Saturday, 29 October 2011

Beranak Pinak !

Assalamualaikum 

Hellooo readers, haha, baru terdetik jari ni untuk menaip entri baru, berkulat kembali blog picisan ini dek kerana kemalasan telah melanda diri! . haha, well, untuk entri simple ni just nak bagitahu yang Guinea Pig (Paris) aku dah beranak oi, yang ni batch kedua. Tapi anak keluar dua ekor je, last time 3 ekor. huhu.

Kali ni tak perasan pula Paris beranak sebab masa tu tak ada kat bilik, tengah bersosial kat luar, bila balik bilik je tengok-tengok perut Paris dah kempis, masa tu cepat-cepat tengok dalam iglu memang sah beranak dan ada dua ekor babies. Pengsan 3 minit jap masa tu, terlebih excited kot..hahahaha! Now makin ramai lah pula makhluk-makhluk somel ni kat bilik. huahuahua. makin kering lah poket beli makanan. kroihh kroih.


For now, aku biarkan mak dengan anak dia selama 3 minggu then baru cerai susu, hik hik, kali ni color bulu lain sikit, and bulu ikut mak dia lah, abbysinian. hehe. Untuk tempoh lepas beranak ni kena bagi makan makanan yang high in protien dan calsium, ye lah, nursing mother kena bagi cukup nutrient sebab tengah menyusukan anak, kalau tak nanti kurus kering pula. hahaha. So, dah siap sedia bulatkan biji mata tengok gambar ? hahah. Jeng jeng jeng!




Ni brand yang aku guna untuk pellet, tak mahal sangat RM39.90. Pellet ni ok lah, di syorkan oleh veterinarian katanya (marketing strategies katakan) hahaha, tapi memang selalu guna pellet jenis ini. Ada dua jenis, Timothy pellet untuk adult dan Alfalfa pellet untuk young. Aku beli yang alfalfa untuk young and pregnant GP, tinggi protien sesuai untuk tumbesaran. macam promoter pula dah. muehehe . Kalau berkenan carilah kat Pet Store berdekatan.hahaha

Hahaha. ni pula gambar 1 day before Paris give birth, masa tu memang dah agak dalam masa terdekat Paris akan beranak, tapi tak sangka pula esoknya tu dah beranak, nasib baik sempat snap pic masa tengah bunting, boleh tengok bentuk perut macam buah pear, hahahah bentuk perut tu adalah best indication kalau nak tahu GP pregnant atau tak.




TADAAAAAA



itu adalah tangan saya. hahah


See, color dan marking dia comel je tengok, hahaha, tapi bila dah besar tak tahu lah, FYI babies ni ikut bulu mak dia (Paris), so, we assumed babies ni baka Abbysinian lah. hehe


Hahah, dalam gambar ni bukan bapa dia, tu abang babies yang first batch hari tu, pandai-pandai lah selongkar entri yang sebelum ni. hehe, babies yang seekor lagi lari, malu bergambar kot. akakak


Ni pula dalam cage, macam toyol plak babies tu, sorry gambar gelap, terlebih edit..ahahhaha

Okelah, dah lah. Malas pula bagi tunjuk gambar banyak-banyak, nanti terbeliak mata para readers yang dikasihi ini. Akakakak. Actually aku tak letak nama lagi untuk babies ni, hehe, jantina pun tak sure lagi, so untuk next entri aku nak buat pasal nama dan jantina, so get ready julingkan biji mata tu untuk next entri.wakakak. tata~


Birth date : 27 Oktober 2011
Paris second litter
Two piglets

Hahah, asyik gambar aku je yang joget-joget, GP ni pun nak juga.hahahah. ewah!




44 comments:

  1. comelnyeee ;)
    Mintak stu ? HAHHA
    joke saje :D

    ReplyDelete
  2. wallllahhhh!
    sonoknyeeee ade pet
    dgn lajunye sy komen
    sebb sy pencinta menatang comei nii
    hehehe
    comei gilooo ahhh
    bulu2 die

    hayooo
    teringat kat miko si hamster dulu
    boyot je perot nndung
    heheehe

    btw tahniah taw menerima ahli baru dlm keluarga =]

    ReplyDelete
  3. @haniera

    hahaha..mana bleh..kat kedai ada byk..ahaha

    ReplyDelete
  4. @aimie amalina

    hahaha..thankiu..hehehe..ni guinea pig tau..bukan hamster..hik2..

    ReplyDelete
  5. salam..
    nak tanya..
    GP ni bleh bwk travel x?
    sbb niat nk bela kt UPM
    tp nnti tkut xbleh bwk travel..
    xkn nk tggl kt bilik..

    ReplyDelete
  6. @Noor Amirah Mohd Nor

    boleh je..yang penting ada carrier la..kalau xda nak letak katne kan..hoho

    ReplyDelete
  7. owh..
    ok..
    thanks..
    nnti apa2 sy tnye lagi..
    hehe

    ReplyDelete
  8. Anak GP tu nmpk cam plushie~ OwO
    Geram lak tgk xDD

    ReplyDelete
  9. TERBAIk....hahah....hamster juga sangat CHUMEL...

    ReplyDelete
  10. mnt nk bela haiwan ni tp x jmpe lg yg bkenan di hati..hehe

    ReplyDelete
  11. perghhh dah beranak pinak...lps ni bercucu cicit pulak.

    ReplyDelete
  12. Ha ada pun entri..Hehe...Oh 2 ekor tu baby baru rupenye...Haha..Tahniah bertambah lg cucu..Makin bertambah lah kan..Dah ada 7 ekor sumenye ke??Bnyak tu..Comel perut Paris masa pregnant... :)

    ReplyDelete
  13. @Noor Amirah Mohd Nor

    hahahah..sama2..bole je tanya..asalkan pasal gp..ahahah

    ReplyDelete
  14. @Eun-chan

    hhahaha..try la bela sekor plak..kih3

    ReplyDelete
  15. @@juera

    hehehe..nanti ada la tu berkenan d hati..ahahahha

    ReplyDelete
  16. @afiek jibriel

    x larat kot kalau beranak pinak sampai p cicit2..aahahhaha

    ReplyDelete
  17. comel comel.

    jaga both mama and anak anak dia, ya papa?? haha

    ReplyDelete
  18. @Rizal Murad

    hahaha..thankiu2..makin bertambah la babi2 tu..makin kering juga poket nnt..adoiiiii...hhahahahahha

    ReplyDelete
  19. comelnye..lepas nie boleh lah buat pusat ternakan dia pulak..(^___^)

    ReplyDelete
  20. @suha

    hahahaha..diorg ni da pandai berdikari..wakakka

    ReplyDelete
  21. @Terbang Bersamaku

    alaa..xdela byk mana pun..buat ladang pun xcukup lg kot..hahaahha

    ReplyDelete
  22. peh.. rase mcm nk dtg lpas tu curi sekor =P

    ReplyDelete
  23. makk aiii!! comeyl tul menatang neh.. mitak sekor! nak bela.. keh3..

    ReplyDelete
  24. @sya hassan

    hihihih..beli je kat kdai ada byk...huhu

    ReplyDelete
  25. lame ko menghilang..aku ingt ko yg dh beranak..ahhahaha

    ReplyDelete
  26. besar jugak ye yang baru lahir tu. wah wah.

    ReplyDelete
  27. @aizadalias

    hahahah..kalau ak yg beranak setahun kot menghilang.ahahaha

    ReplyDelete
  28. @rainyscream

    hehe..memang besar..GP ni x sama mcm anak arnab ngan hamster tu..heheh

    ReplyDelete
  29. baru jew beli 1 y jenis peruvian btina..cam nak tau gp dewasa or anak..and asal der cam takut and suka nyorok..nk pgg pun cam nak masuk balik dlm sgkr..bagi tips skit cm ner nak wat der x takut gan kite or anytig lah...boleh an nk cari baka tuk jantn lak

    ReplyDelete
  30. @ary zy

    hehe..nak tau dia masih anak ke x tgk size dia laaa..kalau besar tapak tangan tu blm cukup 6 bulan la kot..tapi kalau baka peruvian ni anak pun size da besar..

    pasal takut tu mmg first time bela..mmg gp tu akan takut..lama2 ok la tu..jangan bagi kejut, nnt gp jadi takut..n banyakkan la pegang2 n usap2..hoho

    carikan je pasangan..sbb gp ni lebih selesa idup berkelompok or pasangan..heh

    ReplyDelete
  31. gilak la..beranak lg..nk sekor boleh..comel betul..heheh..

    ReplyDelete
  32. @Panggil Aku Han

    hahahaahah...thanks...xleh..kalau ada 100 bleh la kasik..hahah

    ReplyDelete
  33. nak panggil u ape? atok dpt cucu? hehe. :D

    congratz dearie!! :D

    ReplyDelete
  34. @Mra Mastura

    hahaha..thanks.
    panggil moyang pon bole..hahahah

    ReplyDelete
  35. ~sangat comel..jeles2..bila la nak dapat sekor nie..hehe :)

    ReplyDelete
  36. mcm2 bianatng...comel semua...ish2 nak je ase

    ReplyDelete