Monday, 20 February 2012

Shoping untuk Pet (shopinglah sangat)

Assalamualaikum !


Lama tak update ohh. Hehe. Sekarang dah start semester baru, cuti hari tu busy berjalan, sekarang pun busy sebab kuliah dah bermula. Jadi marilah kita mem-busy-kan diri. wakakaka.


Hari tu berjalan sakan cari barang-barang pets Guinea Pig (GP) untuk upgrade C&C cage saya jadi dua tingkat, tapi apakan daya, saya pergi cari kat Daiso The Mines, cubes yang ada cuma tinggal cubes yang kecil, yang kecil tak best, nanti costly, jadi tak nak pulang tangan kosong saya beli deodorizer charcoal pad.

Tahu tak apa itu? haha. saya pun tak tahu, tapi fungsinya adalah untuk mengurangkan dan menyingkirkan bau busuk. HAHA. Yer lah, saya bela pets kat bilik mestilah bau naik kan, kalau guna pewangi pun bau ammonia tu still juga naik. So, saya gunakan charcoal pad ini dengan harapan bau ammonia tadi berkurang lah, Alhamdulillah, selepas beberapa hari guna, bau memang kurang dari yang sebelum ni, keberkesanan tu boleh nampaklah. 


Banyak pilihan, yang pertama dalam bentuk Pad, yang kedua macam kayu kot, yang ketiga dalam bentuk gel, tapi saya beli yang pad sebab lagi convenient. Boleh lekat merata-rata. HAH

Charcoal pad yang bulat2 kaler hitam lekat kat dinding buruk saya itu..ahahaha
Haha, tapi kan charcoal yang jenis pad ni lagi sesuai diletak dalam rak kasut dan juga almari, iaitu tempat yang kecil lah. Kalau untuk bilik sesuai guna yang dalam bentuk kayu tu.huhu.

Lepas tak jumpa cubes / grid kat The mines, esoknya pula saya pergi ke Daiso One Utama, cari-cari Daiso kat sana tak jumpa pula cubes tu, tak tahulah dorang tak jual atau memang dah habis stock atau saya yang terlepas pandang, adoi. ciskek betul. Jauh kot nak pergi OU, wakakakka. Nasib baik bawa voucher 1Malaysia, terus shoping buku-bukuan untuk buka semester ni. huhu. By the way, saya shoping buku kat POPULAR, haha, coroplast pun ada kat sana untuk buat C&C cage, tapi saya tak beli sebab nanti malu nak bawak besar sangat. MUEHEHE. 


Beli ni je dah RM100, nasib baik guna voucher. HAHA. banyak beli notebook dan stationary, yang tikus 2 ekor tu bukan,  sibuk nak juga enterprem.AHHA

Dan lastly, esoknya pergi pula Daiso Sg.Wang, akhirnya dapat juga beli cubes/grid, ada tiga jenis size cubes yang available, ada yang besar, ada yang sederhana dan kecil, saya beli yang sederhana sebab nak samakan dengan cubes yang sedia ada. Lega hati dapat beli lepas pergi merata-rata cari cubes yang available.HUAHAU. 

Saya guna size yang ini, save cost kot daripada beli yang kecil sebab nanti nak kena beli banyak pula. RM5 each

Dan saya juga sempat beli Pet Comb kat Daiso tu, RM5. Kalau beli kat petshop mahal sangat, padahal fungsi sama je. Pet comb ni besar, rasanya untuk anjing dan kucing tapi boleh juga guna kat GP, kita tak payah skema sangat beli comb, comb atau brush untuk pet semua sama, yang penting tak tajam dan tak bahayakan kulit pets kita. uwek. Pet comb yang saya beli ni ada dua side, satu brush side, satu lagi pin side. Brush dia keras sikit tapi bolehlah guna untuk remove bulu gugur. HAHA!

Inilah pet comb itu, bolehlah. murah pula tu.HAHA
Okai, itu sahaja, wakakak, dapat juga cari cubes untuk upgrade C&C cage saya. Next entri nanti saya post video macamana saya buat C&C cage. Tapi tak sure bila nak update, tunggu masa free. HAHA. Tata


Haha. meeting

Fleece yang saya guna untuk c&c cage. Penat basuh guna tangan

Shoping vegies + treat for GP

Ini GP kawan saya, tengah pregnant dan sekarang dah terberanak. wakakakka

Menyorok makan daun pisang

Busy study tuuuuuu

Study2..wakakak

adik-beradik ni tengah main rebut2 daun pisang.HAHA

Kapas2.ahaha

Nyum-nyum

Huwaaa..macam kat penjara, tengah bersih tray + floor mat cage. hehe



30 comments:

  1. alahai..comell nyeeee..
    ni nk bela GP plak pas ni..

    ReplyDelete
  2. lama aku tunggu entri ko. anyway, selamat memulakan sem. aku start 5/3. uitm lmbt sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA..thankiu..selamat bercuti..wkakaka..sem ni mmg akan busy giler.hauahu

      Delete
  3. @myra abdullah

    hahaha..bela la..senang je jaga..kwang3

    ReplyDelete
  4. owh ade jugak menatang tu,,,, baru tahu,,, nnt nk beli gak la yg pad tu.... bpe ringgit ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..rm5 je..semua kat daiso tu rm5.wakakak

      Delete
    2. aah...baru tau gak....
      tapi xpenah jumpa pun...lepas ni memg kena cariklah....
      untuk prairie dog...bau dia agak mengancam gak...ngeh ngeh...
      :'D

      Delete
    3. hahha..charcoal memang kena guna tuk eliminate bau..kat peti ais org slalu guna..aahha..kat daiso ada je..kat bahagian deodorizer..haha..kalau buat sndiri pon boleh gak..amik arang bbq yg xguna lg then letak dalam stokin ke apa, then gantung..ahaa..sama je

      Delete
  5. huhu. belum guna lagi voucher buku tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hheh..gunalaa..tggl sebulan lagi voucher tu valid..ahaha

      Delete
  6. study pasal diri sendiri kot gp tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..ahahhhaha..stdy tuk final exam tuu..ahaha

      Delete
  7. Hai..Wah bertingkat2x dah rumah budak2x bulu tu...Haha..Semakin meriah bilangan GP tu leh wat kampung dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahha..xwat pun lagi..ada yg xcukup...ehehhehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Oh blum cukup bahan ka? hehe..Tgok Gp nampak bersih je sume pandai jaga..

      Delete
    4. dalam gbr je la bersih..skali kat real ..kotor gila..wakakak

      Delete
  8. Replies
    1. best tu mmg best..tp gp ni kuat makan sampai owner dia plak yg kurus keringggg..ahaha

      Delete
  9. Replies
    1. xpun..tp makanan lah yg bg costly sket

      Delete
  10. alahai..comelnya..!!!! geram teng0k..huhu

    ReplyDelete
  11. macam korea :3
    sy pun ade gp, ada 6, 1 arwah, sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ok la tu..mati perkara bese..wuw

      Delete