Saturday, 20 October 2012

Oddy yang pelik.

Assalamualaikum.

comel tak? ahaha
Asyik-asyik entri pasal product review bosan pulak kan. haha. Ni nak cerita pasal Guinea Pig saya yang pelik. Pelik sebab bulu kat muka tak ada. Nak kata skinny GP bukan, nak kata keturunan bukan juga. Parentnya Sheltie/Silkie, tetiba keluar muka botak. haha. By the way, bukan lahir je dah botak terus, tapi bulu gugur hari demi hari sampailah botak sekarang ni. Oleh itu, memperkenalkan Oddy the alien yang pelik. kroihhh.

Oddy dilahirkan pada 23 september, seekor je, anak Barbie. HAHAHAHA. Cek jantina masa lahir hari tu macam betina, tapi bila dah besar sikit jantan rupanya, nanti dah matang boleh tertukar pergi betina kot.hehe. Botak sebab bukan penyakit kulit, tapi gugur without any acceptable reason. So saya assumed ini mungkin disebabkan oleh genetic disorder. KOT!

Mula-mula pelik juga dengan Oddy ni. Menyampah pun ada sebab macam Golum kat cerita Lord of the ring,  mata besar . Tapi lama-lama sayang pula, comel dan exotic. Oddy pun jinak walaupun umur baru cecah sebulan. haha. Dalam sebulan dua ni saya nak tengok bulu tumbuh lagi ke tak. Kalau tak tumbuh maknanya Oddy akan jadi permanent baldface. So bolehlah saya introduce baka GP baru. BALDFACE GUINEA PIG.. gituuuuu. Tapi saya tengok bulu kat atas eye lid Oddy macam dah tumbuh sikit-sikit. huhu.

Malas cerita panjang-panjang, jom tengok gambar Oddy from day 0 sampai yang latest ! (tak semua lah)

23 / 9 / 2012 : Oddy tak sampai pun sejam. baru lagir
26 / 9 / 2012 : bulu kat hidung dah mula gugur.ahahah

29/9/2012 : dah nampak dah botak..masa ni comel je..pasif je..tak aktif lagi

close up pula..tadaaa oddy

5 / 10 / 2012 : gugur kat kawasan mata pula..dah macam musang tengok..ahahahha
13 / 10 / 2012 : hahaha.. dah macam alien !!

14 / 10 / 2012 : tadaaaa.. Oddy yang bulat..ahahahah
16 / 10 / 2012 : dengan chinchill yang comel..ahahahahha

19 / 10 / 2012 : Oddy yang paling latest.. perasan tak bulu kt atas mata dah start tumbuh sikit2..ahaha


Video Oddy. Ada lagi video Oddy boleh usha kat Page FB tepi ni and scroll down cari video oddy.weee

Tata !

Wednesday, 17 October 2012

Product Review : Wagg, Carrot Stick.

Assalamualaikum.

Oddy, tak pasal2 jadi model treats..ahaha


Ishh, membazir betulah. Hari tu beli makanan (Guinea Pig) GP yang nama Wagg, GP tak makan pun. Lepas tu beli pula Wagg tapi untuk treats iaitu Wagg Carrot Stick. Tapi malangnya, ini pun GP tak nak makan. Pelik betul brand makanan Wagg ni. HAHA. Ada je yang tak kena, aihh, tak nak dah beli pet food dari Wagg ini. huhu


Harga RM12.50 untuk 100 gram. Plastik kecil je macam cikedis. Beli dengan harapan bolehlah dijadikan treats untuk GP. Tapi dalam mimpi je lah, GP tak nak gigit pun, bau pun tak. hahah. Bazir duit je beli. huhu Kat paket tulis treats ni untuk small animals seperti rabbits, guinea pigs, hamsters and gerbils. Dan composition boleh tengok kat gambar bawah. Rasanya kalau try kat hamster gigit kot. GP je yang mengada-ngada. Saya beli minggu lepas, dah  banyak kali try introduce kat GP, tapi semua reject. Oleh itu I personally reject treats ini..ciskek!(sesuka hati je.haha)


ooops..tak jelas pula..haha.kandungan dia bolehlah..ada sikit nutritive value untuk small animal.
Bila buka plastik, bau macam mee maggie , hahah, sebiji bau sama. mungkin di bakar dalam oven kot. Makanan ketul besar, keras pula, memang sesuai untuk gigi rodent, boleh asah gigi. Kadang-kadang teringin nak gigit, nak tahu macamana rasanya, tapi geli pula..ahahahah

tadaa. bau macam mee maggie!!!
Rugi sangat beli treats ni, sudahlah mahal, GP pun tak pandang kalau hari tu beli benda lain mesti bahagia je. hmmm, siapa-siapa yang nak cuba, belilah, tengok kalau GP makan ke tak, kalau tak makan memang benda ni bukan taste GP.hahah. OK habis, kecewa. ahahha

cincil tengok je. hahah..tak ada nafsu nak gigit sekalipun

Tengok..hidu-hidu skit....
lepas tu berpaling muka. ciss. Waggs product really disappointing me. kroihhh


Sunday, 7 October 2012

Product Review : Wagg, Guinea Pig Crunch


Assalamualaikum,

Oreo dan Meri jadi model kejap. hahah
Hari tu pergi Pet Lover Centre ternampak satu bag makanan Guinea Pig (GP) yang baru,brand baru masuk kat petshop tu, so, saya pun tengok-tengok dulu, baca apa yang patut then tak beli pun. wakakakaka. Sebab pergi petshop tu sebenarnya nak beli benda lain. Seminggu lepas tu baru tergerak nak mencuba makanan GP tu, tu pun lepas usha kat youtube pasal produk tu. Makanan GP itu adalah Wagg, Guinea Pig crunch, healthy from nose to tail katanya, bila masa entah GP ada ekor. haha

oreo yang comel. weeeeeeeeeeeee
Harga bolehlah consider as murah dan affordable, RM29.00 (tanpa diskaun) untuk 2 kg. Banyak tu 2 kg. AHAHA. Packaging pun comel je dari kertas. hahah. Wagg ni brand dari UK, sama macam brand burgess excell. Bagi saya, saya trust dengan pets product dari UK ini, sebabnya. Kat UK kesedaran animal welfare dia sangat tinggi, kira macam kebajikan haiwan kat sana sangat dititik beratkan sampai ke makanan. huahau.

hehe. packaging dari kertas je..ahahah
Macam biasa dalam pellet ada vitamin C added dan bla bla bla. Bila buka bag pellet, terkejut tengok makanannya. hahhaha, banyak flakes oh dari pellet. ciss. ada grains sikit. huhu. Macam-macam bentuk makanan ada di dalamnya. Tak elok juga sebenarnya sebab nanti GP jadi memilih, makan yang mana suka je, yang lain tinggal macam tu, dah membazir makanan. hahaha.

uiyooo..meriahnya makanan..ciss..tak semua pun GP makan. yang colorfull tu keropok apa entah..ahahha
Bau makanan pun tak kuat, sebab tiada kandungan molasses di dalamnya, bau tawar je. ehh, owner pulak yang over. Haha . Sekarang saya campur makanan tu dengan pellet GP yang lain. huhu. Yang tak bestnya, Isi mangkuk penuh esoknya tak habis pun, banyak lagi left over, terutama flakes, pasal tu tak best bila makanan pelbagai sangat, GP pun jadi memilih. huhu. Oleh sebab itu secara peribadinya saya bagi 2* over 5*. hahah..sesuka hati je.

tengok tu. tak habis pun..ciss..membazir!!
Kandungan dan benefit boleh tengok kat gambar bawah. Makanan keras, so sesuailah untuk kawal pertumbuhan gigi GP . Nama pun crunchy food .hehe. Sekarang GP tak ramai so bolehlah beli makanan yang elok sikit. weee. Kesimpulannya, bagi saya eloklah letak dua bowl dalam cage, satu bowl isi makanan ni, satu bowl lagi isi pellet GP. hahah. tak pun campur kedua-duanya sekali. aiyoyoyo..wagg. GP saya tak suka, especially flakes-flakes itu.. banyak pula tu..grrr

boleh baca sendiri..heheh

benefit. hihi
Ok tu je, selamat membeli belah untuk GP
Bye, busy buat thesis.
Final semester after almost 7 years in animal study. Sedih

padahal busy tidur je..ahahah..focus2