Friday, 30 March 2012

Anak baru . HAHA

Assalamualaikum

Sebelum bulan March ini melabuhkan tirai, eloklah saya update blog selepas sebulan tak update. WOAH!! now makin busy gila dengan study plus final year project (FYP) yang memeningkan kepala. Dulu saya pernah kata nak buat pasal Guinea Pig (GP) untuk FYP, tapi malangnya, saya tak dapat ber"supervisor"kan orang yang specialized dalam wildlife, supervisor pun kena berebut-rebut tahu!..ahahah. And, now saya buat FYP pasal meat quality ke atas lembu T__T, HUAHAU.

Tak tahu nak tulis apa, ada beberapa update nak bagitahu, SAYA BELI GP BARU huiiii.. HAHAHAHA. Kali terakhir saya beli GP masa tahun 2010 iaitu Paris, now beli lagi, bukan seekor, tapi dua ekor!!. HAHA. 

Gambar fresh masa mula-mula beli

Tadaa, I name him Chinchil, sebab first time nampak kat kedai bulu dia macam chinchilla, terus beli tanpa pikir panjang..wakakakka, dia adalah male silver agouti sheltie. bulu tak panjang lagi sebab kena gigit cage mate dia. hoho. BTW, umur dia dalam sebulan lebih / 2 bulan, kecil lagi. ^^

Chinchil
Boar Sheltie
26 March 2012

haha, gambar ni masa mula-mula ambil, belum keluar kotak lagi, bulu kotor sikit, now dah bersih!

Tadaaaa, GP kedua yang saya beli dibawak masuk dari Thailand, harga rahsia, tapi boleh tahan mahal juga, dua kali ganda dari GP kat PLC..Huahauhau!. Tapi kalau dah kenan, harga mahal pun tak kisah dah, janji puas. BTW, breed dia nama Merino, bulu curl, ala-ala bebiri merino, HEHE. I name her Meri, amik dari nama breed dia je. hihi. Umur 2 bulan.

Meri 
Sow merino
27 March 2012



Ini apa pulak? HAHA, ini adalah pewangi, kui kui kui. Beli kat Daiso, RM5, works well kat bilik, bau boleh tahan berbulan juga, liquid tu tuang kat pasu kecik then letak lidi tu akan tercelup, perfume tu akan meresap kat lidi lepas tu bau pun semerbak, HAHA, yang ni keperluan kat bilik memandangkan bilik ini dah macam kandang GP. hehek!


HEHE, ini adalah carrier, now dah ada carrier untuk bawak my GP bersiar-siar. weeeeeeee, before this bawak GP pergi mana-mana letak dalam beg kertas je. HAHAHA. carrier ni harga RM30. Heeeee! Dan boleh muat seekor - 2 ekor GP je, hoho!



HUWAAAAA. Pada 28 March hari tu, GP saya telah keguguran, tak nampak pula baby yang gugur ni, mula-mula ingatkan tomato yang tak habis makan, rupanya baby tak cukup bulan, tak sure pula mana satu GP saya yang gugur, sebab semua ok je, tak ada rezeki, tapi OK la, sebab tak expect pula my GP ada yang pregnant, lagipon nak limitkan bilangan GP, now ada seekor tu tengah bunting, adoi, tak tahu macamana boleh bunting. grrrr!


Ini adalah vege untuk GP saya, tapi sebenarnya nak cerita yang hari tu saya beli sprinkle Vitamin C ini, saja beli untuk additional vit.C for my GP, tabur kat atas makanan, macam letak garam. hahaha. Harga RM21, ChubbyPetsGarden. kroiihh kroihh, duit habis.HAHA

Itu sahaja update untuk blog ini, tak ada idea oh nak tulis apa sebenarnya, hahahaha, saya busy gila!. WAKAKAKA! seminggu lagi sebelum cuti mid-sem bermula!. hooreyy! padahal cuti seminggu je. Dan nak bagitahu yang tak lama lagi saya nak let go beberapa ekor GP saya, sangat sedih nak let go, tapi apakan daya, saya tak boleh jaga sebanyak ini dah, total semua dah 15 ekor, kena let go juga untuk kesejahteraan owner dan GP .T__T .AKAKAKAKA!. Sejak ada dua ekor GP baru ni, GP yang lain terabai pulak. HUWAAAA.

Jadi, marilah cuci mata dengan gambar-gambar kat bawah ni. TATA!

Kami adalah betina. HAHAHA

My shebba GP, bulu dah pendek kena gigit cagemate. cisss

Tahu tak, yang belah kiri tu selama ini ingatkan male, rupanya female, dan saya saspek dia yang keguguran T__T

Shebba juga, hahaha..motip adele?

Para-para betina having their meal.wek2

my new sayangs. masa mula2 beli.hureyy

Balik kelas terus hadap 2 ekor ni..aahaha

HAHA. fresh lagi dalam kotak, jauh perjalanan nak amik dia ni. dari serdang sampai ke shah alam. hauhaua

sweet couple..HAHAHA

Having their parsley. hehe

love love

dengan makcik dorang, HAHAHAHA

WE LOVE CARROT!

sweet couple, nak kahwinkan dorang dua ni.harap dapat baby yang comel macam induk!

HAHAHA.. motip upload?? haha. just nak bagitahu yang saya ada kad bisnes..kwangkwangkwang, ni compulsary untuk satu subjek saya sem ini, hahaha, and nak kena register business pula, tapi tak buat lagi, and for my field, saya specialized kepada cavy/GP. ahhaa. coursemate yang lain buat pasal kambing lah, lembu lah, ayam lah. bosan pula, so i came out with different animal, iaitu GP. uwek, GP for pet industry, animal industry juga..hoho. TAMAT.

________________________

Thanks for Reading
__________________
_______


31 comments:

  1. alamak, gugur sedihnya,tapi nak jaga semua macam x laratlah kan.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..gugur sbb stress la kot..yg jantan duk kacau2..ahahahahahahah

      Delete
    2. Wahh!! Banyaknyer GP!!
      Cam boleh bukak kedai jer...
      Jaga la...
      Tapi maintainance tak mampu kot nak jage bebanyak...
      huhuhuhu XD

      Delete
    3. hahaha..tau xpa..maintenance tu satu hal..poket asyik kering je..huahuahuahua

      Delete
  2. comel gila...ada niat juga nak GP tp ibu kata tak yah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..thanks..alaa..bela kucing sudah

      Delete
  3. slm..bru terjumpa blog ni scara x sengaja mse cari psl kencing tikus sbb sy bela 2 ekor hamster(sampai skang x bjaya mate kan diorang,mcm2 cara cube utk ilangkan bau-mandikan,ltak tempat baru--still not working,huhu)....
    tgk gp terign nak bela tp komitmen byk..btw-pic2 gp awk betul2 menceriakan hari sy smpai tersyum sndri je tgk..thanx

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..ntah2 dua ekor hamster tu sama jantina kot..ahahahha..btw, thanks..hehe

      Delete
  4. wahh new update lo,,,good good ..
    Ps : kesian baby yg gugur tu...
    & ala nak LET GO ke???? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..terpaksa let go..dah tak mampu jaga banyak2..ahahah

      Delete
  5. wahhh gp tu bulu dy best kan wat maen. .btw pndai awk jaga, kalo sy bela ikan pun mati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..gp senang je jaga..bg makan minum hidupla dia..ahaha

      Delete
  6. Wuu siannye gugur pulak....Warna ngan bulu chinchil yg gelap tu nampak menarik la..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe..memang menarik..pasal tu beli..ahahhaa

      Delete
  7. comelnye!!!!
    sebelum ni terpikir gak nak bela GP ni.. comel tgk kat pet shop ritu..
    pastu tukar fikiran bela hamster.. then akhir sekali bela kura-kura jek.. hohoho..

    comel2!! smg sentiasa dipermudahkan jalan dalam dunia business ni.. murah rezeki inshaAllah~~

    ReplyDelete
  8. nak law nak let go~~~~~heeeee....dok upm je jgk...

    ReplyDelete
  9. nak law nak let go....heee~~ dok upm je jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..duk kolej mana?..haha

      Delete
    2. ktp je pon~~~heee....aritu ade bela gak tp terpaksa jual..huuu..cedih2~

      Delete
  10. Replies
    1. hohoho..xgigit pon..gigit bila rasa terancam je

      Delete
  11. pergh.. mmg pandai cari peluang nie...

    ReplyDelete