Sunday, 7 August 2011

Apakah itu RODENT ?



Assalamualaikum.


Apakah itu Rodent ? Rodent sebenarnya di ambil dari perkataan Latin rodere yang bermaksud to gnaw, selapas merujuk kamus online (tak tahu maksud wakakak) to gnaw bermaksud menggerigit / kunyah atau gigit-gigit tikus lah kot. Lagi spesifik lagi, haiwan dari jenis rodent ni mempunyai sepasang gigi incisor di bahagian atas dan sepasang gigi incisor di bahagian bawah dan kedua-dua pasang gigi incisor ini sentiasa memanjang dan perlu menggerigit untuk mengasah gigi supaya sentiasa pendek, pasal tu mereka ini dikategorikan sebagai rodere atau rodent iaitu to gnaw sebab suka menggerigit.

Gigi emas yang bersinar dari haiwan famili Rodent.ekeke
So, sekarang pets apa pula yang dikategorikan sebagai rodent? hehe. Ada banyak tapi aku bagi yang common je lah. Yang biasa kita jadikan pet seperti Guinea Pig, Hamster, Prairie Dog, Tupai, Chipmunk, Gerbills dan Chinchilla. So semua pet ni dikategorikan sebagai famili Rodents. Dan Mice, Rat juga adalah rodent. 

Kami adalah Rodentia
Ada banyak lagi haiwan yang dikategorikan sebagai rodent, gambar kat atas ni haiwan yang kita selalu nampak kat petshop untuk dijual. hehe. Dan species rodent yang paling besar sekali adalah Capybara dan yang paling kecil sekali adalah Pygmy Jerboa.

Capybara ni lebih kurang besar macam kambing .haha

Dan inilah dia Pygmy Jerboa. Rodent yang paling kecil sekali
Arnab pula? Pasal ni ramai yang tersilap, akupon pernah tersalah anggap yang arnab adalah dari famili rodent, tapi sebenarnya SALAH, kita nampak kan gigi arnab ni lebih kurang macam tikus dan seangkatan dengannya, tapi silap, arnab sebenarnya ada 4 ketul gigi incisor maksudnya ada dua pasang incisor pada bahagian atas manakala haiwan rodent pula ada sepasang je. Jadi arnab bukan rodent tapi Lagomorpha

ngaaa..nampak tak?
So lepas ni jangan ejek kawan korang gigi arnab pula. salah tu. haha. Panggil diorang gigi tikus, takpun paling comel gigi hamster. hehehe.

Kekadang ada antara kita yang menyangka haiwan rodent itu adalah tikus tapi ada banyak lagi species dalam kategori rodent yang kita tak tahu. Dan ada juga yang tak tahu langsung rodent itu apa kan. hehe. 

Dan ada juga yang anggap Guinea Pig tu Hamster, tapi mereka ni cuma dari kategori yang sama iaitu rodent. Sama juga ada yang anggap Sugar Glider tu sama macam tupai, Tapi bukan, Sugar Glider adalah haiwan marsupial macam kangaroo dan koala manakala tupai pula adalah rodent. Dah-dah, banyak pula dan dan. Okai sekian.


39 comments:

  1. Oh patotla suka menggigit hamster aku bela selama ni..Sangkar besi pun dia suka gigit sampai cat sangkar pun dh xda..Nak kata xda makanan penuh je dlm sangkar tu..Hoho..Arnab jerongen cam tu..Haha..

    ReplyDelete
  2. @rizal : wakakakak..hamster tu gedik nak larikan diri plus nak bagi asah gigi..ahahaha..hamster akupun dulu camtu..malam2 je mesti ada bunyi gerigit2..ahgahaha

    ReplyDelete
  3. Tu la malm2x selalu dia aktif menggigit sangkar..huhu..Kadang2x geram je tgok..Mula2x sangkar warna putih dh jd hitam plus senang karat..Tp xbahaya ke bila gigit sangkar yg ada karat..??

    ReplyDelete
  4. @rizal : ahaha..bahaya gak..racun tu karat..mcm manusia jugalaa..tp hamster bknnye makan karat tu pon kan..hihi..first time aku bela hamster dulu ak letak dalam sangkar besi tu..abis cat hilang n berkarat..tp bukan karat oren terus jadi itam..ahahah..tp ok je hamtser tu idup 2 tahun lebih..haha..pasal tu skang org banyak guna sangkar yang plastik ..supaya hamster x dpt gigit..hehe

    ReplyDelete
  5. hahaha lucu pic ko letak gigi redent tu..hahaha tak kene gigit ke ngan natang tu..rsau aku..mcm hamster je

    ReplyDelete
  6. haaa.. pic yg last skali tue rodent tertua dunia.. hehe~

    ReplyDelete
  7. @pijul kpop: wakakaka..besar kot capybara tu..hahahahaha

    @edy : akakakakaka..tu mickeymouse..ahahaha

    @cik ct : tu la bapa segala rodent..akakakak

    ReplyDelete
  8. aku pun rodent..
    gigi aku cam arnab hahaha

    ReplyDelete
  9. @umie: ahahah..tu bukan gigi arnab..tp tikus..kih3

    @sharmimi : ahhaha..dpt yg mana tu?..capybara?

    ReplyDelete
  10. macam Peter Pettigrew watak jahat dalam filem Harry Potter... :)

    ReplyDelete
  11. @dila: yang mana satu?..akahakahakaahak

    ReplyDelete
  12. sangat informative!!
    thanks for sharing.
    =)

    nice lah your blog.

    ReplyDelete
  13. @sophie :..ahaha..thankiu..info bese2 je ni..kih3

    ReplyDelete
  14. dayat wonderpet : leh pelok time tdo kot..

    ReplyDelete
  15. yang gambo gigi saje tu..kan dila kan?

    ReplyDelete
  16. @pijul kpop: ahahaha...mana leh..ko tdo, natang tu berjaga..akakka

    ReplyDelete
  17. seb bek gg sy xcm rodent..tp cm arnb jerkkn xmnggrigit auu..hik3..:)

    ReplyDelete
  18. nseb bek gg sy xcm rodent..cm arnab jerk..tp xmngrgit tau..hik3..:)

    ReplyDelete
  19. aku dapat tau asal tikus suka gigit kayu dari cite budak2 hahaha

    ReplyDelete
  20. @aerycuttie: hahahha..ada 4 batang gigila ye mcm arnab?..ahahahaha

    @syazwan : ciss..cete pe tu? upin ipin?..ahah

    ReplyDelete
  21. comel gile tikus Pygmy tu..telinga beso..haha..perghh gigi arnabb..habis jari mak aku kena gigit dulu2..haha

    ReplyDelete
  22. @afiek : wakakkaa..susah oh kalau kecik2 ni..senang hilang..hahahah..gigit bersebab tu..ahahah

    ReplyDelete
  23. @j.syazwana: hehee..normal la tu..kih3

    ReplyDelete
  24. seramnya gigi...kene geget pedih tu..huhuhu

    ReplyDelete
  25. @amirul: ahahaha..manada karat oh..emas je tu..ekekke

    ReplyDelete
  26. sy follow seiklas hati..haha..
    sy prna ada hamster n sugar glider..
    best gak jaga hewan kecil ni..
    skrng, ada kucing je.. :)

    ReplyDelete
  27. @jaima

    hahaha..
    thanks..
    hehe..best tu mmg best..
    poket pun cpt kering..
    hehe

    ReplyDelete
  28. Ehh, arnab bukan rodent ke? Tapi dalam buku teks Biology Form4 cakap arnab tuu rodent. *Baru belajar haritu >_<

    ReplyDelete
  29. @syarafana:

    arnab bukan rodentia laa..
    dulu mmg di klasifikasikan sebagai rodent..
    tp dah dipisahkan dari kategori tu..
    arnab memang menyerupai rodent..
    kalau x caya bleh rujuk mana2 website..
    mmg ada kekeliruan di situ..
    buku bio tu x update lg kot..
    kah4

    ReplyDelete
  30. of course rabbit is not a roddent.. duh~ if they r then that'll make me a rodent too.. lol!
    Usagi=rabbit in japanese...

    ReplyDelete
  31. @shirousagi

    dulu pon para saintis tersilap letak arnab as rodent family..but now da di keluarkan..hehe

    ReplyDelete
  32. tp kan dlm buku text bio form 5 diorg still x tukar.. dlm buku tu tulis rabbit is a rodent nk x nk waktu spm 2 kena la jawab mcm tu walaupun saya sgt2lah yakin yg rabbit is not a rodent........ lol!!!

    ReplyDelete
  33. @shirousagi

    tu versi lama kot..
    yg penting arnab not including in rodentia family..
    haha

    ReplyDelete
  34. x tahulah thn ni tukar ke x.. tp yg pastinya thn lepas masih sama.. Eh!!!!!!!!!! ops.... pecah rahsia..

    ReplyDelete