Thursday, 21 July 2011

Hamster membiak



Assalamualaikum


 HEHE 'masa yang sesuai untuk Hamster mengawan'. hehe, topik ni dapat bila rujuk keyword kat nuffnang. Tengok gambar bawah ni (kotak merah)

Tengok yang dalam kotak kuning tu, apa punya bahasa lah tu..wakakak

Aku tahu orang tu tak dapat pun jawapan kat blog ni sebab aku tak buat pasal ni lagi. So, I guess dia nak cari masa yang sesuai untuk dwarf hamster mengawan la ye ?

Oke.Dwarf hamster matang pada umur 30 hari, tapi umur tu tak sesuai lagi untuk membiak. So, masa yang sesuai untuk membiak bagi dwarf hamster adalah pada umur 3 - 4 bulan untuk betina dan untuk jantan pula umur 2-3 bulan dah cukup matang untuk membiak.

Untuk membiak ni kita kena tengok pasangan Hamster tu juga, jangan bagi membiak antara sibling sebab boleh menyebabkan genetic disorder, di khuatiri ada yang bawa recesive allele (wahh, tetiba ingat subjek genetic).

Dan kena ingat, hamster takkan membiak dalam persekitaran yang sejuk, tapi kat Malaysia ni panas, so takde hal sangat kot untuk membiak.haha

Baby roborovski 
Tempoh bunting untuk dwarf hamster ni tak tentu depends on jenis, so aku bagi average 21 hari. Untuk Hamster syrian 16 hari. Tanda-tanda yang boleh kita nampak bila Hamster tu dah pregnant, perut jadi bulat dan puting jadi bengkak. Tanda-tanda ni ada bila Hamster tu dah nak dekat beranak dah. So, dalam tempoh tu kita kena bersihkan kandang dan tukar bedding sebab once Hamster tu dah beranak, kita tak boleh dah ganggu cage tu, takut Hamster jadi stress dan makan anak dia.wakakaka.

Oke, itu ajelah pasal Hamster. Entri simple je, dah ramai pun yang buat kan.haha. Kalau nak baca pasal Hamster lagi or other pets, cari je kat post-post yang lepas. Okai sekian!

P/S : rudarpur sax name rutu bulu filim siapa tahu apa maksud keyword ni ? wakakakaka


21 comments:

  1. lpas nie nk bela hamster jgk jgk
    xbleh dh than sbb tgk blog dayat nie
    geram ja hamster tue

    ReplyDelete
  2. alahai...comelnya baby hmster tu..
    nak satu bulehh?? kih3 :P

    ReplyDelete
  3. @nyamuk : haha..bela je..senang je jagenye

    ReplyDelete
  4. @fizafizz : hahaha..xleh..kat petshop byk..haha

    ReplyDelete
  5. Ape benda recesive allele??Bahaya ke?? huhu..

    ReplyDelete
  6. Comelnye tapi aku geli dengan spesis tikus nii.. HUHU

    MySuaraBlog: Nak Peluk Kamu!

    ReplyDelete
  7. @rizal : resesive allele tu macam ni..contohnye dalam gene mak hamster ada alel albino..lepas tu bila membiak..alel tu transfer kat anak tapi anak tak jadi albino sebab ada alele lain iaitu dari bapa yang jadi dominan..so anak xjadi albino sebab alel dari bapa tu dah overshadow alel dari mak tadi..

    bila hamster ni kawin dgn adik beradik yg lain which is ada bawa alel reseive tadi..kebarangkalian untuk anak hasil kawin adik beradik ni akan dapat albino..sebab dua alel albino dari sibling td..

    itula maksudnya..albino contoh je..xbahaya pun..cth resesive alel bahaya mcm lethal gene n sbgnye..lupa dah..ahahaha..

    ReplyDelete
  8. Wow panjangnye cte hamster kawin2x...haha..Tp comel gak hamster albino kan putih je..huhu..Tapi kalu terkena albino hamster tu xsakit ke atau ada effect kesihatan dia?? =)

    ReplyDelete
  9. @rizal : hehe..kekadang ada pendek nyawa..ada yg buta..camtula kiranya..hehehe

    ReplyDelete
  10. Ohh sian lak kalu jd mcm tu..Setakat masa ada hamster dulu sume sehat2x dan gebu dan kuat mkn..huhu..Dulu sebelum bela hamster pernah bela tikus makmal..haha..tapi tikus tu terlepas dari sangkar trus hilang..Hamster lg comel =)

    ReplyDelete
  11. @rizal : lol..tikus makmal..ahahahahha..kesian tikus tu dah jadi tikusliar agaknye..kahkahkah..hamster comel tp idup xlama..2-3 tahun je..wuwuww

    ReplyDelete
  12. Tikus warna putih yg slalu jd tikus makmal tu..Mmg jd tikus liar pun..haha..Bkn sekor tp dua ekor yg terlepas..So malm2x boleh dengar depa bising kat atas para rumah..Tapi xlama..Panjang ctenye..Yg sekor mati terhempap tempayan(OMG!) secara xsengaja..Sekor lg kucing dapat tangkap..THE END.. :P

    ReplyDelete
  13. @rizal : ni rat ke mice?..kalau mice tu pon tikus makmal tapi kecik..ahgaaa..kalau rat tu yg besar..huhuh..sadis betul cete kena hempap tempayan tu..wakakakakakkakakaka

    ReplyDelete
  14. Adoii..Mice kot sedap ckit bunyinye...Haha..Btol la mice..Search je kat google images..Nampak mcm tikus biasa tapi warna putih ngan mata dia warna merah..Haha..Dh ajal dia bawah tempayan nk wat cam ne.. =P

    ReplyDelete
  15. @rizal : hahahha..kesian mice jadi tikus rumah..kahkahkah,.mice ada je kne jual kat petshop..hahah..tu la akibatnye lari..kan da maut..kihkih

    ReplyDelete
  16. Comel gile baby hamster tu tido..

    ReplyDelete
  17. Carta Mice dh jatuh..haha..Dulu bnyak la jual mice tu tp skrg org dh xminat sgt so xbnyk jual..Orang skrg lg suka hamster yg gebu dan comel tu...Tu la org bg makan sedap2x, bnyak2x pun mice tu nk lari..Lepas mice tu xda baru bela hamster...begitulah alkisah..hehe :P

    ReplyDelete
  18. @daniel : hihi..hamstermmg cumel..hikhik

    @rizal : sbb mice muka muncung n ada ekor...org geli nak bela..akaakkaakkaka..

    ReplyDelete
  19. Ooo susah giler nak bela hamster

    p/s:da tanak bela hamster since kene curik dulu =='

    ReplyDelete
  20. @saouri : hhahahaha..x susah la jaga hamster..senang je..ekkekee

    ReplyDelete
  21. senang-2 nanti tryy laah tengok OPYY punya hamster pregnant pulaak dkat BLOGG yeaa ==' tak lawa mane phun :)
    http://supersundayopyy.blogspot.com/

    ReplyDelete