Monday, 8 August 2011

Baby cavy yang comel makan apa ?


Assalamualaikum.

Hehe. Tajuk kemain lagi baby cavy yang comel. Tahu tak cavy tu apa ? cavy tu Guinea pig lah. ekeke. Hari ini just nak tunjuk video. Tetiba nak rehatkan otak kejap dari berfikir. haha.  Untuk video ni, Paris (bukan Paris Hilton) dan anak-anak tengah makan, aku (saya) letak mereka dalam laci sebab nak asingkan dengan si jantan. Masa ni, babies baru berumur 3 hari, dah boleh makan macam biasa.

So, makanan untuk baby guinea pig (GP) ni biasanya sama je macam yang dewasa, macam hay, pellet, vegetable dan fruit. Tapi pellet dengan Hay (rumput kering) kenalah dari sumber Alfalfa. Biasanya ada dua jenis Hay iaitu Alfalfa dan Timothy . Alfalfa hay sesuai untuk growing guinea pig (<6months), pregnant GP, dan Lactating GP, manakala Timothy hay (tinggi fibre) untuk yang dah dewasa (>6months). 



So, kalau GP yang masih dalam proses tumbesaran, kenalah beli pellet dan hay dari sumber alfalfa sebab rumput alfalfa ni tinggi kandungan calcium dan protien sesuai untuk pertumbuhan badan. Kalau bagi makan alfalfa hay atau pellet kat yang dewasa secara berterusan boleh menyebabkan obesiti dan lagi teruk boleh dapat penyakit batu karang (kalau overfeeding).













Okai sekian

p/s : annoying pula bila video tak jelas.


32 comments:

  1. arghhh best nyeeee ada GP ....haha...pergh dah beranak pinak dah...meriah la Raya kali ni ada GP baru...hehe...

    ReplyDelete
  2. @afiek : ahahaha..dah lama la beranak..bulan 5 aritu lagik..hehehe..bukan meriah..tp lagi pokai la nmpknye

    ReplyDelete
  3. Dasarr lautt..Comel la Gp..hehe.. =P

    ReplyDelete
  4. @ryhana : thanks..haha

    @rizal : dasar laut ape lak? m nasir? rosnah mat aris?..akakakak

    ReplyDelete
  5. Kalu M nasir ngan Rosnah mat aris kat dasar laut lemas la..Kah3x..Gp tu comel..Nak bela sbb comel lah..hehe..

    ReplyDelete
  6. @rizal : hahha..bela je laa..beli je yg baka bese2 tu..heheh..kalau best baru beli yang lagi comel..akakakakka

    ReplyDelete
  7. Hah xhalang pulak..Haha..Baka pe paling mahal dan brape harganye???Nk tau gak..huhu..

    ReplyDelete
  8. @rizal : kakaka..tade yang paling mahal la..selalunye baka yg pure breed baru mahal..kalau yg homebreed tu rasanya dah mix2 so dorg jual murah..mcm bibir ni pure breed sheltie..baka bulu pjg..struktur tulang pun besar..baka lain mcm peruvian..texel..crested..byk lg laa..sume kalau petshop besar pun jual rm100++ camtu..kalau yg breed bese2 je rm25-60 pun dah leh dpt..ehehe

    ReplyDelete
  9. Oh pure breed..Ssh nk tau yg mana pure breed..Kot2x kena tipu..hehe..Gp bulu panjang la lg cantik..Selalu nampak Gp bulu pendek je jual..Huhu..

    ReplyDelete
  10. @rizal : kena tgk kedai laa..kalau petshop yg besar n famous tu dia amik stok dari breeder yang ok la..hhaha..xsemestinya yg bulu pendek murah..ada gak yg mahal..yg slalu jual kat kdai tu local breed..yg bese2 laa..tp comel gak..cuma muncung skit..ekekeke

    ReplyDelete
  11. antara beruk ngan hemster, mane best bele eh???

    ReplyDelete
  12. Kena g kedai besar la ni..Muncung ckit??.Pure breed xmuncung ke mcm local breed??Mcm tu ke nk bezakan?

    ReplyDelete
  13. @pijol: lol..beruk la kot..bleh tlg petik buah kelapa..kakaakaa

    ReplyDelete
  14. @rizal:
    bukan lahh..
    hahaha.
    kalau yg bulu lebat ni kurang nampak muncung..nampak bulat je..hehe..tp kalau tgk bebetul..mmg beza..yg local ni runcing skit..mcm aku punya ni melengkung n bulat..kihkihkih

    ReplyDelete
  15. kenapa depa kecil dan aktif..
    sangat comellll

    ReplyDelete
  16. @umie : hahaha..bese la tu..masih baby lagi..kihkih..

    ReplyDelete
  17. nak sekor ? banyak lagi kan ? :p

    ReplyDelete
  18. @amirul :..ahahha..xleh laa..da sayang ni..kih2

    ReplyDelete
  19. cutenye.. minat gak ko bela menatang ne ek.. :)

    ReplyDelete
  20. @taufiq : hoho..bolehlaa..haha

    ReplyDelete
  21. selamat pagi!

    kan kalau GP baru beranak kite tak boleh pegang pegang/bersihkan kandang kan.so, lepas berapa lama baru boleh pegang pegang dorang?



    alfalfa hay tu mahal ke?

    ReplyDelete
  22. @cik odie:

    xde laa..GP lepas beranak boleh je pegang..sbb anak dia da bleh berdikari...yang xleh pgg tu hamster..gp lain..

    alfalfa tade la mahal pun, kalau kat pet store mmg la mahal dlm rm30+..tapi kalau beli kat org, murah je..peternak arnab ada je jual hay2 ni..murah lg

    ReplyDelete
  23. @cikodie :

    menyusu la mcm biasa..lepas je beranak , anak2 tu dah bleh lari2..makan..tp still duk dgn mak dia..dalam 3 mggu camtu..hoho

    ReplyDelete