Saturday, 29 October 2011

Beranak Pinak !

Assalamualaikum 

Hellooo readers, haha, baru terdetik jari ni untuk menaip entri baru, berkulat kembali blog picisan ini dek kerana kemalasan telah melanda diri! . haha, well, untuk entri simple ni just nak bagitahu yang Guinea Pig (Paris) aku dah beranak oi, yang ni batch kedua. Tapi anak keluar dua ekor je, last time 3 ekor. huhu.

Kali ni tak perasan pula Paris beranak sebab masa tu tak ada kat bilik, tengah bersosial kat luar, bila balik bilik je tengok-tengok perut Paris dah kempis, masa tu cepat-cepat tengok dalam iglu memang sah beranak dan ada dua ekor babies. Pengsan 3 minit jap masa tu, terlebih excited kot..hahahaha! Now makin ramai lah pula makhluk-makhluk somel ni kat bilik. huahuahua. makin kering lah poket beli makanan. kroihh kroih.


For now, aku biarkan mak dengan anak dia selama 3 minggu then baru cerai susu, hik hik, kali ni color bulu lain sikit, and bulu ikut mak dia lah, abbysinian. hehe. Untuk tempoh lepas beranak ni kena bagi makan makanan yang high in protien dan calsium, ye lah, nursing mother kena bagi cukup nutrient sebab tengah menyusukan anak, kalau tak nanti kurus kering pula. hahaha. So, dah siap sedia bulatkan biji mata tengok gambar ? hahah. Jeng jeng jeng!




Ni brand yang aku guna untuk pellet, tak mahal sangat RM39.90. Pellet ni ok lah, di syorkan oleh veterinarian katanya (marketing strategies katakan) hahaha, tapi memang selalu guna pellet jenis ini. Ada dua jenis, Timothy pellet untuk adult dan Alfalfa pellet untuk young. Aku beli yang alfalfa untuk young and pregnant GP, tinggi protien sesuai untuk tumbesaran. macam promoter pula dah. muehehe . Kalau berkenan carilah kat Pet Store berdekatan.hahaha

Hahaha. ni pula gambar 1 day before Paris give birth, masa tu memang dah agak dalam masa terdekat Paris akan beranak, tapi tak sangka pula esoknya tu dah beranak, nasib baik sempat snap pic masa tengah bunting, boleh tengok bentuk perut macam buah pear, hahahah bentuk perut tu adalah best indication kalau nak tahu GP pregnant atau tak.




TADAAAAAA



itu adalah tangan saya. hahah


See, color dan marking dia comel je tengok, hahaha, tapi bila dah besar tak tahu lah, FYI babies ni ikut bulu mak dia (Paris), so, we assumed babies ni baka Abbysinian lah. hehe


Hahah, dalam gambar ni bukan bapa dia, tu abang babies yang first batch hari tu, pandai-pandai lah selongkar entri yang sebelum ni. hehe, babies yang seekor lagi lari, malu bergambar kot. akakak


Ni pula dalam cage, macam toyol plak babies tu, sorry gambar gelap, terlebih edit..ahahhaha

Okelah, dah lah. Malas pula bagi tunjuk gambar banyak-banyak, nanti terbeliak mata para readers yang dikasihi ini. Akakakak. Actually aku tak letak nama lagi untuk babies ni, hehe, jantina pun tak sure lagi, so untuk next entri aku nak buat pasal nama dan jantina, so get ready julingkan biji mata tu untuk next entri.wakakak. tata~


Birth date : 27 Oktober 2011
Paris second litter
Two piglets

Hahah, asyik gambar aku je yang joget-joget, GP ni pun nak juga.hahahah. ewah!