReplyDelete
  8. @zwan : ehhehe..betul tu utk kebaikan kita n kucing tu gak..ekekee

    @mcmnilah: rosetam tu jantan ke betina..kalau jantan castrate..hehe..buang testis

    ReplyDelete
  9. @luqman : sbb xnak bagi kucing tu beranak laa..hahaha

    ReplyDelete
  10. hehehe. kelakar la tgk kucing tu terlentang sambil jelir lidah. wuahahahhaa

    ReplyDelete
  11. @lilynn: ahahaha..boleh plak klakar..aekeke

    ReplyDelete
  12. cian kat kucing y nk zuriat ag.. hahaha.. tp klu dorg tmbh zuriat kita lak yg x terjaga.. ag cian kt kitten tu kn..

    ReplyDelete
  13. @tomato : aah lagi kesian kalau tetibe kucing tu accidentally pregnant, kitten tu kena buang..huhu..so better spay kalau xnak ada kitten

    ReplyDelete
  14. huhuhu tkot tngk kucing 2.. hahah
    dah siap kan baldi n tisu kat sblah nie
    tkot trmuntah hahahhah
    mmg dah x lyak jd dr haiwan dah saya nie klu nie jdnya hahhaha
    2 bru ckit tngk klu bnyak4 lagi... pengsan dah kott hahhah

    ReplyDelete
  15. @shortberry : alaaa..x ngeri pun vdeo ni..xdela teruk sgt kena potong2..heheh

    ReplyDelete
  16. kite takut kucen. ashane nk buat kite jadik suke dan tak takut kucen ek? tq :p

    ReplyDelete
  17. @intan : wakakakakkaka...yang tu xtaw la..tu kena jumpa pakar psikologi..ehehehehe

    ReplyDelete
  18. tak sanggup nak tengok video tu..takut muntah hijau...heehehehe

    ReplyDelete
  19. Dari kucing tu beranak bnyk2x stu kena buang kat pasar borong kan..Huhu...

    ReplyDelete
  20. @fierapirot : lol..takut ape lak..haha..vdeo biasa2 je tu..xde darah pun..huhu

    @rizal : tu la pasal..daripada banyak anak2 kucing yg mati kena buang, baik mandulkan kucing supaya x beranak..ahahaha

    ReplyDelete
  21. Tp melalui analysis(cewah) kucing yg dimandulkan tu mmg hidup lbh lama dan nampak lbh muda..Suka duduk rumah berbanding kucing yg xmandul..hehe..

    ReplyDelete
  22. @rizal : hahaha..memanglah boleh idup lama sbb kurang risiko dapat penyakit lepas di mandulkan..hehehehe..tapi kucing jadi malas la lepas tu..hahaha

    ReplyDelete
  23. ok, baru tahu ade pembedahan macam ni ;) mungkin bagus utk kucing2 yg terbiar.. boleh tgk sebab pembedahan kucing, kalau manusia dah berbaldi2 muntah air..

    btw, nice info ;)

    ReplyDelete
  24. @nadira : aah..sesuai utk stray animal supaya x overpopulation..skang pun dah ada kempen mandulkan kucing..tu nak menjaga kebajikan kucing jugala lebih kurang..hehehe..x ngeri pon kan vdeo ni

    ReplyDelete
  25. ni nnt kte blaja skali ke bnd ney? lau blaja mmg menarik...huhu

    ReplyDelete
  26. @muezz : eh tak..yg ni blaja masa diploma dulu..hahahah

    ReplyDelete
  27. i baru nak wat kat my cat last week tp... balik2 je umah tgk dia da termengandung lak... damn! jenuh r pasni nak kna jaga little pungut byk2...

    ReplyDelete
  28. @apple : ahhaha.xpelaa..lepas deliver nnt mandulkan la..huahuahau

    ReplyDelete
  29. kesian pulak dgn kucin tue...tak sampai hati nak tengok..ermm lepas di mandul kn ade ape2 effect tak eh kat kucing tue...?

    ReplyDelete
  30. @terbang : laaa..manade effect buruk..kebaikan adelaaa..mandul utk kebaikan..heheh

    ReplyDelete