Saturday, 12 January 2013

Penyakit kulit Guinea pig/Marmut - Fungal

Assalamualaikum,

Haha, dah lama nak update pasal ni. Sekarang baru terupdate.

Pipu GP yang saya adopt, gambar masa mula-mula adopt, ingatkan bahagian yang dibulatkan itu crested, rupanya bekas fungus.
Hari tu Guinea pig (GP) saya Meri kena fungus, teruk juga lah kena satu badan. Fungal tu dapat dari GP yang saya adopt dari someone. Time tu Meri tengah sarat bunting, so immune system badan kurang melawan penyakit, more susceptible to get any disease lah kiranya, tambahan pula musim hujan, udara lembab buatkan fungal tu makin menjadi-jadi. Haha.

Apa penyebab fungal ini?
Datang dari persekitaran yang kotor, lembab dan boleh jadi dari jangkitan manusia ataupun haiwan lain yang terkena fungal. Fungal adalah penyakit zoonotik.

Apa yang harus dilakukan?
Tak perlu panik. Panik sikit-sikit je. haha. Benda pertama yang perlu dilakukan adalah asingkan GP yang terkena fungal dengan GP yang lain, sebab fungal senang berjangkit, and then bersihkan cage, cuci dan disinfectant dan jemur bagi kering. Dan jikalau GP jenis bulu yang panjang, seeloknya gunting untuk jaga hygiene and senang nak sapu ubat cream nanti.

Gunting pendek bulu Meri. Supaya senang nak detect fungus dan sapu cream

Rawatan?
Bagi yang tak dapat bawa pergi berjumpa doktor Vet jangan risau, kita boleh rawat sendiri, just beli ubat antifungal kat farmasi (for human) atau beli kat petshop. Untuk ubat boleh beli topical cream dan shampoo antifungal, macam-macam jenis ubat yang penting kandungan ubat itu bersesuaian untuk merawat fungus. Boleh rujuk website INI untuk jenis ubatan. Saya guna ubat dan shampoo antifungal dengan kandungan miconazole. Cream kena sapu hari-hari dan pastikan GP tak jilat tempat yang di sapu. Untuk shampoo pula sila baca kertas instruction yang disediakan. Jika GP bunting, kena pastikan ubat yang digunakan bersesuaian, sesetengah ubat antifungal tak boleh digunakan pada pregnant animal contohnya terbinafine.  Rawatan lain seperti ubat oral bla bla bla. 

Cream dan shampoo antifungal, beli kat farmasi je
Yang ini pula beli kat pet store. Mahal. and kandungannya tak boleh guna untuk pregnant animal. kat kotak tak tulis pun 
Bila nak apply ubat itu pastikan baca dahulu instruction, kena sapu hari-hari sehingga fungus hilang, biasanya akan mengambil masa 2 minggu untuk sembuh. Macam GP saya cuma mengambil masa lebih kurang 2 minggu untuk fungus itu kering dan sembuh. Tapi rawatan kena buat sehingga fungal betul-betul hilang dari badan.

Di bawah adalah gambar progress waktu merawat fungal Meri, hehe, ada gambar yang tak tangkap. Thanks for your reading, hope perkongsian ini bermanfaat untuk korang. Tata !

Ni adalah first sign yang saya nampak pada meri, ringworm.

Akibat lambat merawat inilah jadinya, by the way, masa ni apply guna terbinafine tu.

fungus area lain pula, dan banyak lagi kat area yang lain

Semakin pulih dengan hanya guna cream antifungal yang beli kat farmasi tu je

see, kulit jadi clear dari sebelum ini yang ada lesion

kat bahagian lain, makin pulih. kejap je dengan rawatan itensif

Totally clear from fungal. Tunggu bulu tumbuh je.








22 comments:

  1. Replies
    1. lain ni daripada bisul..bisul bernanah..ni tak..ehehe

      Delete
  2. Adoi.. Kesian pulak tengok Meri.. supaya cepat sembuh dari fungal tu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha..dah lama baik laa..ni oktober lepas..2 minggu je sembuh

      Delete
  3. OMG penyebab fungal...!huhu..nampak pedih je ,sian meri harap2x cpt sehat .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..da lama sembuh la..hahha..ni tahun lepas nyer..baru nak update..ehhe

      Delete
  4. lama menyepi. welcome back.. pape pon comel Meri

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. hahaha...bukan la..ni kurap..eheheh

      Delete
  6. mahal x shampoo pristine and dezor cream tu??

    ReplyDelete
  7. mahal x pristine shampoo and dezor cream tuh..
    sy nk try la gne sbb gp sy, sy rse kne fungus kt tepi mate n hidung die..
    risau la plak sy..:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xmahal pun..belas2 ringgit je..total xsmpai pun rm30.

      Delete
  8. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. perkara biasa ke lau bulu belakang telinga dkt dgn kpala GP luruh?ada kaitan dgn fungal x?deorg asyik tergaru2 tp tgk kulit deorg biasa je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat bahagian blkng telinga tu mmg normal xde bulu..bukan fungal kot kalau rupa bentuk bukan mcm gbr kat atas tu..hehe

      Delete
    2. Bro,nak tanya sikit pic 2.10.2012 bahagian yg terjojol warna hitam tu dia punya nipple ke..sy nie newbie dlm dunia GP..or bnde tu tanda2 fungus..

      Delete
  10. Bro,nak tye sikit pic 2.10.2012 yg bahagian terjojol warna hitam tu nipple dia ke ape..sy newbie dlm dunia GP..or tanda2 awal fungus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu nipple..ahaha..tanda2 fungus dia ada kesan hakisan merah2

      Delete
  11. saya baru bela GP...then sy baru perasan di hidung GP sy cm kering2..i dont knw whether its fungus or not..coz its happen blah kanan idung gp sje..how ye??
    then if i sapu cream fungus tu...dye xjilat ke nt?

    and 1 thing...i prsan my GP suke makan bedding dye..cmne ye..pliz advice...

    ReplyDelete
  12. salam...bro nak tnye...i bru prsan dekat idung my GP ade cm kesan kering pada hidung kanan dye,,cm ne nk treat ye??
    is it fungus?
    then lately ble i letak bedding..dowg suke makan bedding tu...plizz adviceee...

    ReplyDelete
  13. fungus kalau keadaan macam gambar kat atas tu..kalau kat hidung bleh sapu sikit cream tu..tp jangan banyak takut gp gosok guna tangan plak..lagi elok kalau bagi ubat oral..nama ubat itin vet..xtahu mana jual.. bukan makan kot..just gigit2..gp mmg suka gigi benda2 baru yg dorg xpenah nampak..huhu..n gigit utk asah gigi

    ReplyDelete
  14. Ak kira Gp ku cuma berdarah gra2 berkelahi dengan pejantan lain dan Ada bekas kering ,Eh trnyata kena Penyakit fungus ,,Jadi jijik n takut megang Gp ku ,

    ReplyDelete