Thursday, 4 August 2011

Kucing makan Rumput

Quick Info yang tak berapa nak quick

Assalamualaikum.

macam nasyid je..ekekek

Hari ini saya ada something nak kongsi, idea ni pon dapat lepas baca komen dari ENTRI semalam. Dia kata kenapa kucing dia suka gigit rumput, tak ada benda lain lagi ye nak gigit ? Itulah kucing ni gedik kan, kalau boleh semua dia nak gigit. hehe.

ehsan google

Benda ni aku rasa semua dah tahu, dan ada juga yang tak tahu kan. Info ni pon masa first time dapat tahu dulu akupun jadi jakun, so sekarang aku nak kongsi dengan siapa yang tak tahu lagi, lepas ni kita jadi jakun beramai-ramai lah ye..akaka

Kucing makan atau gigit rumput ni sebenarnya ada motip. Bukan sesaje gedik-gedik gigit rumput nak jadi kambing ! Nak tau apa MOTIPnya. motip sangat.

ehsan google

Okai, rumput sebenarnya berguna merangsang kuncing untuk muntah. Tapi muntah untuk apa ? hehe

Hairball / bebola bulu

Gila skema ayat bebola bulu. hikhik. 
Hairball ni selalu terjadi kat kucing yang berbulu panjang, bila kucing jilat bulu, kekadang bulu yang dijilat tu akan tertelan, so, terjadilah hairball dalam perut, hairball ni tak dapat dicerna oleh usus. Jadi haruslah dikeluarkan dari badan, nak keluar ikut belakang tak boleh sebab tersekat kat perut. Jadi kena keluar ikut mulut, pasal tu kucing pi gigit atau makan rumput untuk tujuan memuntahkan hairball tadi. Bijak juga kan kucing ni.kihkih

Benda asing

Makan rumput sebab nak muntahkan benda asing yang tak dapat dicerna seperti tulang, feathers/bulu burung dan apa-apa lah yang tak dapat di cerna. Mungkin kucing tertelan jam loceng ke, grrr..tak logic.. hihi.

ehsan google
Dan ada juga yang kata kucing tertarik dengan rumput sebab palatable/lazat. Pasal ni tak tahu la mitos ke apa.

Dan rumput ni ada kandungan folic acid jus yang boleh membantu dalam pembentukan haemoglobin / sel darah.(dapat mengelakkan dari anemia).

gambar tak leh blah..
Apa-apa pun, kalau nampak kucing korang gigit rumput jangan halang pula, mesti ada yang tak kena dengan perut kucing yang mengkehendakinya untuk muntah.kihkih. Tapi kena make sure rumput tu tak ada racun rumpai dan pastikan bukan dari jenis rumput berbunga yang beracun / toxic kepada haiwan. 


Itu ajelah, entri pasal kucing makan rumput ni kalau cari kat mana-mana web lebih kurang sama je. Anjing pun ada habit yang sama. hehe. okai sekian ! Oh ya, ini teori tau. (info lapuk dah ni)



53 comments:

  1. dulu mule2 nampak pelik, tp ayah ckp mmg kucing makan rumput sbb sakit prut n such,~ hehe

    ReplyDelete
  2. owh...patut la mak aku ckp kucing mkn rumput sbb die sakit...

    ReplyDelete
  3. Huhu..Slalu nampak kucing gigit rumput..Mmg pernah dengar untuk bg kucing tu muntah tp xtau lak untuk keluarkan benda yg xdicerna.. =O

    ReplyDelete
  4. @mra : heheh..betul la tu..hehe

    @han : aah..kekadang dia nak kuar kan racun dlm bdn pun kena makan rumput utk muntah

    ReplyDelete
  5. @rizal: bukan muntah sesaje tu..dia muntah sbb nak kuarkan something dlm perut ..heheh

    ReplyDelete
  6. haha..betul2...patutlah dulu tgk kucing aku lepas makan rumput muntah bulu2..haha...perghh kalo rumput tu ada racun..mmg mati katak je kucing tu..haha

    ReplyDelete
  7. @afiek : ahahha..mati katak..tu laa..kena tengok dulu rumput apa..tapi rasanye kucing2 tau kot rumput mana yang dia bole makan..heheh

    ReplyDelete
  8. sllu tgok kucing mkn rumput.. pastu muntah.. sian beliau..

    ReplyDelete
  9. @fezul : haha..alaa..dia muntah utk kebaikkan laa..ekekek

    ReplyDelete
  10. huhu..Dh mcm org nk diet lak muntah2x kan..sian2x..huhu..Tp kucing rizal dulu nampak sakit je lepas muntah2x tu..hmm

    ReplyDelete
  11. @rizal : alaa..ada benda la tu kat perut..slh makan..ehhehe..tp kalau muntah2 berterusan tu kenalah bawak g klinik ..hehe

    ReplyDelete
  12. Ohh perkara dh lepas..huhu..Mmg dulu kucing tu suka mkn bkn2x mungkin serangga,cicak dan bulu dia kot..Kalu bulu kucing suka gugur tu sebab pe ek??

    ReplyDelete
  13. @rizal: slalu hairball ni kena kat kucing yang bulu panjang..yang bulu pendek kurang skit kot..

    bulu gugur banyak faktor..nutrient xcukup...kulit allergy buat kucing menggaru je..pastu kutu..n ada lagi..lupa lak..

    kalau yg bulu panjang tu, kita kena sikat2 selalu bulu dia tuk larikan bulu yang gugur..sbb bila kucing groom/bersihkan bulu dia mesti tertelan bulu yang guugur td..hehe

    ReplyDelete
  14. dan kalau apenye rizall oiiii

    ReplyDelete
  15. Hehe..Dan mcm ne nk elakkan bulu kucing gugur..Ada ubat ker???SSbb satu rumah dh ada bulu kucing..huhu..

    ReplyDelete
  16. @rizal : amboi..aku bkn doc.vet la..hahaha..tp kalau jmpa doc vet pun mesti dia akan suh jaga diet..makan itu ini..hehehe

    ReplyDelete
  17. wahh dalam rumput ade asid folic, maknenye kite pun di galakkn mkn rumput.. hahaha...

    ReplyDelete
  18. Eh bukan Doc ke..hehe..Huhh kucing nk diet ssh la..Kalu xbg mkn ape yg dia nk merajuk xnk mkn..

    ReplyDelete
  19. @cik bahgia : lol..watpe kita nak makan rumput lak..ahaha..folic asid kita leh dpt dari makan hati..ehehehe

    @rizal : bukan la..ciss..tu kena sepuk kepala kucing dulu paksa dia makan..ehehe..memilih tol kucin ni

    ReplyDelete
  20. Nak sepuk sian lak dia buat muka 5 sen..huhu..

    ReplyDelete
  21. kucing makan rumput sebab nak buang penyakit.. hehe.. mak aku cakap... :)

    ReplyDelete
  22. @rizal : ahahah..sepuk manja2 je..ahahhaha

    @rapunzel: lol ..salah statement tu..bukan buang penyakit..hhehe..kalau buang penyakit bankrup la doc .hewan..ahahaha..

    ReplyDelete
  23. masa aku sekolah dulu pernah ada kucing muntah kat kelas kawan aku. bau tak hilang sampai seminggu =__="

    ReplyDelete
  24. @syazwan : tu muntah ke berak..ahahaha..

    ReplyDelete
  25. haha tanx atas info yg selama ni xpenah taw..jakun gila kan..wakakaka ingat kucen tu dah gila ke apa tp ada kbaekan utk dy rupanya:)

    ReplyDelete
  26. ohh ye kucing aku pon macam tu jugak.sekali muntah dengan cacing2 sekali keluar.huuuu



    btw,bukan rumput je die pernah makan.sayur kacang panjang pon wehh.normal ke?

    ReplyDelete
  27. @hany : xpe aku paham..aku dulu pun camtu gak xtau..hahahaha..marila kita jakun beramai2..ahahahahaha

    @cikodie : lol..tu namanya kucing vegetarian..akakak..kacang panjang xpela kot..apela sgt ade kat kacang panjang tu

    ReplyDelete
  28. sometimes ada segelintir orang sembur racun kat rumput,then kucing gigit rumput...then die...i feel sorry to my cat...kucing i mati terkena racun....

    ReplyDelete
  29. oh.i xpernah bosan dengan kucing. cz i tersangat sayang kucing. hehe.. comel sgt. geram ouh!ish! hehe..
    bile balik umah family, mesti i cr kucing kesayangn i :)
    btw, kucing i pon memg suke mkn rumput. my mom kate ubat utk smbuhkn penykit diorg. btol kn?;)
    my cat da almost 7 years kot. mybe sbb pandai cari ubat kot even banyak kali saket. sayang kucing! <3 =)

    ReplyDelete
  30. @kyohei : aah..yang tu biasalah..mmg banyak kes kucing keracunan dari rumputyang diracun..huhu

    @eykaa : bukan tuk sembuh penyakit laa..yg tu mitos semata2..kalau tuk sembuh penyakit , susah hati doc haiwan seluruh malaysia xde customer nnt..ahahaha..

    ReplyDelete
  31. oh... betulla.. aku penah buat entry pasal kucing muntah ni kat blog aku.. aku main agak2 je rumput tu jadi peransang utk muntahkan bebulu dia telan.. betul rupenye.. yess :D

    ReplyDelete
  32. @nadzwariena: haha..betul la tu..tp sebenarnya x proven lg sebenarnya kucing n rumput tu..maybe sbb habit kucing mmg cmtu

    ReplyDelete
  33. xpenah npk pon kucing ggt rumput ? haha . jakun gila aku >.<

    ReplyDelete
  34. @lulu: ahaha.adelaa..maybe masa kucing tu berak..dia pi makan rumput..ahah

    ReplyDelete
  35. dorang mesti dah pilih kan rumput2 yang dimakan.. sebab stakat ni la, takde lagi kucing2 saye keracunan makan rumput.. dorang bau2 dlu baru makan... hehehehe

    p/s: nak tahu lebih lanjut pasal arnab ngan kambing... :)

    ReplyDelete
  36. @zalizalu: agaknye la kot..ahaha..pasai arnab ngan kambing tu x master lagi laa..takat ni dah blaja lembu dgg+susu+babi+poultry..ekeke..kambing sikit2 je..ahahahahha

    ReplyDelete
  37. hoho first time dtg sini . interesting giler blog ni even tomato sah2 bukan penggemar haiwan . penggemar makanan ye..wawawawa

    tpi nice tips lah about pets ^^

    ReplyDelete
  38. suka bila awak bcerita tntang kucing .
    dan x akan jemu lah . hehe

    ReplyDelete
  39. /@tomato : hahaha..sila2 dtg..xpa..bnyak entri santai2 je ni..hik3

    @hafizah : hahha..trima kasih baca..kih3..terus bersemangat nak berblog.kakakak

    ReplyDelete
  40. Hidayat memang statement salah pun. tapi sape suruh kucing rajen jilat bulu pakai air liur? bukan wangi pun, air liur mereka kan busuk. hehe

    ReplyDelete
  41. @rapunzel : hahahha..tp bau tu leh ilang la..ahaha..lidah kucing ada cangkuk mcm berus..so dia guna lidah utk berus bulu dorg..ahaha

    ReplyDelete
  42. kucing sukar mkan sejenis akar tumbuhan herba, aku tau tapi tak tau nama, kalau aku jumpa kucing dekat rumah aku bg dia makan akar tu....

    ReplyDelete
  43. @saffuan :

    oohh yang tu akar kucing kan..

    kucing suka gigit katanya..

    akupon baru tau pasal tu..

    hehehe..

    tp x cam plak pokok kucing tu camne

    ReplyDelete
  44. i am now jakun...haha....thx for theknwldgeable entrie...

    ReplyDelete
  45. hahahaa..oleh itu marilah jakun beramai2..hahahahaha

    ReplyDelete
  46. kucing tea suka makan pandan.. pastu muntah.. sape suruh bulu panjang sangat. haha..

    ReplyDelete
  47. @tea dno

    heehhee..daun pandan xtaw lak..maybe kucing mkn sbb bau sedap kot..ahaha

    ReplyDelete
  48. aaa...assalamualaikum...awak, sy nk bela guinea pig...tp xreti nk jaga sbb sy mmg fail sket lau bab2 jaga haiwan mcm tu, kucing xpela.. huhu...so..blh citer sikit sal apa y GP mkn, apa y dia(GP) n kita blh n xblh buat, n so on lagi la...tq..

    ReplyDelete
  49. waalaikumsalam..okai..nnt org bagitau..tp sok laa..da nak off9 ni..hehe

    ReplyDelete
  50. kucing makan rumput adalah perkara biasa, tapi kalau kambing makan frieskies adalah luar biasa.. haha!

    ReplyDelete