Saturday, 2 June 2012

Saya nak bela Guinea pigs/Marmut. Apa persediaannya?

Assalamualaikum.

Haii !.wakaka
Hehe, lama tak menulis. Entri ini khas untuk newbies yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia Guinea pigs (GP). Penjagaan GP sangat mudah, apa yang penting adalah makan, minum, ruang dan juga kebersihan. Jom baca ni. hehe

Cage apa sesuai?
untuk cage ada macam-macam jenis, tapi secara personal, untuk newbie saya recommend kan guna wire cage dulu, sebab cage ni senang dibersihkan dan juga murah. Kat petshop jual RM60+ untuk keluasan 2 kaki, tapi diingatkan kalau guna cage jenis ini, make sure beli floor mat sebagai lapik lantai, untuk keselesaan GP dan supaya kaki tak tersangkut. Jangan guna cage hamster untuk GP!

Untuk tray wire cage yang kat bawah tu, boleh isi dengan bedding (wood pellet bedding or wood shaving) atau kalau nak cut cost, boleh lapik dengan suratkhabar, tapi kena tukar everyday lah :P.

contoh wire cage.

wire cage 2 kaki panjang, muat untuk 4 ekor GP maximum.
Bila dah bosan guna wire cage mungkin boleh try gi c&c cage. Ruang lagi besar tapi perlukan kerajinan untuk bersihkan cage :P

Makanan untuk GP saya?
GP ni haiwan herbivour maksudnya hanya makan tumbuhan. Diet GP adalah pellet, hay, grasses, vegies dan some fruits. Tapi bukan semua Vege dan fruits yang GP boleh makan, ada yang boleh jadi toxic , so, untuk newbie kena rajinkan diri search kat google, just type keyword "diet for guinea pigs". Diingatkan, GP ni kuat makan, so, food must be available all the times. Bila kuat makan, poo pun akan banyak, haha. Air minuman pun jangan lupa, kena sentiasa berisi. hee


Bajet makanan untuk seekor GP

Pellet = RM40 
(eg: Oxbow brand, brand lain ada lagi murah contoh Hagen) boleh tahan sehingga >3 minggu
Vege n fruit = +/- RM10/week
Hay = RM10/kg 
(hay kena pandai cari yang murah, beli kat petshop mahal) Boleh tahan sehingga >3minggu untuk seekor GP.

So, secara kasarnya, sebulan bajet lebih kurang RM60 or less than that. Boleh cut cost lagi tuu.

Pellet

some vegies for GP

baby corn with husk for treat

Rumput napier pun boleh, tinggi protien
Barang-barang/aksesori untuk GP saya?
Contoh barang-barang untuk GP ialah rumah/igloo. GP ni haiwan penakut, so kalau boleh sediakanlah box atau igloo untuk mereka menyorok. Kalau beli igloo kat petshop will cost you less than RM10, kalau beli yang kayu around RM30. Beli yang kayu best woo, kat petshop macam-macam design ada. Tapi kalau nak cut cost, buat daripada kotak kasut pon boleh, tapi nanti cepat rosak, sebab nanti GP akan gigit :P

Contoh rumah kayu :P

Igloo dari plastic based.
nak cut cost lagi boleh buat sendiri guna kotak kertas..haha

GP ni kadang-kadang bosan dalam cage sebab tak ada entertainment, so maybe boleh beli pet toys untuk mereka, contohnya bell ball, kalau beli kat petshop will cost you less than RM2 untuk bola berlonceng, toys lain macam wooden toys untuk GP gigit

bola berlonceng, haha, GP suka gigit je. Tapi bunyi lonceng tu akan stimulate dorang untuk bermain. :P
Kalau bela GP bulu panjang, kena make sure ada sikat for GP. Sebab bulu panjang kena rajin sikat untuk elakkan dari bergumpal. haha. Saya ada banyak GP bulu panjang, bila malas sikat mulalah bergumpal, terpaksa potong. =.=". Kalau beli sikat kat petshop mahal. Jadi kalau nak cut cost, boleh beli kat Daiso, will cost you only RM5. Murah kan?.haha

Daiso petcomb.RM5
Barang-barang lain contohnya mineral stone, yang ni not really necessary for GP, tapi kalau nak, beli je lah. Syampoo boleh beli untuk small animal kat petshop, tapi kalau nak cut cost, guna syampoo johnson baby pun boleh :P . Untuk kebersihan cage boleh beli disinfectant spray kat petshop, atau kalau nak buat sendiri pun boleh, bancuh cuka dengan air then letak dalam botol sprayer. cuka ada mild asid yang boleh bunuh bacteria. Rajinkan diri google macamana nak bancuh, dia ada ratio sendiri. :P


Supplement untuk GP?
Kalau tak dapat berikan good food untuk GP, bolehlah beli supplement untuk GP, kat petshop jual Vitamin C dalam pelbagai bentuk, ada tablet, cecair dan serbuk. Vitamin C penting untuk GP sebab mereka tak dapat menghasilkan vitamin C dalam badan so, kena dapatkan sumber vitamin C dari luar, contohnya dari sayuran, buahan dan pellet atau supplement. Kalau beli kat petshop, will cost you around RM20+ per bottle untuk vitamin C. So, pandai-pandailah survey harga. Vitamin C tablet untuk manusia pun boleh bagi kat GP.

Saya gunakan Pro Vita C dalam bentuk untuk ditabur pada sayuran. haha

Diet for GP :P

Supplement lain contohnya multivitamin, kat petshop ada jual, kalau tak silap harga around RM10+ per bottle dalam bentuk cecair. Multivitamin selalu dicampur dalam air. Tapi diingatkan, multivitamin bukan untuk daily consume, hanya bagi multivitamin bila GP sakit dan stress sahaja.

Nak letak indoor atau outdoor ?
Kalau saya, saya letak GP dalam rumah (indoor), bila letak dalam rumah, GP akan kurang dapat penyakit and less stress. Tapi kalau nak letak outdoor, make sure tak kena direct sunlight, takut GP akan kepanasan  atau heat strok. Seeloknya letak tempat yang redup. :P dan make sure keselamatan GP terjamin dari haiwan liar.

indoor, dalam bilik je..ahah

So, itu sahaja. Kalau makanan, minuman dan ruang OK, GP pun akan sihat. Tak payah habiskan duit jumpa Vet. haha. Mungkin ada lagi yang tertinggal, kalau ada apa nak tanya bolehlah post komen kat FB page saya kat tepi tu. Atau boleh cek previous entri !

Kalau tanya pasal ubatan saya kurang sikit oh, sebab GP saya belum ada lagi yang sakit atau ada health problem,Alhamdulillah. Jawab secara teori bolehlah :P

haha. 27 Mei

Bulus, newborn baby 26 april 2012

Metalic silver? Chinchill

Meri the curly girl. After bathe and hair cut

Meri come to estrus on 23 mei.

After bathe and blow dry

Oreo 1 year old !

Teleng, newborn baby. lupa bila.haha


Yang ini apa plak? Alien? HAHAHAH..lariikk.. Thanks for reading !


30 comments:

  1. hahaha. comel la yg metalic silver tu...

    ReplyDelete
  2. hidayat... ada tips mw ilangkn kuning yg kna kncing d bulu gp kaler putih....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau stain kat bulu gp yg putih tu xtau ler camna nak hilangkan..sbb xda experience lagi terkena tuu..tp try mandikan dengan syampu then gosok betul2 bulu dia..penah dgr juga org guna bicarbonat powder then larut dalam air pastu sapu kat bulu yg ada stain tu..then rinse..xtau la keberkesanan dia camna..huhu

      Delete
  3. wah byknye GP awk.
    haaaiish ley bukak zoo dah ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.banyak2 pun sekarang tengah nak kurangkan bilangan..heheh

      Delete
  4. hahah ! comel gler kot GP ! btw saya ada seekor GP , nama dia EN.Epoott :) .. Baru saya tahu GP makan tomato . saya bagi makn timun :) .. nanti nak try lahh .. thanks doC.GP :D

    ReplyDelete
  5. Ohhh ! sangat2x comel GP awak :) , btw saya pun ada seekor GP , nama dia EN.EPOOTT :) .. huhuh .. baru saya tahu yang GP makan tomato , act saya bagi makan timun :) .. thanks cz bagi tips nak jaga GP :) .. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bagi tomato tp kena buang biji dulu ..bg xleh byk sgt..better campur2 dgn sayur lain yg dia suka..hoho..welcome

      Delete
  6. Replies
    1. hehe.kat downtown2 mesti ada jual nyer la..senang je nk cari

      Delete
  7. Assalamualaikum Hidayat,

    Peminat GP tegar ye...Memang best entri ni...lagipun dah lama kami tak jengah blog Hidayat ni...Anyway nice & simple info to sharing....:-)..Ada study pasal kucing tak sbb kami tengok profil Hidayat amik kursus berkaitan dengan dunia haiwan kan.... :-)

    www.mylovely-cats.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. hqi askm ... nak tanya boleh tak harga sekor marmut bpa ea??/ bab nak beli tok buat hadiah jadi tok adq ... bb dia minat nak beli marmot

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga marmut selalunya ikut jenis dia..paling murah rm25..tu baka yang biasa2 bleh dapat kat mana2..kalau bulu panjang lagi mahal..boleh cecah ratus

      Delete
  9. cage dya tu kan tgk hidayat letak kain comel2.. hari2 tukar kain tu ke?
    kalo poo dya xkisah sgt sbb kering. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..xla hari2..bila dah kotor baru tukar..my gp pandai kcing kat box..bukan kat kain tu

      Delete
  10. Hidayat, kalau sye dah ade seko gp pastu nak carikan dia pasangan, beli lg sekor..dorg akan gaduh x? sian la gp sye sunyi..

    ReplyDelete
  11. Hidayat, kalo sye da ade seko gp pastu nak bg dia pasangan, beli lg seko..dorg akan gaduh x? sian le gp sy sunyi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..kalau pasangan dia betina xde masalah..kalau pasangan dia jantan yg kecik lagi pun xde masalah..yg problem bila pasangan cage dia jantan yg dah dewasa..nnt gaduh

      Delete
  12. besaq jugak satu wire net tu.. nak mintak kawan pos dr kl.. Daiso QB xdak wire net.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..wire net mcm2 size ada..berbaloi kalau beli yg besar..hehe

      Delete
  13. gp sy suke makan bedding dye...cmne ye...awk pkai lapik tu..dye xmkn ke yg cm alas kaki tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapik tu org panggil toilet mat..dorg xmakan..cuma gigit je bila first time letak.maybe gp xmakan.just gigit je..kalau makan pun maybe first time

      Delete
  14. Skarang ni saya kat indon,saye beli GP tu sepasang harga die rm6.00

    ReplyDelete
  15. GP saye beli kat indon sepasang rm6.00 jew murahkan...GP saye ade kurap ke ape arh macam mne nk hilangkan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah murahnye. kurap kene beli ubat kurap..boleh pakai ubat kurap manusia yang jual kat farmasi. n mandikan dgn shampoo anti kurap juga..farmasi ada

      Delete