Thursday, 23 July 2015

Penjagaan anak Guinea Pig yang baru lahir


Olaf the guinea pig
Dah lama sangat tak update blog. Almost 2 years sudah. Hari tu buka blog dan dapat satu komen bertanyakan tentang penjagaan anak Guinea Pig yang baru lahir. Rasanya saya ada selitkan sikit pasal penjagaan anak GP kat entry sebelum ni, tapi nevermind saya terangkan semula dalam entry ini. Seperti kita sedia maklum, anak GP yang baru lahir ni special sikit, sebab apa? sebab bila keluar dari perut ibu GP, anak ini dah ada bulu, mata dah terbuka dan dah boleh berjalan dan berbunyi. so penjagaannya amatlah mudah kerana kita hanya perlu pastikan anak GP itu mendapat susu dari ibunya. Ini yang paling penting kerana tanpa susu, anak GP itu akan mati kelaparan dan tidak boleh hidup lama. 



Memang ada kes ibu GP akan membiarkan anaknya dan tidak memberikan susu, dan jika ini berlaku ada dua perkara yang kita boleh lakukan iaitu force feeding dimana kita paksa ibu GP tadi menyusukan anaknya dengan meletakkan anaknya dibawah perut dan menghisap susu. Dan yang kedua adalah dengan menyusukan sendiri anak GP tersebut. Susu yang digunakan haruslah dari susu kambing dan bukan dari susu lembu kerana GP adalah lactose intolerant. Susu kambing boleh didapati di petshop (susu formulated untuk kitten). Susukan dengan menggunakan syringe kecil. dan kalau boleh susukan sekerap yang mungkin selama 2 minggu. Tapi based on my experiences bela GP selama beberapa tahun, tidak pernah lagi saya nampak ibu GP mengabaikan anaknya. Mungkin kekadang kita jenguk anak GP tidak menyusu, tapi sebenarnya menyusu bila kita tiada.


Anak GP akan terus menyusu ibu nye dalam tempoh 2 - 3 minggu dan cerai susu selepas 4 minggu kerana pada ketika itu penghasilan susu ibu GP sudah berkurangan. Dan pada usia 2 minggu ke atas anak GP sudah pandai makan solid food dan belajar untuk minum dari water feeder, tapi make sure water feeder berada pada aras yang anak GP boleh capai. Untuk bab pemakanan dan tempat tinggal anak GP, tiada beza sangat dengan adult GP cuma jika anak GP sudah boleh menggigit solid food, berikan makanan pellet yang tinggi dengan protien dan calcium dalam erti kata lain pellet yang diperbuat dari campuran Alfalfa. Ini untuk pertumbesaran anak GP, dan ibu GP juga perlukan pellet yang cukup protien dan calcium untuk penghasilan susu dan pertumbesaran badan kerana GP selepas bersalin akan mengalami susut berat badan akibat dari menyusukan anak. 


Tempat tinggal anak GP pun just make sure jika anda menggunakan wire cage, pastikan anak GP tidak terkeluar dari celahan cage. boleh cover sementara dengan apa apa yang boleh menghalang anak GP menyelit keluar. takut bila dah keluar kena gigit kucing pula. hehe. Anak GP boleh tinggal sama dengan adult GP dan tidak ada spesifik tempat tinggal untuk anak GP, sarang sarang semua tak ada.

Jika anak GP sudah berusia 4 minggu ke atas, tidak ada apa yang perlu dirisaukan, cuma perlu sediakan makanan dan minuman yang mencukupi kerana pertumbesaran anak GP sangat laju. hehe. Dan untuk ibu GP yang beranak lebih dari 3 ekor anak, pastikan anak GP tersebut mendapat susu yang sama rata kerana puting ibu GP hanya ada dua. Jika anak GP ada 5 ekor, akan ada satu ekor yang kecil, dan pastikan yang paling kecil itu mendapat perhatian yang lebih kerana akan bersaing dengan adik beradik untuk mendapatkan susu. ohoh.

Rasanya itu sahaja untuk penjagaan anak GP yang baru lahir, apa-apa soalan sila terus ke FB page saya di sebelah entry ini, saya akan reply serta merta. Jangan tinggalkan komen kat blog pula, jarang buka blog. Terima kasih.

Tadaa. ini FB page untuk kucing saya. Like jika anda peminat kucing !

Friday, 8 November 2013

Pembiakkan Guinea Pig/Marmut

Hello. (lama tak update blog)

Ramai yang tanya berkaitan dengan isu pembiakkan Guinea Pig (GP) bukan organ pembiakkan yek.hehe, jadi untuk entry ni nak buat kesimpulan kepada semua pertanyaan tersebut. hihi.



1. Tanda - tanda GP (betina) datang miang (on heat/estrus)?

GP betina datang miang/estrus (bersedia untuk mating) setiap 14-16hari setiap bulan, banyak tanda-tanda     yang kita boleh nampak antaranya GP betina tak senang duduk, memanjat GP betina yang lain (act like a       boar). Standing heat, maksudnya bila kita usap belakang (bahagian pinggul), GP betina akan jadi statik         dan naikkan bontot dia.haha. Tak boleh imagine macam mana? tengok video ini.haha


2. Tanda - tanda GP mengandung dan nak beranak/melahirkan anak?

Soalan ni kerap ditanya, hehe. First sekali tengok bentuk badan GP tersebut, kalau perasan perut membuncit kita dah boleh assume yang GP tu maybe pregnant, then cek dan raba bahagian abdomen GP tersebut, kalau rasa seperti belon berisi air, maksudnya masih diperingkat awal kandungan, kalau boleh rasa kaki, kepala dan badan GP dan dapat rasakan baby di dalam menendang atau bahagian abdomen dah mula mengeras dan berisi, itu maksudnya dah masuk minggu-minggu terakhir untuk beranak. 


3. Perlu ke asingkan jantan dan betina masa tengah pregnant?

Kita tak tahu bila GP akan beranak, jadi seeloknya asingkan jantan dan betina sebab takut bila GP dah beranak, nanti yang jantan akan start mating semula, dan taknak lah back to back pregnancy kan. Dan purpose lain asingkan jantan dan betina adalah untuk mengelakkan GP betina yang pregnant dari stress diganggu oleh GP jantan.



4. Bila GP betina akan datang estrus balik? dan tempoh pantang GP untuk next pregnancy?

Macam yang kat no.1, GP betina akan datang estrus balik selepas 15hari melahirkan anak, contohnya beranak pada 1 Nov, dan GP betina akan estrus semula dalam lingkungan 14 Nov hingga 16 Nov. Sebenarnya selepas beberapa jam beranak GP betina akan datang estrus balik, tapi seeloknya jangan mating kan sebab masih dalam pantang. Dan tempoh pantang GP betina sebelum next pregnancy adalah selepas anak GP putus susu dan selepas ibu GP kembali normal, iaitu berat badan kembali normal, tempoh dalam sebulan hingga ke 3 bulan. Terpulang pada owner, selepas sebulan pun boleh jika GP tiada apa apa masalah kesihatan. Dan kiraan untuk estrus datang semula iaitu GP betina sedia untuk mengawan dikira dari selepas beranak, contohnya macam tadi estrus pada 14 Nov, seterusnya kali kedua pada 30 Nov, kali ketiga pada 15 Disember dan kali keempat pada 30 Disember. Ini contoh tarikh sahaja bergantung pada bila GP betina tersebut beranak. 




Emm. Itu je kot. Lupa pula yang lain apa dia. hahha. Apa-apa pertanyaan boleh terus tanya kat FB page saya kat tepi ini. hehe. Sorry sangat sekarang sangat busy, baru sahaja habis study, and now sambung study lagi pada peringkat Master. Thanks for ur reading


Friday, 24 May 2013

Penjagaan Guinea Pig bunting dan selepas beranak.

Assalamualaikum.


Ramai yang bertanya bagaimanakah cara penjagaan Guinea Pig yang bunting dan selepas beranak, so lagi mudah rasanya kalau saya buat entry terus, tak payah terang banyak kali. Hahaha. Penjagaan GP yang bunting tak banyak beza dengan sebelum bunting.

Semasa bunting

Yang harus kita tahu, selera makan GP yang bunting akan meningkat semasa bunting. Lagi besar perut, lagi tinggi selera makan. So jangan hairan kalau GP korang asyik berbunyi je minta makanan. Haha. Selera makan meningkat 2 kali ganda dari biasa kerana makanan yang dimakan akan dibahagi dua untuk ibu dan juga baby dalam uterus tu, so adalah penting untuk kita bagi makanan yang seimbang supaya baby di dalam dapat menyerap nutrient yang mencukupi untuk membesar. Tapi harus diingat, jangan pula bagi makan sampai jadi obes, bagi GP bunting yang dah gemuk seeloknya kita control pemakanannya untuk mengelakkan terjadinya pregnancy toxemia yang membahayakan kesihatan GP tersebut. Dan kekurangan makanan pada heavy pregnancy juga boleh menyebabkan toxaemia pada GP.

Selain itu, GP yang bunting tidak harus didedahkan dengan stress, samada stress dikacau oleh GP jantan, stress dimandikan dengan air sejuk (hahaha) dan stress dari kepanasan matahari (jika terdedah dengan sinaran matahari dalam tempoh yang lama). So, these things we should avoid, kerana stress boleh menyebabkan keguguran anak.

haha. tunggu makanan
GP saya pernah keguguran akibat terlalu aktif, saya guna cage C&C dan GP tu tak tahulah atlet lompat tinggi ke apa sampai boleh lompat keluar dari cage, banyak kali lompat-lompat akhirnya gugur. So, kalau boleh bagi GP yang sarat bunting seeloknya kita kurangkan aktiviti lasak, jangan main kejar-kejar, jangan terlalu kerap angkat, dan jangan biarkan GP jantan ganggu. Hehe.

Selepas beranak

Bagi penjagaan GP selepas beranak pula, penjagaannya tak terlalu complicated. Apa yang penting, bagi siapa yang tak mahu back to back pregnancy, seeloknya kita asingkan jantan dan betina kerana beberapa jam selepas beranak, GP betina akan menjadi on heat dimana GP tersebut dalam keadaan bersedia untuk menerima jantan (mating).

anak2 meri. haha
Dari segi pemakanan bagi GP selepas beranak pula, makanan seperti biasa, dan kalau boleh makanan haruslah makanan yang tinggi protein dan juga calcium. Mungkin boleh bagi pellet dari alfalfa based atau alfalfa hay. Ini kerana, protein dan calcium pada ketika itu amat penting dalam pertumbuhan badan dan penghasilan susu GP. Jika makanan yang kita bagi tak cukup nutrient yang diperlukan, ibu GP akan menjadi kurus kerana lemak badan banyak digunakan dalam penghasilan susu dan tenaga dan akhirnya berat badan GP akan menurun. Dan tak lupa juga, makanan tinggi dengan vitamin C juga harus diberi untuk menguatkan lagi sistem imun badan. Sumber boleh didapati dari sayur-sayuran dan buahan.

Penjagaan anak GP selepas lahir pula, kita harus tahu bahawa anak GP yang baru lahir sudah boleh berjalan, berlari dan makan sendiri. So, kita harus perhati samada anak tersebut menyusu atau tak, ibu bagi susu atau tak. Jika tidak menyusu, kita harus menyusukan sendiri anak GP tersebut, susu yang boleh diguna seperti goat milk (kat petshop ada jual). Atau susu yang dirumus untuk kitten juga boleh digunakan (selalunya memang goat milk juga). Dan jangan gunakan susu yang dari dairy milk iaitu susu lembu kerana mengandungi lactose yang tinggi. GP adalah lactose intolerant.

Dan jangan hairan jika bulu GP korang gugur selepas beranak, ini adalah pekara biasa pada GP yang baru lepas dari beranak (terutamanya bagi GP yang beranak banyak kali).

haha..bulu meri gugur lepas beranak
Saya rasa itu je kot pasal penjagaan GP bunting dan selepas beranak. Haha. Durasi bunting GP adalah 65-70 hari bergantung pada bilangan anak. Selepas beranak GP akan on heat semula selepas beberapa jam dan estrus semula selepas 15hari kemudian jika tidak bunting. Dan seeloknya bagi GP betina rehat dulu sebelum bunting kali kedua sekurang-kurangnya sebulan selepas recover dari luka dalaman dan uterus mengecut semula. Ok itu saja, thanks for reading.

Comel-comelku..hahah