Wednesday, 20 July 2011

Pekara yang perlu tahu sebelum bela Sugar Glider.



Assalamualaikum


Heloo para-para pet lover dan pet lover in the making. Hehe. Hari ni aku (saya) nak buat pasal Sugar Glider (SG) pula. Sebenarnya dah ramai yang request suruh buat pasal SG ni, sampai akupun jadi tekanan, wakakak. Bukan taknak buat pasal SG tapi haiwan ni aku tak bela so rasanya kurang mengancam lah entri kalau takde experience bela haiwan ni kan.


Tapi takpe, aku buat juga, entri ini sangat basic tau. Oke, sejak SG ni keluar Majalah 3 memang aku nampak ramai yang buat entri pasal SG dan ramai juga yang nak bela ye.

*gambar ehsan dari kosmet
So, untuk entri blog ini, aku taknak buat entri yang biasa macam orang  lain dah buat, Aku nak tukar sikit, kali ni kita cerita pasal keburukkan SG pula. Aku bukan nak kata SG ni pet yang tak elok tapi cuma nak bagi peringatan sikit pada siapa-siapa yang rancang nak bela haiwan ni, pertama kali kena study dulu pasal haiwan ni then fikir apa kebaikan dan keburukkan haiwan ni sebelum buat keputusan, supaya nanti tak menyesal pula ye bela haiwan ni dan duit pun tak melayang.hehe. Kalau dah nyesal mesti ada kes dera dan buang pet ye tak? Wakakak (kalau taknak boleh derma kat aku)

Sebab ramai antara kita ni bila tengok haiwan comel terus nak bela tanpa kaji dulu tentang pet tu. So jangan ikut impulse korang bila beli pet. Tengok kemampuan diri dulu before rancang nak bela apa-apa pet .hehe.



"teruskan membaca, jangan malas"





Untuk entri kali ni aku dah buat conversation dengan dua orang owner yang bela SG, iaitu kosmet aku (nama dirahsiakan) dan juga Ainan Tasneem, kenal Ainan Tasneem tak? Kalau tak kenal klik SINI tengok lagu dia.best wo ! Marilah kita baca~


Kebisingan
Okai kedua-dua mereka ni kata SG bising waktu malam, so, rasa-rasa kalau korang taknak tidur malam korang terganggu, baik pikir dua kali before nak bela. (tapi takdelah bising sangat pun kan) Hikhik.


Info – SG adalah haiwan nocturnal dimana aktif pada sebelah malam dan tak aktif pada siang. Pasal tu buat bising menyalak, lompat-lompat sana sini , lebih-lebih lagi cage yang penuh dengan alat mainan SG , memang jadi tambah bising lah malam korang.



Bau
Okai,seterusnya SG ni ada bau. So, pada siapa yang rasanya tak boleh get along dengan pet yang ada bau, tak payah lah bela SG, nanti menyesal. Tapi kalau dah memang suka dan sayang dengan SG ni, bau busuk takde hal sangat kot. Hehe. Dan biasanya, SG jantan yang dah matang akan jadi lebih busuk. ahah

Info – Untuk bau ni ada banyak faktor kenapa SG mengeluarkan bau. Ada 3 jenis bau. First jenis bau yang biasa, normal odor. Second bau masa musim mengawan, yang ni bau kuat sikit dan ketiga adalah bau dari anal gland, untuk bau dari anal gland ni, SG rembes kalau dalam keadaan takut, mungkin takut dengan kucing or binatang lain kat rumah, so SG akan rembes bau ni.


*gambar ehsan dari kosmet..Kawasan yang aku bulatkan kuning tu  adalah gland bau pada SG jantan, ada kawasan botak kat atas kepala.

Oke, ada lagi sebenarnya, tapi cukuplah dua ni, hihi. Dua benda ni biasanya normal pada mana-mana pet, yang ni just nak bagitahu kat siapa yang nak bela SG, kot-kot tak suka situasi macam kat atas. Lagi satu korang yang nak bela SG ni kenalah kuat mental sebab SG ni haiwan cerewet. 



"baca dan baca lagi!"





Selain tu pada siapa yang bercadang nak bela SG lepas ni harus tahu beberapa benda penting seperti benda basic yang kena ada (bonding pouch etc) dan pemilihan kandang, korang takleh letak dalam kandang kecil macam hamster, korang kena beli kandang yang besar, rasanya lebar tak penting tapi kandang tu kena tinggi (seeloknya 3 feet tinggi) Sebab SG ni suka memanjat, dan memang asalnya pun SG ni tinggal kat atas-atas pokok.

*Gambar ehsan dari kosmet.

Kedua, korang kena tahu tentang pemakanan/diet. SG adalah haiwan omnivor di mana diet makanan protien dan sayuran+buahan. Contoh sumber protien yang SG makan seperti mealworm, cengkerik, grasshoper, boiled egg, ayam rebus dan etc. Pasal makanan ni kena kaji betul-betul, sebab SG cerewet memilih makanan. Banyakkan buat research on SG diet ya. Aku nak tolong tak dapat sebab tak ada experience lagi. Nanti salah bagi info pula.

Cengkerik sumber protien untuk body development.


Ketiga, memandangkan SG ni mahal, mesti korang nak bela seekor dulu kan, oke kalau nak bela seekor, tanya diri korang sanggup ke tak bagi perhatian dan luangkan masa dengan SG?. sebab SG ni adalah social animal, perhatian adalah sangat penting. Kalau tak, SG akan depressed yang mana boleh sebabkan masalah kesihatan atau mungkin mati (tragic betul bela SG ni) haha. Tapi kalau bela dua ekor or lebih, SG tak lah sunyi sangat kan.hihi


"teruskan baca, nak habis dah"




Keempat adalah korang kena tahu cara untuk bonding dengan SG anda, masa mula-mula beli SG, memang tak kenal korang, akan ambil masa juga nak bagi SG tu kenal dengan owner (lebih kurang macam anjinglah). Ada banyak cara kita nak bonding dengan SG, rasanya korang boleh google sendiri, sebab kalau aku tulis panjang pula. Tapi lagi banyak kita luangkan masa dengan SG lagi cepatlah proses dia nak kenal kita.
Tips dari Ainan.
Ouh ya, selain tu persediaan mental dan fizikal owner juga penting , dan tak lupa juga kewangan kena stabil, bela SG ni perlukan high maintenance . (haihhh. jadi angan-anganlah aku nak bela)


SO, kepada bakal-bakal owner SG, penting untuk kita study  dulu pasal pet tu sebelum rancang nak bela. Aku buat entri ni pon bukan sebagai expert, akupon nak study juga pasal haiwan exotic ni. Kalau ada pertanyaan eloklah bertanya kepada yang dah berpengalaman bela SG.

ehsan google



"Kalau ada pengetahuan tak guna juga kalau takde pengalaman, dan kalau ada pengalaman tak guna juga kalau takde pengetahuan, So, kedua-duanya penting"


P/S: Apa-apa pun, untuk siapa yang memang dah plan nak bela SG ni, kena study betul-betul pasal haiwan ni sebelum bela. Mungkin kalau ada owner SG yang nak berkongsi info boleh tulis kat ruang komen ya.


64 comments:

  1. wuhuu....dh lma mengidam nk 'main kejar2' / 'main terbang2' dgn sugarglider nih....haha..."kalau boleh"....

    ReplyDelete
  2. @azrul : hahaha..belila sekor..kalau dah xnak bela leh bagi aku..hahaha

    ReplyDelete
  3. ahhai. x mampu lagi nk bela SG ni. ckuplah dulu ade hamster & kura-kura ~_~

    ReplyDelete
  4. @blackwinter : samalaa..xmampu lagi bela SG..nnt poket cpt kering..wuwuwuw..

    ReplyDelete
  5. mmg skrg trend org bela bnda alah nih kan??tp bapak mahal.. :(

    ReplyDelete
  6. @atiqah : hahaha..sejak kuar tv3 tu r org semua jadi terpengaruh nak beli..ekekeke..mmg mahal.paling murah ak penah jumpa rm100++..huhu

    ReplyDelete
  7. my cousin ade gak bela SG nie...but dye bagi mamam epal...huhuu....cute la...nk beli x mampu mahai sgt ...haha...

    ReplyDelete
  8. @pwincess:hehee..haiwan tu dah ratus2..blm masuk cage segala lg..hihih

    ReplyDelete
  9. 10 kali aku fkir nie
    nk bela ka x

    ReplyDelete
  10. @aztiqah: tgk kmampuan laa..mampu ke x bela?..hahah..ce pikir kebaikan n keburukan before buat keputusan

    ReplyDelete
  11. Haloooo3x...haha sampai tekanan..Btol jugak ramai yg tgok haiwan comel je trus nk bela tp bila dh ada sian haiwan tu terabai...uhukss...Tp kalu minat tu lain cerita...huhu..Tgok kat Pet Shop sebelum ni pun harga dia Rm250 kalu xsilap..Mahal giler...

    ReplyDelete
  12. erk...fyna bela kucen je la.
    :)
    tue je yang termampu.

    ReplyDelete
  13. @rizal : pasai tu la..pantang tgk haiwan comel terus nak bela..bila da bosan bela, terabai camtu je..kihkihkih..rm250 tu da kira murahla tu..kat petshop ak slalu gi mau rm388..perghh..mahal..

    kat mudah.my murah2 gak..rm200++..

    and awal tahun aritu ada kawan member nak jual rm150 je, hampir2 nak beli tp time tu kena guna byk duit lak, terus xjadi..wuwuwuwu

    ReplyDelete
  14. @fyna : haha..kucing pon jadi je laa..hahaha..x best mana pon SG ni

    ReplyDelete
  15. Hakhak...Hari tu ada gak tgok kat mudah.my ternampak ada org tulis FREE SUGER GLIDER FOR BREED dan anak dia nanti share2x...Sebenarnye teringin bela Tarsier yg muka mcm alien tu ngan ferret..Dua2x comel..Tp berangan je la.. =..="

    ReplyDelete
  16. @rizal: lol..tu berbulan2 baru dpt bagi2 anak..hihi..mhl la ferret segala tu..hihi..hamster je la yg murah..waakaakaka

    ReplyDelete
  17. @Hidayat(hehe)..Mmg mahal tp teringin jerr..Hohh!!Sugar Glider susah nak membiak ke?? Kalu dia beranak berapa ekor slalunye yg keluar..?? Anak SG kena duduk ngan ibu dia brape lama..?? Ambik soalan...Hahaha..

    ReplyDelete
  18. @rizal : bukan susah membiak..sekali pregnant selalunye 2 ekor anak..and bila beranak anak dia duk dalam kantung poket mak dia...mcm kangaroo..dalam 70 hari kot anak dia duk dalam tu sebelum bleh kuar. pasal tu aku kata lama nak dpt tgk anak dia..ahahaha

    ReplyDelete
  19. Wooo ada pokett ka..!! Ish lama giler baik biak sendiri je..Tp ok gak xda la cpt sgt membiak dan bnyak anak mcm hamster..Dh mcm kilang anak jer..huhu..

    ReplyDelete
  20. @rizal : haha..SG ni sama kategori dgn kangaroo la..hewan marsupial..ada poket..xdela lama sgt pun sbnrnye..tmpoh buntuing 16hari camtu..lepas tu anak keluar then masuk poket kena peram dalam 60-70hari camtu baru leh kuar dari poket..nak tggu matang tu lg satu hal..mau berbulan2 gak..wakakakak

    ReplyDelete
  21. Oh pregnant kejap jer..Nak peram mcm buah tu yg lama..Hahaha..Oooo mcm2x maklumat baru tau ni..Menarik2x...Lepas ni wat entri pasal pe pulak??hehe..

    ReplyDelete
  22. @rizal: ahahhaa..lepas ni nak cuti kot..nak try main angry bird kat laptop lak..wakakakakakakka..xtaw lagi nak wat pasal pe..ikut mood n idea laa..

    ReplyDelete
  23. Alaa..Xkan nk main angry birds sampai bulan 9 kot...Hakhakhak..Kalu ada masa buat la pasal animal bath ke..Kot2x ada org yg rendam haiwan diorg(tett)..hehe..Bagus la sume soalan ku dijawab..Terima kasih Bro/Dude/Doc Hidayat...Nanti kamek dtg jenguk lg =)

    ReplyDelete
  24. wahhhh susah jugak eh sbb dye makan serangga,rara dh lah geli serangga ni.haih.mmg ingat nk bela jugak.heee.ada SG yg second hand x.hehe

    ReplyDelete
  25. @rizal : animal bathing pun ok juga..hahaha..tgk mood la nak buat camne..hihi

    @rara : serangga tu masuk dalam diet gak la..ada gak owner yg just bg makan buah je..heheh...2nd hand ada je banyak kat mudah.my tu jual..haha

    ReplyDelete
  26. lama dah teringin nak bela benda ni...comel sangat!erm,my friend ada yang bela hedgehog...best ke bela hedgehog??

    ReplyDelete
  27. @officially19: hoho..hedgehog xpasti la best ke x..ada duri2..mcm xbest je..xleh belai2

    ReplyDelete
  28. sugarglider nie kalau beli mahal tak ?

    ReplyDelete
  29. @naylililo: SG kalau kat petshop biasanye jual rm250-rm400..kalau beli dari org, bleh dapat rm200 camtu..kira mahal la jg

    ReplyDelete
  30. MASA NAK AJAR DIA TERBANG YANG MENCABAR ITU...

    ReplyDelete
  31. @ghab : laa..ahaha..bleh ke ajar terbang..nanti lari plak..hahah

    ReplyDelete
  32. sugar glide.mahal kot.bela ikan la.save budget.heheh.tapi kalau org dah minat SG nih,mmg dah tak kira budget2 dah.janji kepuasan. ;)

    ReplyDelete
  33. teringin nak bela tapi macam x reti huhu

    ReplyDelete
  34. @namakulynn: haha..bela ikan lagi la murah..letak dalam air je..

    @cik najihah : hahaha..bela hewan lain la..hamster senang je

    ReplyDelete
  35. tulis panjang pun xpe.. syok bace :)

    aritu rumate ade bwk balik SG sepasang.. xbau punnnn... xhamis macam hamster or arnab

    ReplyDelete
  36. @apel: akakaka..thanx..ramai kata busuk..tp bagi laki x busuk kot..hahahah

    ReplyDelete
  37. Tetiba aku teringin nk bela sugar glider tp x tawu nak cari binatang tu kat mana.. x nampak kedai juai pown.. HUHU

    MySuaraBlog: Nak Peluk Kamu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aq ade jual sepasang rm300 termasok sankar, tempurung, hammock, beg bawa g jln2 ..haraga boleh di runding lg...

      Delete
  38. haiwan ni masa dia x glamour lagi.. harga dia sekor mencecah rm 400 lebey (masa tahun 2009 or 2010 x silap)...kita owg bagi dia makan apple je.. kadang2 cengkerek...haiwan ni dia x hidup lama dan suka tempat yg gelap..dan ia sangatlah manja..tp tu lahhh kena jga elok2..klu dia mati burn duit beratus2...sayang2..

    ReplyDelete
  39. @zwan: ada ja kat petshop2..hahahhaa

    @shazana : bukan SG life span dia 10-15 tahun ka..paling minimum bleh hidup 5 tahun je..tp kalau owner xreti jaga tu mmg kejap ajela idup dia..ahahaha...

    hihi..tp natang ni kecik sgt..nak peluk2 pon xleh..nnt sesak napas..hahahahahahah

    ReplyDelete
  40. hdayat dgn pic yg comel, hehe.. sy nak mohon share awak punya info entri pasal sugar glider dlm boleh sy.. bolehkan? tq :-)

    ReplyDelete
  41. @miylo: bole je..xde hal..hihihi

    ReplyDelete
  42. takdela berbau =P huhuhu atau saya ni da sebati kot? hhehehe

    ReplyDelete
  43. @si lampu : hahaa..dah sebati la tu kot..xpun idung xdpt detect bau?.akakakaka

    ReplyDelete
  44. Bauu , bau laah jugaa kaan . tapi nak buat macam mane daah jadi tanggungjawab kita nak menjaganyaa kaan . huhu ! I like you post babe =='

    ReplyDelete
  45. bau ye x sekuat hamster.and bau r kalo kita cium ye dkt2..additional info is..mmg perlu utk kita bela sepasang..i mean xkisah either same sex or different..tp ati2 bila beli sepasang with different sex sbb normally seller tu akn jual adik beradik which kalo ur intention utk breeding,ank2 yg lahir tu nnt is unhealthy..unless kalo nk neutered kn xpe..purpose having sepasang ni supaye SG ada geng utk bermain time mlm and kita boleh tido ngn tenang..if not mmg ye memekak panggil kita mendayu2 untuk bermain dngnye..

    ReplyDelete
  46. @mis azni :

    hehe..thanks for ur comment..

    pasal breeding sesama sibling tu di panggil inbreeding..

    memang inbreeding boleh menyebabkan anak yang dilahirkan ada masalah..

    tp kebarangkalian tu rendah..

    kalau parents pembawa genetik disorder tu la yang menyebabkan offspring dpt masalah..

    bukan SG je..tp tuk semua haiwan lain..

    hehe

    ReplyDelete
  47. Setelah seharian geladah blog ni tuk jadi lover pet wanabe..
    Rasanya..
    Aku lagi suka GP (yang sememangnya dah obses) dari SG ..
    SG ni macam lasak semacam ,lepas tu,
    Dah macam trend je semua dok nak bela SG, tapi nak jaga dia kemain lagi leceh .. haha

    p/s: Tak sabar nak beli GP,
    Nanti dah beli aku tunjuk kat kau boleh? boleh kongsi2..Wakakah *tiba tiba

    kalau nak bagi seekor yang anak anak dia tu lagi bagus *muka tak tau malu, hahahaha

    btw, nice blog bro :)

    http://www.linda-zizan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. salam. Iman ambil information pasal SG ni ye? link blog awak pun iman dah creditkan dekat post tuh. thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik je..tp dala entri ni xberapa nak lengkap..hoho

      Delete
    2. Sape sg sepasang saye jual rm300 termsk sngkar, hammock, beg bwk g jln2

      Delete
  49. Sugar glider nie kene mandikan ke?

    ReplyDelete
  50. Nak tanya la.sg nie kene mandikan setiap hari ke?

    ReplyDelete
  51. DIMANA ada KEMAHUAN disitu ada KEJAYAAN

    ReplyDelete
  52. Mmg mahal..Dh beli bru jumpe blog ni..haha..mmg de bau busuk sikit la,nk tnye..sg ni kne mndikan die ke?

    ReplyDelete
  53. Sg ni kene mndikn dlm 1 ke 2 minggu sekali..

    ReplyDelete
  54. Sg ni kena mandi dlm 1 k 2 minggu sekali..

    ReplyDelete
  55. Anak perempuan memujuk nak bela SG...terima kasih sharing.
    Amat bermanafaat info ni.
    Jemput singgah blog sy juga ye

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  56. Kalau korang nak tau cam mne nak main kejar2 atau nak bagi SG kite slalu main ngn kite add facebook aq(mohd hazim)

    ReplyDelete
  57. sugarglider ni bukan susah nak jaga..yang penting... setiap hari kena meluangkan masa walaupun sedikit waktu..

    pagi pagi sebelum i pergi ke keje i tukar air die, tengok dalam bekas die ade makanan tak... then cuci bekas najis die (bilas dgn air je)

    lps balik keje... sayang die..usik2 die... nakal sgt..dan manja juga...suka acting dgn sy..suka kencing atas tgn sy... (mengesyorkan main sebelum u orang di mandi)kalau nak keluarkan dari pouch la... kalau tak bile2 pun boleh main...i x letak baju i pun...usik2 je die..tak takot..hari kedua lps beli..amek die pergi shopping...
    tak sampai 1 minggu pun...die dh kenal i...die manja2 je gigit tak sakit pun...kalau die marah br nk gigit betui2... AWAS!!-biasanya jarang

    kalau die rindu saya.. de menjilat jejari i... buat muka macam...eleh...manja sgt... kalah dgn kuching...

    ReplyDelete