Friday, 8 November 2013

Pembiakkan Guinea Pig/Marmut

Hello. (lama tak update blog)

Ramai yang tanya berkaitan dengan isu pembiakkan Guinea Pig (GP) bukan organ pembiakkan yek.hehe, jadi untuk entry ni nak buat kesimpulan kepada semua pertanyaan tersebut. hihi.



1. Tanda - tanda GP (betina) datang miang (on heat/estrus)?

GP betina datang miang/estrus (bersedia untuk mating) setiap 14-16hari setiap bulan, banyak tanda-tanda     yang kita boleh nampak antaranya GP betina tak senang duduk, memanjat GP betina yang lain (act like a       boar). Standing heat, maksudnya bila kita usap belakang (bahagian pinggul), GP betina akan jadi statik         dan naikkan bontot dia.haha. Tak boleh imagine macam mana? tengok video ini.haha


2. Tanda - tanda GP mengandung dan nak beranak/melahirkan anak?

Soalan ni kerap ditanya, hehe. First sekali tengok bentuk badan GP tersebut, kalau perasan perut membuncit kita dah boleh assume yang GP tu maybe pregnant, then cek dan raba bahagian abdomen GP tersebut, kalau rasa seperti belon berisi air, maksudnya masih diperingkat awal kandungan, kalau boleh rasa kaki, kepala dan badan GP dan dapat rasakan baby di dalam menendang atau bahagian abdomen dah mula mengeras dan berisi, itu maksudnya dah masuk minggu-minggu terakhir untuk beranak. 


3. Perlu ke asingkan jantan dan betina masa tengah pregnant?

Kita tak tahu bila GP akan beranak, jadi seeloknya asingkan jantan dan betina sebab takut bila GP dah beranak, nanti yang jantan akan start mating semula, dan taknak lah back to back pregnancy kan. Dan purpose lain asingkan jantan dan betina adalah untuk mengelakkan GP betina yang pregnant dari stress diganggu oleh GP jantan.



4. Bila GP betina akan datang estrus balik? dan tempoh pantang GP untuk next pregnancy?

Macam yang kat no.1, GP betina akan datang estrus balik selepas 15hari melahirkan anak, contohnya beranak pada 1 Nov, dan GP betina akan estrus semula dalam lingkungan 14 Nov hingga 16 Nov. Sebenarnya selepas beberapa jam beranak GP betina akan datang estrus balik, tapi seeloknya jangan mating kan sebab masih dalam pantang. Dan tempoh pantang GP betina sebelum next pregnancy adalah selepas anak GP putus susu dan selepas ibu GP kembali normal, iaitu berat badan kembali normal, tempoh dalam sebulan hingga ke 3 bulan. Terpulang pada owner, selepas sebulan pun boleh jika GP tiada apa apa masalah kesihatan. Dan kiraan untuk estrus datang semula iaitu GP betina sedia untuk mengawan dikira dari selepas beranak, contohnya macam tadi estrus pada 14 Nov, seterusnya kali kedua pada 30 Nov, kali ketiga pada 15 Disember dan kali keempat pada 30 Disember. Ini contoh tarikh sahaja bergantung pada bila GP betina tersebut beranak. 




Emm. Itu je kot. Lupa pula yang lain apa dia. hahha. Apa-apa pertanyaan boleh terus tanya kat FB page saya kat tepi ini. hehe. Sorry sangat sekarang sangat busy, baru sahaja habis study, and now sambung study lagi pada peringkat Master. Thanks for ur reading


Friday, 24 May 2013

Penjagaan Guinea Pig bunting dan selepas beranak.

Assalamualaikum.


Ramai yang bertanya bagaimanakah cara penjagaan Guinea Pig yang bunting dan selepas beranak, so lagi mudah rasanya kalau saya buat entry terus, tak payah terang banyak kali. Hahaha. Penjagaan GP yang bunting tak banyak beza dengan sebelum bunting.

Semasa bunting

Yang harus kita tahu, selera makan GP yang bunting akan meningkat semasa bunting. Lagi besar perut, lagi tinggi selera makan. So jangan hairan kalau GP korang asyik berbunyi je minta makanan. Haha. Selera makan meningkat 2 kali ganda dari biasa kerana makanan yang dimakan akan dibahagi dua untuk ibu dan juga baby dalam uterus tu, so adalah penting untuk kita bagi makanan yang seimbang supaya baby di dalam dapat menyerap nutrient yang mencukupi untuk membesar. Tapi harus diingat, jangan pula bagi makan sampai jadi obes, bagi GP bunting yang dah gemuk seeloknya kita control pemakanannya untuk mengelakkan terjadinya pregnancy toxemia yang membahayakan kesihatan GP tersebut. Dan kekurangan makanan pada heavy pregnancy juga boleh menyebabkan toxaemia pada GP.

Selain itu, GP yang bunting tidak harus didedahkan dengan stress, samada stress dikacau oleh GP jantan, stress dimandikan dengan air sejuk (hahaha) dan stress dari kepanasan matahari (jika terdedah dengan sinaran matahari dalam tempoh yang lama). So, these things we should avoid, kerana stress boleh menyebabkan keguguran anak.

haha. tunggu makanan
GP saya pernah keguguran akibat terlalu aktif, saya guna cage C&C dan GP tu tak tahulah atlet lompat tinggi ke apa sampai boleh lompat keluar dari cage, banyak kali lompat-lompat akhirnya gugur. So, kalau boleh bagi GP yang sarat bunting seeloknya kita kurangkan aktiviti lasak, jangan main kejar-kejar, jangan terlalu kerap angkat, dan jangan biarkan GP jantan ganggu. Hehe.

Selepas beranak

Bagi penjagaan GP selepas beranak pula, penjagaannya tak terlalu complicated. Apa yang penting, bagi siapa yang tak mahu back to back pregnancy, seeloknya kita asingkan jantan dan betina kerana beberapa jam selepas beranak, GP betina akan menjadi on heat dimana GP tersebut dalam keadaan bersedia untuk menerima jantan (mating).

anak2 meri. haha
Dari segi pemakanan bagi GP selepas beranak pula, makanan seperti biasa, dan kalau boleh makanan haruslah makanan yang tinggi protein dan juga calcium. Mungkin boleh bagi pellet dari alfalfa based atau alfalfa hay. Ini kerana, protein dan calcium pada ketika itu amat penting dalam pertumbuhan badan dan penghasilan susu GP. Jika makanan yang kita bagi tak cukup nutrient yang diperlukan, ibu GP akan menjadi kurus kerana lemak badan banyak digunakan dalam penghasilan susu dan tenaga dan akhirnya berat badan GP akan menurun. Dan tak lupa juga, makanan tinggi dengan vitamin C juga harus diberi untuk menguatkan lagi sistem imun badan. Sumber boleh didapati dari sayur-sayuran dan buahan.

Penjagaan anak GP selepas lahir pula, kita harus tahu bahawa anak GP yang baru lahir sudah boleh berjalan, berlari dan makan sendiri. So, kita harus perhati samada anak tersebut menyusu atau tak, ibu bagi susu atau tak. Jika tidak menyusu, kita harus menyusukan sendiri anak GP tersebut, susu yang boleh diguna seperti goat milk (kat petshop ada jual). Atau susu yang dirumus untuk kitten juga boleh digunakan (selalunya memang goat milk juga). Dan jangan gunakan susu yang dari dairy milk iaitu susu lembu kerana mengandungi lactose yang tinggi. GP adalah lactose intolerant.

Dan jangan hairan jika bulu GP korang gugur selepas beranak, ini adalah pekara biasa pada GP yang baru lepas dari beranak (terutamanya bagi GP yang beranak banyak kali).

haha..bulu meri gugur lepas beranak
Saya rasa itu je kot pasal penjagaan GP bunting dan selepas beranak. Haha. Durasi bunting GP adalah 65-70 hari bergantung pada bilangan anak. Selepas beranak GP akan on heat semula selepas beberapa jam dan estrus semula selepas 15hari kemudian jika tidak bunting. Dan seeloknya bagi GP betina rehat dulu sebelum bunting kali kedua sekurang-kurangnya sebulan selepas recover dari luka dalaman dan uterus mengecut semula. Ok itu saja, thanks for reading.

Comel-comelku..hahah




Wednesday, 22 May 2013

Foraj untuk Guinea Pig

Assalamualaikum.

Berebut-rebut makan rumput.

Berbaki lebih kurang 3 minggu saja lagi untuk menamatkan latihan industri kat ladang bebiri di Pahang ini. Tempat yang jauh dari bandar ini menyebabkan saya susah untuk mendapatkan stock pellet untuk Guinea Pig (GP) saya. Pellet ada tapi saya kena "limit" kan (ya laa takut cepat habis pula..ahahha..kang tak pepasal bagi dedak bebiri). Oleh itu, memandangkan kawasan seluas 42 hektar ini banyak ditanam rumput (rumput guinea dan napier), jadi saya ambil alternatif dengan lebihkan rumput dari pellet setiap hari untuk GP saya makan. Haha, memang pada asasnya GP makan tumhuhan hijau pun. Dan pellet GP juga sebenarnya adalah berasaskan daripada rumput kering yang dikisar dan diproses menjadi pellet (mix with other feedstuff such as grain, feed additive, vitamin, etc)

Setiap hari saya akan mengambil sekurang-kurangnya 2kg napier untuk GP saya makan, nasib baik GP ada 6 ekor je (3 ekor adult, 3 ekor young), kalau 20 ekor mau 20kg napier setiap hari kot. Hahaha. Napier sangat palatable untuk ternakan, GP saya pun suka.haha. Selain itu kadar protien tinggi jika dibandingkan dengan rumput dan lalang yang sedia ada disini. Hehe. So, pada siapa yang ada GP kat rumah, silalah tanam napier yer kerana penanaman pun sangat mudah, dan tumbuh pun senang, cuma ambil batang napier yang matang dan tanam secara melintang di dalam tanah.
Cara tanam napier.Ni gambar dari album sendiri tau, saya yg tanam, nak merasa tanam napier katakan..ahahah
Rumput napier yang tumbuh menghijau belakang rumah..wakakak
GP2 ku yang tengah semangat munching rumput..by the way ni rumput biasa je yg tumbuh kat halaman rumah.

Bila dah tumbuh, tunggu selama 45hari untuk harvest, mengapa 45 hari? Kerana daun napier pada ketika itu mencapai kandungan protien yang tinggi, kalau harvest lewat, kandungan protien akan menurun dan kandungan fibre akan meningkat, so less protein in feed tak guna juga kan. Lagipun jika harvest lewat akan menyebabkan daun menjadi keras dan menjadi kurang palatable untuk GP, nak gigit pun tak semangat. Haha. Eh ini dah macam belajar pasal rumput pulak, hehe.

Chinchill bebas meragut..wakakaka
Selain napier, pokok mulberry juga ditanam disini. Siapa yang tak tahu pokok mulberry tu macam mana, boleh tengok gambar kat bawah ni. Haha, buah mulberry kita makan, daun pulak petik dan beri kepada ternakan.Wakaka. So saya pun tak ketinggalan nak beri daun mulberry ini untuk GP saya. Kikiki. So far, GP saya berselera makan daun mulberry. Hehe. Daun mulberry tinggi kandungan protein dan palatable untuk haiwan ternakan, so sesuai dijadikan makanan foraj haiwan. Kalau kita hidu bau daunnya pun wangi je, rasa nak gigit pula. Huhu.

Buah mulberry.huhu
Inilah dia pokok mulberry yang ditanam diladang ini. Hahah
Jadi, foraj atau tumbuhan hijau juga sangat penting sebenarnya sebagai makanan GP kita, senang didapati dan boleh jimat kos makanan ye dok? Haha. Tapi jangan bagi 100% rumput saja sebagai makanan GP, bosan GP nanti. Biarlah seimbang hay/rumput : pellet : sayur/buahan dengan nisbah 3:2:1 . Hay/rumput hijau/pellet sebagai sumber protein dan fibre manakala sayuran/buahan sebagai sumber vitamin. Protein penting untuk tumbesaran badan manakala vitamin untuk kesihatan dan metabolism tubuh badan. Jika seimbang, GP pun sihat. Gitu.. 
kbye, thanks for reading..

Pesanan ringkas : Jangan terpengaruh dengan cerita kartun yek, GP dan Arnab bukan makan lobak je. Tak hidup lama kalau hanya makan lobak .huhu


Oreo yang comel!!


Saturday, 26 January 2013

10 babies dalam masa seminggu !

Assalamualaikum



Wahh..tahun 2013 ni banyak pula newborn guinea pig (GP), pening tengok bilangannya yang makin menjadi-jadi..erkk. First sekali Meri terberanak pada 19/1/2013. Beranak 4 ekor babies yang comel. Diikuti pula oleh Birbi pada 20/1/2013 dengan 3 ekor babies dan Pipu pada 25/1/2013 juga dengan 3 ekor babies. Berderet anak keluar menjadikan 10 ekor newborn babies pada minggu itu. ciss.

Memandangkan saya akan ke Pahang untuk praktikal selama 4 bulan, maka dengan itu saya akan mencari owner baru untuk anak-anak GP. Bukan free adoption tapi akan dijual kerana GP ada value tersendiri untuk dihargai oleh owner oke. wakakaka. Sedih juga tak dapat tengok anak-anak GP ni membesar. huu. Akan dilepaskan bila dah boleh cerai susu 2 hingga 3 minggu, sekarang umur pun belum sampai seminggu. huu

Dan pada 21/1/2013, Julio GP kesayanganku telah pun mati. huhu, mati disebabkan anorexia dan kesukaran untuk makan akibat dari gigi yang tercabut. huhu. Sedih bila teringatkan Julio. huuuu. Tapi apa boleh buat, umur tak panjang, sempat hidup 3 bulan saja. huuu.

Jom lah tengok gambar-gambar kat bawah ini. Buat pengetahuan, 10 ekor anak-anak GP ni terdiri daripada baka coronet, silkie dan american. Pada siapa yang berminat bolehlah reserve atau ushar dulu sekarang ok. Owner mestilah seorang yang responsible dan penyayang ! Nanti saya akan upload gambar individu mereka kat FB Page.

Dua ekor ni anak Chinchill tapi berlainan mak.haha

25/1/2013 .. anak-anak Pipu X Chinchill

Anak-anak Meri dan Birbie.. huaaa

Amber di samping mayat Julio..huhu 21/1/2013

Anak-anak Birbi 20/1/2013

Anak-anak Meri umur 1 hari

Birbi gave birth!

Anak meri belum kering lagi..ahahaha

Anak-anak meri tunggu kering 19/1/2013

Meri gave birth!!



Sempat rakam video Birbie je. hehe. Pipu pulak tak perasan dia beranak, sedar-sedar anak dah siap kering dah, itupun lepas perasan perut pipu makin slim. hahah

Ramainya mereka, How I'm goin to find good owners for them ? huwaaaa

Tadaaa..hasil daripada cincil terjadila anak hitam seekor. erkkk

Hasil cincil juga dengan Pipu.. ada anak hitam sekor..hahahaha


Saturday, 12 January 2013

Penyakit kulit Guinea pig/Marmut - Fungal

Assalamualaikum,

Haha, dah lama nak update pasal ni. Sekarang baru terupdate.

Pipu GP yang saya adopt, gambar masa mula-mula adopt, ingatkan bahagian yang dibulatkan itu crested, rupanya bekas fungus.
Hari tu Guinea pig (GP) saya Meri kena fungus, teruk juga lah kena satu badan. Fungal tu dapat dari GP yang saya adopt dari someone. Time tu Meri tengah sarat bunting, so immune system badan kurang melawan penyakit, more susceptible to get any disease lah kiranya, tambahan pula musim hujan, udara lembab buatkan fungal tu makin menjadi-jadi. Haha.

Apa penyebab fungal ini?
Datang dari persekitaran yang kotor, lembab dan boleh jadi dari jangkitan manusia ataupun haiwan lain yang terkena fungal. Fungal adalah penyakit zoonotik.

Apa yang harus dilakukan?
Tak perlu panik. Panik sikit-sikit je. haha. Benda pertama yang perlu dilakukan adalah asingkan GP yang terkena fungal dengan GP yang lain, sebab fungal senang berjangkit, and then bersihkan cage, cuci dan disinfectant dan jemur bagi kering. Dan jikalau GP jenis bulu yang panjang, seeloknya gunting untuk jaga hygiene and senang nak sapu ubat cream nanti.

Gunting pendek bulu Meri. Supaya senang nak detect fungus dan sapu cream

Rawatan?
Bagi yang tak dapat bawa pergi berjumpa doktor Vet jangan risau, kita boleh rawat sendiri, just beli ubat antifungal kat farmasi (for human) atau beli kat petshop. Untuk ubat boleh beli topical cream dan shampoo antifungal, macam-macam jenis ubat yang penting kandungan ubat itu bersesuaian untuk merawat fungus. Boleh rujuk website INI untuk jenis ubatan. Saya guna ubat dan shampoo antifungal dengan kandungan miconazole. Cream kena sapu hari-hari dan pastikan GP tak jilat tempat yang di sapu. Untuk shampoo pula sila baca kertas instruction yang disediakan. Jika GP bunting, kena pastikan ubat yang digunakan bersesuaian, sesetengah ubat antifungal tak boleh digunakan pada pregnant animal contohnya terbinafine.  Rawatan lain seperti ubat oral bla bla bla. 

Cream dan shampoo antifungal, beli kat farmasi je
Yang ini pula beli kat pet store. Mahal. and kandungannya tak boleh guna untuk pregnant animal. kat kotak tak tulis pun 
Bila nak apply ubat itu pastikan baca dahulu instruction, kena sapu hari-hari sehingga fungus hilang, biasanya akan mengambil masa 2 minggu untuk sembuh. Macam GP saya cuma mengambil masa lebih kurang 2 minggu untuk fungus itu kering dan sembuh. Tapi rawatan kena buat sehingga fungal betul-betul hilang dari badan.

Di bawah adalah gambar progress waktu merawat fungal Meri, hehe, ada gambar yang tak tangkap. Thanks for your reading, hope perkongsian ini bermanfaat untuk korang. Tata !

Ni adalah first sign yang saya nampak pada meri, ringworm.

Akibat lambat merawat inilah jadinya, by the way, masa ni apply guna terbinafine tu.

fungus area lain pula, dan banyak lagi kat area yang lain

Semakin pulih dengan hanya guna cream antifungal yang beli kat farmasi tu je

see, kulit jadi clear dari sebelum ini yang ada lesion

kat bahagian lain, makin pulih. kejap je dengan rawatan itensif

Totally clear from fungal. Tunggu bulu tumbuh je.








Wednesday, 2 January 2013

Selamat Tahun Baru 2013 !

Assalamualaikum..

My first entry in the new years 2013!

Julio and the geng!
waaa..sedar tak sedar dah tahun baru. Baru terdetik nak update blog, hahah, cepat sangat masa berlalu, dah nak habis study pun di UPM ni. huwaaa. Semester depan kena pergi latihan industri pula selama 4 bulan and then barulah officially tamat pengajian sebagai pelajar di UPM. Rasa nak menangis je, lepas ni in future tak tahu apa jadi, kerja? master? or menganggur? hehe. yang pasti saya ada rancangan sendiri dan hala tuju selepas ini. gituuu

Nak wish SELAMAT TAHUN BARU, SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN DAN SELAMAT BERCUTI !!! waaaa.. 2013 ini akan menjadi lembaran baru, we will see what happen next! nak tambah pets selain GP and start my own business ! thanks for your reading and KBYE!

Kalau rindu dengan my GP silalah jenguk youtube saya ye, dalam tu ada video mereka! 


Pipu in the house !