Sunday, 17 June 2012

Perhiasan kandang Marmut / Guinea pigs DIY. HAHA

Assalamualaikum

Hai nama saya Mr.Owl..muka saya garang..haha
Bila tengok kandang guinea pig (GP) saya rasa macam kurang enrichment pula, kosong saja, mesti GP pun bosan duduk dalam tu, saya tengok sendiri pun bosan. haha. So saya terfikir untuk letak patung sebagai hiasan, mainan pun boleh, owner dia dah tua tak boleh main toy. HUHU. dan kebetulan  pula terfikir nak buat sendiri lepas tengok kawan kat FB buat patung dari felt. HEHE. Saya pun terus keluar beli barang-barang kat kedai favourite, Daiso =.=" .huahua.

Saya beli yang dah ready dalam paket untuk dummy, sebab percubaan pertama saya buat benda alah ini,  Dalam paket tu ada benang, kapas, felt dengan rantai keychain. Bila tengok ayam bosan pula , so saya modified jadi burung hantu. Lepas tu beli wiggle eye dan loceng untuk accessory tambahan. Semuanya RM5. Loceng ofcoz lah untuk stimulate GP bermain.hehe. 

wiggle eyes, loceng, jarum dan set felt craft for dummy..HAHA

Yang ni set kat dalam, ayam tapi malas nak buat, so tukar jadi owl. Dalam set dummy tu ada kapas, benang, felt, dan kertas guideline. 


Mula-mula, buat segi tiga macam ini, then jahit kat tepi, saya tak pandai menjahit. heheh


Settle jahit, lipat bucu macam kat gambar then jahit pula kat hujung bucu .


Jahit dan ikat rantai keychain, rantai tu memang dah ada dalam set dummy, so guna je lah.HAHA



Dah jadi macam ini, gunting felt kuning macam dalam gambar then gam , saya guna UHU, kuat sikit. HEHE


Gam pula wiggle eye macam dalam gambar.


Gunting felt (pink) macam dalam gambar then gam, untuk kepak saya jahit kat tepi, yang paruh dan bahagian perut saya gam je, malas jahit. haha


Dah siap gam apa yang patut, masukkan kapas ke dalam, dan jahit macam dalam gambar ni, tarik benang jadilah macam itu.


Ambil felt kuning lagi then gunting bentuk bulatan dan jahit loceng. 


Tutup lubang tadi untuk halang kapas daripada keluar, hehe, saya guna gam saja. Then siap!!
......

....



TADAAAA..hasilnya. Dah siap, bolehlah gantung dalam cage, GP tak akan gigit felt ni, jadi pehiasan je. HAHA


 Saya gantung dekat dengan botol air, nanti GP nak minum boleh beramah mesra dengan mr.Owl..HAHHA

perghhh..muka garang ..ahahah
kat kandang meri and chinchill


So, itu je, saya tak pandai menjahit tapi bila buat senang gila macam makan oreo. akakaka. Nanti nak borong felt banyak-banyak dan buat lagi banyak patung..nak gantung dalam cage. DIY saja. kroihh kroihhh, TATA!



25 comments:

  1. Huhu.. Comei comei.. Daiso juga kedai feveretku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..kdai serbaneka..huhu

      Delete
    2. Taw xpa.. P skali blh buat nk p lagu, sgt save.. Huhu.. Nk tya, bla gp blh gna bedding wood shaving x?

      Delete
    3. hehe..boleh guna wood shaving, tp kena ikut jenis..ada yang berhabuk..tapi guna wood shaving mcm xbest plak..bulu nnt cpt kotor..kalau guna yg paper bedding tu ok..serap kencing

      Delete
    4. Blh x buat entry pasal landak. . : >

      Delete
    5. landak apa tu..hedgehog ke?

      Delete
    6. hehehe..kalau yg hedgehog boleh tgk blog junior sy ni ,dia ada bela hedgehog..ahah http://tipshaiwan.blogspot.com/
      sekarang saya wat pasal gp je..heeee

      Delete
  2. sgt berbakat... igt pasal pet, hmm~ kucing aku dah arwah dah... huhu (dia mati sakit tua)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..takziah.xpala..da mmg ajal dia..huahuahau

      Delete
  3. haha terbaek!!!
    background picture ni nmpak garang,,,, mne citer rimau nye? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.tggu dpt bela sekor rimau baru bleh cete..ahahha

      Delete
  4. Mesti GP tu geram kan tengok menda alah tu . Haha .Dah la warna pink . Keh5

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaklaa..tp dorg x gigit plak.hehe

      Delete
  5. wow,yr fleece gmbar mnakutkan. hehe.. nk try jgk wat mr.owl. thx en.gp!

    ReplyDelete
  6. waaaaaaa i miss my guinea pigs!!! tp semua dh R.I.P. :'( lama dh...
    dulu penah wat blog utk guinea pigs tapi dah x update sejak semua R.I.P.
    http://makhluk.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..nice..hoho..rip biasala..yg hidup tetap akan mati

      Delete
  7. comel nya aaaaa ! haha bikin sndiri yerk ? alahai rajin nyaa..

    ReplyDelete
  8. Lucky me..i got this cute pet from my mummys friend..ivh know nothing about this animal..im so scared to touch it coz she look ganas but comel..tengah nak belajar bela dia..today is first day..bagi makan kobis..haha..bagi carrot taknak makan..esok baru nak cari makanan dia..jangan la mati ye nakk..hahaha

    ReplyDelete
  9. Lucky me..i got this pet for free from my mummys friend..seriess takut nak pegang..ganas kot but comel..tengah belajar cara nak jaga dia..harap mudah..today is first day dia kat rumah..bagi makan kobis je..carrot dia taknak makan..esok baru nak beli..jangan la mati esok ye nakkk..hahaha

    ReplyDelete