Wednesday, 22 May 2013

Foraj untuk Guinea Pig

Assalamualaikum.

Berebut-rebut makan rumput.

Berbaki lebih kurang 3 minggu saja lagi untuk menamatkan latihan industri kat ladang bebiri di Pahang ini. Tempat yang jauh dari bandar ini menyebabkan saya susah untuk mendapatkan stock pellet untuk Guinea Pig (GP) saya. Pellet ada tapi saya kena "limit" kan (ya laa takut cepat habis pula..ahahha..kang tak pepasal bagi dedak bebiri). Oleh itu, memandangkan kawasan seluas 42 hektar ini banyak ditanam rumput (rumput guinea dan napier), jadi saya ambil alternatif dengan lebihkan rumput dari pellet setiap hari untuk GP saya makan. Haha, memang pada asasnya GP makan tumhuhan hijau pun. Dan pellet GP juga sebenarnya adalah berasaskan daripada rumput kering yang dikisar dan diproses menjadi pellet (mix with other feedstuff such as grain, feed additive, vitamin, etc)

Setiap hari saya akan mengambil sekurang-kurangnya 2kg napier untuk GP saya makan, nasib baik GP ada 6 ekor je (3 ekor adult, 3 ekor young), kalau 20 ekor mau 20kg napier setiap hari kot. Hahaha. Napier sangat palatable untuk ternakan, GP saya pun suka.haha. Selain itu kadar protien tinggi jika dibandingkan dengan rumput dan lalang yang sedia ada disini. Hehe. So, pada siapa yang ada GP kat rumah, silalah tanam napier yer kerana penanaman pun sangat mudah, dan tumbuh pun senang, cuma ambil batang napier yang matang dan tanam secara melintang di dalam tanah.
Cara tanam napier.Ni gambar dari album sendiri tau, saya yg tanam, nak merasa tanam napier katakan..ahahah
Rumput napier yang tumbuh menghijau belakang rumah..wakakak
GP2 ku yang tengah semangat munching rumput..by the way ni rumput biasa je yg tumbuh kat halaman rumah.

Bila dah tumbuh, tunggu selama 45hari untuk harvest, mengapa 45 hari? Kerana daun napier pada ketika itu mencapai kandungan protien yang tinggi, kalau harvest lewat, kandungan protien akan menurun dan kandungan fibre akan meningkat, so less protein in feed tak guna juga kan. Lagipun jika harvest lewat akan menyebabkan daun menjadi keras dan menjadi kurang palatable untuk GP, nak gigit pun tak semangat. Haha. Eh ini dah macam belajar pasal rumput pulak, hehe.

Chinchill bebas meragut..wakakaka
Selain napier, pokok mulberry juga ditanam disini. Siapa yang tak tahu pokok mulberry tu macam mana, boleh tengok gambar kat bawah ni. Haha, buah mulberry kita makan, daun pulak petik dan beri kepada ternakan.Wakaka. So saya pun tak ketinggalan nak beri daun mulberry ini untuk GP saya. Kikiki. So far, GP saya berselera makan daun mulberry. Hehe. Daun mulberry tinggi kandungan protein dan palatable untuk haiwan ternakan, so sesuai dijadikan makanan foraj haiwan. Kalau kita hidu bau daunnya pun wangi je, rasa nak gigit pula. Huhu.

Buah mulberry.huhu
Inilah dia pokok mulberry yang ditanam diladang ini. Hahah
Jadi, foraj atau tumbuhan hijau juga sangat penting sebenarnya sebagai makanan GP kita, senang didapati dan boleh jimat kos makanan ye dok? Haha. Tapi jangan bagi 100% rumput saja sebagai makanan GP, bosan GP nanti. Biarlah seimbang hay/rumput : pellet : sayur/buahan dengan nisbah 3:2:1 . Hay/rumput hijau/pellet sebagai sumber protein dan fibre manakala sayuran/buahan sebagai sumber vitamin. Protein penting untuk tumbesaran badan manakala vitamin untuk kesihatan dan metabolism tubuh badan. Jika seimbang, GP pun sihat. Gitu.. 
kbye, thanks for reading..

Pesanan ringkas : Jangan terpengaruh dengan cerita kartun yek, GP dan Arnab bukan makan lobak je. Tak hidup lama kalau hanya makan lobak .huhu


Oreo yang comel!!


3 comments: