Monday, 16 January 2012

Beranak Lagi ? huu

Assalamualaikum




2 Januari 2012 (10pm)
Paris 3rd Litter
4 piglets

Kat satu entri tu saya ada cakap yang Paris beranak masa saya tengah bersosial kat luar dan balik lambat..huahau..Masa tu paris duduk dalam cage sama-sama dengan Oreo (anak Paris), so lepas beranak, maybe Oreo  mating (mengawan) dengan Paris sampai pregnant.. Sebab GP boleh datang estrus selepas beberapa jam beranak. Oleh itu, 4 ekor piglet itu adalah hasil daripada inbreeding, di mana saya tidak suka..T__T..huwahuahua. Gatal betol Oreo ni! nasib baik binatang, kalau manusia? sumbang mahram lah jawabnya.huwaaa


Tapi tak apa, Syukur kesemua anak Paris dilahirkan sihat je, tak ada cacat cela pon, dan semua ikut Oreo, rupa sebiji macam Oreo. hahaha. 

Oreo (tengah) Paris 2nd litter (kiri dan kanan). Inilah Oreo yang gersang itu. hahha

Dan tak lupa juga, pada 12 Januari 2012, Blossom pun telah berjaya melahirkan 2 ekor piglet yang somel, yang ni saya tak tahu bapa dia siapa, maybe dari GP kawan saya yang telah merogolnya. wakakak. Dan dengan itu, jumlah keseluruhan GP saya telah menjadi 13 ekor. T__T..


12 Januari 2012 (1.50am)
Blossom 2nd Litter
2 piglets

Now ada 6 ekor babies GP tunggu masa untuk besar dan menghabiskan duit saya. huwaaa..rasa nak menangis pula GP dah makin banyak, bukan sebab terharu tapi sebab risau belanja makin tinggi pula nanti..huhuhu. Sekarang saya nak stop dulu breeding, sebab dah tak mampu jaga banyak-banyak, dan akan let go separuh untuk di adopt oleh orang lain, InsyaAllah..hahahah

OK, itu je lah untuk entri ni, JOM layan gambar-gambar ini.eekekkekek

1 day old..auww auww somel.


Lelong lelong marii tengok..hik3


Sekor tu anak Paris, yang lagi 2 ekor tu anak Blossom.

Comel, semua ikut muka Oreo.ahaha


Anak Blossom, tak tahu bapa dia siapa, muka macam Oreo tapi bukan Oreo sebab cage asing2.ahahah

yuhuuu..abang dan adik.ahahha


Yang besar tu anak kepada Blossom masa 1st litter. Nama dia Daisy, masih dara lagi.wakakakk..nanti nak cari GP jantan yang hensem untuk dia, InsyaAllah beli baka lain nanti.

Hahaha. kerja dorg ni tido je.heheh

Anak Blossom, tak tahu nak letak nama apa..huahuahau

Yang ni masa 2 day old, kecik je. Dan henpon tu adalah henpon paling canggih saya. wek

waakakka..mereka semua kelaparan. haha

Masa ni Blossom tengah beranak kat dalam box tu, Daisy dengan Paris sibuk je intai Blossom beranak..ahahaha

Bakal- bakal pelahap no.1..huahuahauhau
p/s : Elakkan dari inbreeding ya uols. hahah

Estrus = Betina menerima Jantan untuk mengawan
Farrowing Interval = Jarak kelahiran seterusnya


54 comments:

  1. uih... besarnya kandang.... dah blh bukak kedai en. hidayat oi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaaa...besar sbb gp makun byk..pening da kpala tgk..haha

      Delete
    2. kasi jual la sama itu GP... mesti kalo ko nk p cuti lelama xleh... sbb tu aku lbh suka bela kucing... adik aku pernah bela pets tp lps tu mampuih sbb xpandai jg... kasihan...

      Delete
    3. huwahuahua..tau xpa..nak p memana pon xleh..da banyak camni manaada org nak tolong jaga..kalau 2-3 ekor xpa gak...mmg akan let go juga nnt..huahuahauhauhauhauhau

      Delete
  2. semua comel2 belaka mcm tuan blog ni :p

    ReplyDelete
  3. adoiyainyerpun comel ouh~ tahniah jdik bapa skali lg~ keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankiuu...bkn bapa da..tp moyang,,wakakaka

      Delete
  4. waaa.....memg terbaiklah.....
    dapat baby lagi???
    jelesnyerrr....
    nak nak...
    huhuu~~~
    :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ke..bole je bagi..waakkak..nt ak bagi kat muez.wakakaakak

      Delete
    2. eh tau ke saya sepupu muez????
      nak nak nak.....
      ngeeee~~~
      :'D

      Delete
    3. uiii..siyes ke nakk..huhu.. tapi baka da campur2 laa..hahahah..tau laa, tgk kat blog muez..ahahah

      Delete
    4. klw nak 'BAGI' nak lah....klw nak jual murah2 dahla...ngeeee~~~
      sbb memg xpernah try lagi bela GP ni...
      baka tu xkesah kowt....tp nanti memg nak gak carik sheltie original....
      :'D

      Delete
    5. hahaha..pure breed sheltie xtau la kat malaysia ni ada ke x..kat cni bykk yg dah mix2..huahau

      Delete
    6. oh yeke?????xpela.....suatu hari nanti....xdpt ori pun..agak2 nk sama cam ori pun xpe kowt...nk import memg harapanlah...
      :'D

      Delete
    7. haha..klau xsilap GP kat PLC import kot..xtau laa..nex sem nak beli sekor kat PLC..baka besar2..huahuahua

      Delete
  5. Haha...bnyakkkkkkknyeww GP....Mula dari sepasang pastu kena rogol bnyak dah..wakaka...mcm mana nk jga bnyk2x ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..tu la..aku pun da pning ni..skang byk da..x mampu jaga..huwaaa..xlama lg botak la ak..huhu..beranak2 sbb accident..hahaha

      Delete
    2. Haha..Xpe dh rezeki bercucu bnyak..Eh mcm ne nk wat comment leh reply2x mcm ni..? :P

      Delete
    3. hahahah.xtau lak camna..ingatkan blogger mmg da tukar camni..akupun baru tau..xwat apa2 pun..huhuh

      Delete
    4. Ha ah dh kluar aku baru perasan td sian..huhu..GP dh bnyak leh la jual pas ni.. O_o

      Delete
    5. hahahah..yg tu tgk ah camna..kalau jual syg plak..huhu..bila banyak nyusahkan pula..huuu..pning

      Delete
  6. Replies
    1. hahhaha..amboi main rembat2..ahahhaha..masa kecik je comel..da besar comel skit je..ahahha

      Delete
  7. cooomeeelllll gileeeeeee......:D
    rase cam nak pegang.....!!

    ReplyDelete
  8. homaigod...!!!!! cute gile.. nak satuuuuu...!!!! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..thanks..masa baby mmg comel..ahahahahahahahha

      Delete
  9. wolaaah.bestnyee..takpe sy ade rabbit 1 family rabbit.
    =)

    ReplyDelete
  10. whoahh, banyaknya dayat.
    suha tengok semua sama je, susah nak bezakan. huhu

    rajin buat video, cayalahh ^_^

    ReplyDelete
  11. @suha : tu la..kekadang akupun susah nak beza..suma sepesen je..ahahaha..haruslah rajin..hobi baru..ahahahaha

    ReplyDelete
  12. dah lama tak berkunjung ke sini..
    wah dah dpt baby baru...? mmg penternak yg sejati nie..=)
    dah bais exam, bermana dah bolelah aktif buat blog kn...?

    ~ade tips tak cara2 nak jaga anak kucing yg terpisah dgn ibu dia? ibu dia dah mati..sekarang sy jaga baby kucing tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..gitula nampaknya..tp tgk mood gak..ahahaha..

      oo..umur brapa kitten tu..
      search je kat google..taip "hand raising kitten"..
      selalunya kalau kitten yg kematian mak ni kita bagi minun susu replacer..ada jual kat petshop..pastu beli botol susu yg khas tuk pets..kat petshop pon ada jual..kalau kitten yang baru lg kena bg susu tu..nnt mati..tp jangan bagi susu dairy..atau susu yang kita slalu minum..xsesuai sbb ada gula..nnt kucing mati cirit..haha

      Delete
    2. Hidayat MY:- thanks bgi jawapan...=)

      kucing tue umur 2 minggu, sy dah belikan dia susu khas utk kucing(pet food milk powder)..tp masaalahnya setiap kali dia minum dia mesti tercirit2..mmg mcm gtue ke eh...?

      Delete
    3. uit..cirit teruk ke atau cirit yg separa pejal..huhu..cirit sebab overfeeding susu atau susu pekat sangat kot..

      Delete
    4. hurm...dia mmgcirit2 lepas mnum susu tue..tp sikit jer lah ciritnya..tp, kucing sy tue dah meninggal beberapa minit tadi..sy tak tahu punca dia ape.Tp semlm dia mcm dah sesak2 nafas..(T___________T)

      Delete
    5. lorr..dah mati ke?..immune badan x kuat kot..xpun mati kesejukkan..xda rezeki la tu nak bela..huhu

      Delete
  13. Salam Hidayat MY..

    Wah ada juga blog guine pet ni yek...suka2..cuma nak tanya spesies dari keluarga arnab ke tikus?...hmmm kalau arnab boleh le buat satay..hahahah..gurau aje ye.. :-) ...anyway nice your blog & info

    BTW kami dah follow & tag banner blog Hidayat MY, jangan lupa tag & follow blog kami lepas ni ye... :-) TQ

    www.mylovely-cats.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..GP dari rodent famili..xtau la bleh makan ke x..hahaha..orite!

      Delete
  14. ckeee.. sy ske animal. cumel2 sume :)

    ReplyDelete
  15. salam..
    abg dayat..
    t lau nak let go GP yg comel2 tu
    bgtau sy leh?
    sy interested..
    t senang sikit nak berurusan.,
    sebab sme2 k15 kn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah k15.hoh..siyes ke nak?..cuti ni kna study mcmana cara penjagaan dia laa..kat website byk..hoho..boleh je kasi, tp jantan je la. haha

      Delete
    2. serius la.. xkisah la jantan ke betina ke.. yup.. sy ada la study pasal penjagaan dia.. insyaAllah boleh jga dgn baik.. =)

      Delete
  16. kenapa video kat atas di private???

    ReplyDelete