Sunday, 26 February 2012

Kandang Bajet untuk Guinea Pig anda! ( C&C)

Assalamualaikum.


HEHE. Siapa-siapa yang ada Guinea pig (GP) , tahu tak kandang yang dibeli di petshop sangat mahal?..wakakak..bukan sahaja mahal tapi ruang pun kecil. Macam-macam jenis kandang yang dijual, wire cage, plastic based floor dan bla bla bla. Kebanyakkan kandang jenis ini hanya cukup memuatkan sekor ke 2 ekor GP sahaja.

Kandang GP untuk dijual !!!!!
Yang ni cage lama. LELONG FOR RM50. huahua. PM aje kalau berminat, area  Serdang, Seri  Kembangan dan UPM di utamakan. 

Oleh itu untuk entri ini, saya nak perkenalkan kepada uols kandang save bajet yang luas lagi santek ini. Hehe. Save bajet itu dah jadi tagline blog ini, semua nak yang bajet-bajet kerana sengkek duit tak ada . HAHAHA. 


Tahu tak apa itu C&C cages. C&C stand for cube and coroplast. Cara buat sangat simple dan mudah. Oleh itu marilah tengok video saya dibawah ini. Sorry video panjang sikit dan ada volume yang tak kuat. Lariiiikkkkkkkkkkksss.



Dalam video tu saya kata saya guna 6 cubes sebab cubes itu untuk cage bahagian bawah, itu pon dah cukup luas. Cage atas pula cuma guna 4 cubes, so total semua ialah 10 cubes. HAHA. Coroplast pula bergantunglah kepada kandang uols besar mana. hihik!

Setelah seminggu lebih guna Charcoal Pad tu, memang sangat ketara keberkesanannya, bau semakin kurang ( ke sebab hidung dah imun? HAHA) . Tapi arang memang digunakan untuk eliminate bau, boleh buat sendiri ambil arang then letak dalam stokin, lepas tu gantung. HAHA. Yang saya punya tu saya beli, cek previous entri. Nampak tak daun pandan yang saya letak tepi cage, HAHA, itu untuk halau lipas (walaupun sebenarnya bilik tak ada lipas, ekeke) dan bagi GP saya makan. Benda-benda macam ini saya selalu update kat page FB saya. HEHE

Ini adalah Bibir yang somel, my first GP.

yuhuuuuuuu!!

Kandang C&C ini depends kepada individu itu sendiri. Macam saya, saya lebih suka C&C sebab dapat jimat kos. Kita tak payah beli bedding banyak kali, senang nak bersih, cuma sapu taik dan cuci fleece saja, Selain itu kandang c&c juga luas, selesa, dan kita boleh design sendiri kandang macam mana kita nak.

Keburukkannya pula adalah, cepat kotor, kalau GP bukan yang litter trained nanti kencing merata-rata, kalau berak merata tak apa, sebab boleh sapu, dan tak sesuai untuk mereka yang malas, sebab time consuming untuk cuci fleece dan sapu taik.

Guna wire cage pon OK juga, saya pun suka guna, tapi costly dan kebanyakkan yang dijual pun kecil, nanti GP tak boleh lari-lari bebas, yang besar pula mahal. HUAHUA. Terpulanglah, ikut citarasa dan kemampuan masing-masing. tata! Habis daaaa


itu adalah daun pandan.HAHA. untuk halau lipas dan juga untuk GP makan.kihkih. INI  CAGE LAMA

ehem2. curi-curi makan yerr

HAH..kan dah kantoi!


Pintu.WAKAKA

TADAAA..jemput masuk

Tingkat atas. 

Cage baru ni lagi besar dari yang lama. Tengok tu tak cukup.

Dalam proses

Kosong lagi..HAHHA

Abaikan tangga tu..ini untuk display sahaja..HAHAHA

HAHA. last2 yang kat atas xguna sebab belum buat tangga.HEHE

Darwin G-Force

G-Force!!!!!
Darwin G-Force



51 comments:

  1. guinea pig sambut christmas? hohohohoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..pakai topi jek..wekkkkkkkkkkkk

      Delete
  2. awesome... yg lantai tu nme dy cube eh? materials dy ape ek? GP xgigit ke? cm nak try kt hedgehog plak,,,huhu

    ReplyDelete
  3. mula2 cantik je terletak daun pandan tu.. next picture daun pandan dah jatuh2 kena makan . kihkihkihkih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..tau xpa..skang daun pandan tu da abis di makan pon..huwaaa

      Delete
  4. Penatnye tgok...haha..Rajin2x..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..mmg penat..buat dari petang sampai ke malam..huwawawa

      Delete
  5. dayat, serumpun tak buat spotcheck selalu ke? aku dok ktdi, tak berani nak bawak gp aku. sekarang abah aku tolong jaga dulu. waktu dok k17 dulu berani la aku bela..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua..x wat spotcek pon..huhu..bela je dalam bilik..kalau spotcek tu mcm dok skola asrama plak..ahah

      Delete
  6. comelnya darwin! susah x nak jaga ? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.thanks..xsusah pon jaga..ada kandang ..ada makanan boleh je jaga

      Delete
  7. minat btol ye..untung guinea tu siap ade bilik tidur luas tu haa.. hehe

    ReplyDelete
  8. hahahahahha...nice ads and nice picture of ur GP...sama mcm G-force..skrg ni pn sy tgh cr yg sama mcm dlm G-force tu..hahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoh..thanks..try la bela sekor..hehe

      Delete
  9. bila tah nak bela si comel si comel ne. sebab geli hahahaha. tapi siryes comel sgt! arghhhhhh nak CUBA bela nanti hewhewhew

    ReplyDelete
  10. cn u update d latest cage, i wan to see d stairs. seriously,lps tgk,terus rs nk buat satu kt umah,bfor tis i use d cage yg u nk sell tu,d blue cage. update d latest cage ya! cnt wait. heee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tingkat atas tu dah remove da..skang setingkat ja..tangga boleh buat guna kayu or grid..tp makesure berlapik supaya kaki x sangkut

      Delete
  11. susahla nak cari cage mcm ni kat area kedah.. semua petshop dh masuk.. tp xda jual.. hahaha.. mana nk cari ek? kalau bela kucing selamat ke letak dalam ni ? tkot bgun siang tu hbes tinggal kepala je GP tu.. hahaha... mcm bela hamster dlu.. kucing tu pandai bukak cage hamster :( last2 tinggal kepala je.... T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. cnc cage ni mmg xde jual kat petshop..buat sendiri je..pagar2 tu beli kat daiso rm5 satu..ahaha..kalau guna camni xselamat kalau ada kucing..sebab ni open cage..hoho

      Delete
    2. Daiso kat mane. Selain daiso kat mane ade jual

      Delete
    3. Selain daiso mane g tempat de

      Delete
    4. kedai hardware ada la kot..ikea ke..selain daiso xtau la mana lagi

      Delete
  12. wow sgt kreatif..
    boleh Papa tanya 1 soalan?
    Cage mcmnie praktikal x utk digunakan sebagai rumah tetap.
    Maksud Papa, mmg ini sangkar mereka? xkeluar ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..praktikal juga kalau digunakan sbg rumah tetap, tapi kena rajin bersih..sapu taik hari2..cuci kain fleece tu..sangkar arnab pun boleh pakai ..tp kalau buat mcm ini lagi luas..xkeluar pun cuma xleh ada kucing nnt masuk dlm lak ..ahahah

      Delete
    2. Owh yeke Dayat. Mmg praktical juga kalau guna sebagai rumah tetap. Cat mmg ada tp xlama lagi dok rumah sendiri la itu cat haha. Derang xkeluar ea? baru tahu. kain dia mana nak dpt? kotak tepi and alas bawah warna purple tu? ape dia ea?

      Delete
    3. yang purple tu org panggil coroplast..boleh dapat kat kedai2 alat tulis..mcm cardboard tapi versi plastik.. xkuar pun, dorg lompat xtinggi..aaahah..kain tu kain biasa je..fleece..kat giant ada..mana2 supermarket ada kot

      Delete
  13. mknan ape yg elok bg utk harian ye? utk besar dan gemuk..

    ReplyDelete
  14. macamana cara pemakanan yg pling elok ye utk gp utk pmbesaran n gemuk .. n gp sy yg betina tu kaki dy cacat .. tp dy aktif .. so blh x klau nk bg dy exercise ball?

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan yg tinggi protein..tp kalau gp jd obesiti x elok utk kesihatan mereka..cth mknn tggi protein .rumput napier + pellet ..gp selalunya x exercise..cuma sediakan ruang yg besar untuk dorg lari2 tu je

      Delete
  15. gp sy ade fungus.. sy da pg vet but doktor ckp bli ubat anti fungus dkt pet shop je.. sy bli natural pat anti fungul.. tp yg betina pregnant.. blh pky ke? dy ade fungus dkt telinga..

    ReplyDelete
  16. gp sy ade fungus.. da pg vet tp doktor ckp bli ubat kt pet shop je.. sy bli natural anti fungul tp gp sy yg betina pregnant.. blh ke ltk ubt tu kat dy? dkt telinga dy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. natural tu sebenarnya x elok untuk gp yg pregnant..lagipun mahal..better beli kat farmasi je..beli anti fungal cream for human.

      Delete
    2. owh.. nsib baik blm ltak lg.. hihi..thanks..

      Delete
  17. Salam,
    Thanks sbb buat blog nih,blom start bela lg,just survey2 ape yg perlu tau sblom start bela seekor or sepasang..if guna cnc tu,dia memang kencing atas kain tu je ek?or kena ade toilet kena letak box dgn hampas kayu tu?

    ReplyDelete
  18. wah keren sekali,
    and thanks,, your blogs reaally hellp me to take care my new guinea pig..

    ReplyDelete
  19. bestnye nk bela lah tapi najis die busuk x??

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. hihi boleh buat ikut kreativiti..jnji gp bleh panjat

      Delete