Monday, 1 August 2011

Memandikan Guinea Pig (bathing the GP)

Assalamualaikum.


Selamat berpuasa. Entri hari ni agak simple (takde video) iaitu pasal memandikan Guinea Pig (GP). hehe, seperti yang kita tahu GP adalah binatang yang pembersih so, kita tak perlulah mandikan GP hari-hari atau seminggu sekali, melainkan GP korang cepat kotor kerana kandang yang kotor (hehe, ayat berbelit-belit). 

Aku (saya) ada buat research juga pasal tempoh kekerapan kita nak bagi GP ni mandi, ada yang kata 2-3 bulan sekali dan ada yang kata 4 bulan sekali. wakaka.  Tak tahu yang  mana satu betul tapi apa yang pasti, mandikan GP bila keadaan  mengkehendakinya untuk mandi macam bulu dah serabut, bergumpal-gumpal , kotor dan berminyak. haha.


Untuk GP aku yang baka Sheltie, bulu memang panjang dan cepat kotor, so aku mandikan 2 minggu sekali dan kekadang sebulan sekali ikut keadaan bulu lah. Kalau GP yang bulu pendek macam American dan abbysinian breed memang jarang nak kotor cepat. So pada bakal-bakal owner yang nak bela GP lepas ni, kalau korang malas nak mandi or groom GP, pilihlah mana satu nak, nak yang bulu lebat panjang mengerbang ke nak bulu yang pendek, ataupun nak yang takde bulu. yang takde bulu memang ada kena jual. huhu

ehsan gogle
Sebelum mandikan GP, sediakan air yang tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas atau air suam lah senang, haha. Letak dalam besen, kuantiti air jangan sampai boleh menenggelamkan GP, kang lemas pula, hehe. Mandikan pada sebelah tengahari sebab waktu tu panas, so GP takdelah rasa sejuk sangat kan.

Bibir masuk dalam poket seluar
Untuk syampu boleh guna syampu untuk arnab ataupun GP, tapi aku guna syampu Johnson Baby je, yang kaler oren tak pedihkan mata tu. hehe. Lepas dah mandi bolehlah keringkan GP dengan hairdryer, jangan bagi panas pula hairdryer tu nanti terbakar GP. haha, Kalau GP yang bulu pendek cepat sikit nak kering, kalau bulu panjang ni ambil masa nak kering. huhu. 

bibir lepas di blow dry dengan hairdryer

Kalau korang ada banyak GP, lagi elok mandikan mereka sekali atau together-gether hehe. Sebab GP yang dah dimandikan akan kehilangan bau masing-masing, so nanti mereka ni nanti takde lah bergaduh. 


Okai, itu ajelah pasal memandikan GP, cara memandikan ada banyak kat youtube, boleh tengok cara-cara kat sana, aku tak ada video so tak dapat tunjuk.

bibir layan youtube


45 comments:

  1. hahaha..mestila comel ikut tuan dia..*pitam

    wkakaka

    ReplyDelete
  2. dulu penah jage GP kawan..hee suke yg bulu pendek2 je..

    ReplyDelete
  3. @misya: ahaha..bulu pendek senang jaga..hik2

    ReplyDelete
  4. Haha bibir ? Cute gila XD
    Err I ada bela hamster , tp agresif sangat lah -.- *bingung

    ReplyDelete
  5. @ika : ahhaha..ni mesti yg kecik tu..mmg aktif laa..slow2 la jinakkan..hahe

    ReplyDelete
  6. Comel la pulak..Hmmmmmm teringin pulak nk bela GP...Arrghh xboleh!!

    ReplyDelete
  7. @garpu : lol..kat kedai ada banyak..akakka

    @rizal: hahaha..jangan bela kerana kecomelan..wakakakakka

    ReplyDelete
  8. Yeah btol tu nanti terabai pulak sian nanti..Xjadi bela..hehehe..

    ReplyDelete
  9. @rizal : wakakkaka..bukan terabai tapi takut jadi makanan tuk berbuka puasa plak..guinea pig goreng ..ekke

    ReplyDelete
  10. Wow xda la sampai nk wat GP sebagai lauk 3rasa sume tu..Hakhak..Lagipun Guinea Pig mana boleh makan..Hehe..Tgok GP yg xda bulu tu pun cukup la...Sume pet yg comel xleh dimakan..Ish tetibe lari topik makan2x..Pet lak tu...Aiyooo!!

    ReplyDelete
  11. @rzal: ahahaha..mentang2 la buloan ramadhan..smua nak makanan je..nasib bek da buka puasa..akaka..eh tp ada satu negara tu makan GP..GP ni dulu pun mmg makanan yang di hunting gak..hik2

    ReplyDelete
  12. Tu la sape la yg mulakan dulu pasal makan2x ni..Ish3x..Hehe..Mesti dihunting mcm arnab utuk wat makanan..Tp kebanyakan haiwn comel2x dibuat pet jer skrg..Tp still je ada..Mcm2x selera manusia ni dari haiwan besar sampai la serangga sume nk bedal wat food..Huhu..

    ReplyDelete
  13. nak tengok reaksi GP layan nyanyan cat!
    haha

    ReplyDelete
  14. @rizal : akakaka..biasala tu..selagi bleh mkn kena makan la..ahaha..ular biawak ulat katak pun org makan..mcm2 selera manusia ni..wakkakaka

    @syazwan : hihihi..incik innity dtg mengkomen..hakhakhak..gp ngan kucing kwn baik..ahaha

    ReplyDelete
  15. omeyyy GP tu. bagi kat mia ah. :D

    ReplyDelete
  16. @mia : lor..nnt ak lak xde gp..hakhak

    ReplyDelete
  17. wah , comel nye ..!! :) pinjam bley ..? hek3

    ReplyDelete
  18. piin piinn....
    wuhyoo...comeynya gp kamoo~~
    tingat lak jaman kecik2,asek men gp jiran...ah jap..salah..bukan gp..hamster aaa..hihi..
    nak pinjam ntuk men bole???=D

    ReplyDelete
  19. @kechik : ahha..mana leh pinjam2..gp ak leh gigit org sampai pengsan..akakakkak

    ReplyDelete
  20. cumell nyer GP..nak amik then cium dier .... hish dah gerammmmm nie..

    ReplyDelete
  21. @nur : ahahah..mana leh cium2 di bulan ramadhan ni..wakakakakakakakak

    ReplyDelete
  22. waaa..chumelnyer natang tuh tp tkot x reti nk jaga :(

    ReplyDelete
  23. @atiqah : senang je jaga.yang penting makanan tu je..ehehehe

    ReplyDelete
  24. anak penah bela GP ni tp tak panjang umur.. agaknya tak pandai jaga kot

    ReplyDelete
  25. @sweet: haha..beselah bdk2 xtau camne jaga..wuwu

    ReplyDelete
  26. wehh best giler bela GP.aku bela hedgehog je.siang malam tidooooo je keje die.harharhar.

    ReplyDelete
  27. @cik odie: hedgehog pun ok ape..my junior pakar hedgehog..ehehe

    ReplyDelete
  28. ape pantang kalau bela GP ni?yelah makanan ape je yang die tak bleh makan?condition rumah dia kena macam mane?sorry ahh.banyak tanye plak..=P

    ReplyDelete
  29. @cik odie: dia makan pellet+hay+buah2an+sayuran..lebih kurang mcm arnab la..rumah xkisah pun mcmana asalkan luas..pantang tu xde sgt kot..yg penting makanan kena ada vitamin c sbb GP xleh sintesis vit.c sendiri..so dia kena dpt sources dari makanan yg kita bagi

    ReplyDelete
  30. waaa..kemutt eaa...xpe2...
    kijam nya gp..leyh gigit2...tapi kecik baek..konpom dy xgigit kan...hahaha

    ReplyDelete
  31. @kechik : kakakaka..dia gigit org yyg dia x kenal..gigit sampai berdarah..sampai ke tulang..muakakakak

    ReplyDelete
  32. aaaa.....xpe laa....xjadik la nk maen2 ngn Gp kamoo tuhh.....sobsss...

    ReplyDelete
  33. @kechik: kakakaka..beli la gp kat kedai..murah je

    ReplyDelete
  34. saya ada 4 ekor GP, semua american GP. Letak dalam sangkar apa eh? Nak cari sangkar c&c tapi tak jumpeee. :(

    ReplyDelete
  35. @mimie : sangkar ada je kena jual..guna sangkar arnab yg besar leh je...tp kena letak floormate la dalam tu..sangkar c&c tu mahal kot kalau nak buat..cube tu xtaw ada kat mana..tengah mencari juga..kalau ada sekeping kompem mahal..yang coroplast tu ada kat bookstore macam MPH..tp size kecil je laa..kalau nak beli yang besar nyer ada kat kedai buat papan tanda..harga xtaw la

    ReplyDelete
  36. salam ,kita baru bela GP , nak tahu suhu bilik mana yang sesuai untuk GP ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. room temperature biasa dah ok dah utk GP..jangan panas sgt n jgn kena direct sunlight

      Delete