Tuesday, 19 July 2011

Pet - Guinea Pig


Assalamualaikum

Sepanjang blogging ni ramai ye yang ingat GP ni sama dengan Hamster. Hehe, tak sama ye adik, kakak dan abang-abang. Haha. Kalau nak tahu, GP ni sama famili dengan hamster, mice, rat, gerbils, tupai dan  chinchilla iaitu Rodent tapi spesis lain-lain ye pasal tu mereka ni ada iras-iras. Haha. Pikachu, rattata yang kartun Pokemon tu pun rodent taw tak.wakakaka.

Bibir masa umur 2 bulan.
Oke hari ni just nak senaraikan beberapa fakta umum mengenai Guinea Pig (GP) sebagai pengenalan dengan haiwan comel ni.

  1. Nama official GP adalah Cavy ye, so lepas ni kita panggil cavy je, panggil Guinea Pig macam panjang pula kan. Hehe.

  1. Jangka hayat (life span) GP boleh hidup dalam 4 hingga 8 tahun . Lama juga berbanding hamster 2-3 tahun je.

  1. Kalau nak tahu GP ni perenang yang baik , wah good swimmer. hehe itu fakta je lah. tapi cuba try bagi GP berenang, konfirm tenggelam. haha

  1. GP ni adalah haiwan diurnal, tahu apa tu diurnal? Diurnal bermaksud aktif pada siang hari dan tak aktif pada belah malam, lebih kurang macam manusia lah.*Pernah baca artikel lain tulis GP ni nocturnal animal

  1. Kalau nampak GP ni melompat-lompat gedik kita boleh tahu yang GP tu tengah happy and excited, behaviour tu dipanggil popcorning. Boleh tengok contoh video ni *bukan video aku


6.    Baby GP lahir je dah ada bulu, mata terbuka dan boleh makan sendiri. Tak sama macam anak tikus, arnab dengan hamster taw.hehe

7.   GP juga susah nak dapat penyakit *tu pun kalau owner reti menjaga la

8.   GP juga haiwan pembersih dan tak bau taw.

9.    Dan GP ni haiwan herbivour which is makan sayuran, buahan, rumput kering (hay) dan juga pellet.

10.Paling best GP ni kenal owner dia dan manja, contohnya GP ni alert taw kalau kita nak bagi makan,dia akan menjerit (whistle). Macam video kat bawah ni. *boleh tengok entri INI untuk feeding.


Oke tu je lah, fakta yang agak simple, malas nak taip panjang-panjang, tunggu versi Vlog (entahnye bila) baru boleh cerita panjang-panjang..wakakak. So, pada siapa yang dah jatuh cinta dengan GP bolehlah beli kat petshop (mahal) ataupun kat ladang-ladang yang ada jual GP (murah). Seronok jaga GP ni, bila tengok muka binatang ni stress pun boleh hilang (kat kolej tiap-tiap hari stress, nasib baik ada GP) haha

Okai sekian !    

                 

   

35 comments:

  1. thanks for this info..bru trpkir nak beli GP tuk jdi peneman msok uni nnti..hee..:)

    ReplyDelete
  2. @miss : heeheh..beli jgn x beli..nnt share2 la cete pasal gp

    ReplyDelete
  3. Haha..Tergedik2x mcm kena short elektrik popcorning..Comel tp jenis dlm youtube tu panjang giler bulu dia..Td terbagi anak kucing susu lembu..Nasib baik teringat balik xleh kan..Huaa..Tgh tunggu versi vlog lak ni..hihi..

    ReplyDelete
  4. @haniera : ahhaha..thanx

    @rizal : akakkaka..dlm utube yg popcorning tu baka peruvian..baka peruvian mmg bulu panjang..hehe

    ReplyDelete
  5. bila tgk dayat punya blog hri2 *ok tipu
    rsa mcm nk ja ad sekor pet sndri :)

    ReplyDelete
  6. comey gila!haha.suka memang suka.tapi stakat ni,tak penah lagi la bela benda2 cmni.hamster ke apa.geliii kot. ;)

    ReplyDelete
  7. @aztiqah : amboi terpengaruh ke..aaahaha..take time la pikir banyak kali sblm nak ade pet sndiri..kang terabai pet tu..ehehe

    @namaakulyn : hahah..ok pe hewan ni..xde yg nak di geli pun..hehe.

    ReplyDelete
  8. wah! mcm seronok je bela GP ni. nmpk lebih mudah dr bela hamster. siap bleh berenang ag! teringin jugak nak bela. mahal x?

    ReplyDelete
  9. @black winter : hahaha..range harga dalam rm25 - 300..lagi mahallagi bagus baka..sebenarnye bela hamster lagi mudah sbb senang nak bersih kandang..GP banyak keje skit nak kena bersih smua..ahahahahah

    ReplyDelete
  10. Cavity..! hikhik

    jaga dia elokelok. aku tanak ko buat 'obituary' nanti kat blog ni. huhuuh

    ReplyDelete
  11. @syazwan : wakkakakakaka..nnt entri pasal obituary ada gak nnt..yela hewan ni sape taw bila nak mati..ekeke

    ReplyDelete
  12. sy tak bape minat pets tapi minat owang hensem..heheheeheheheheheheheheh

    gambar baju purple hensemm cam korea
    *cair*

    ReplyDelete
  13. @dayah : lol..org x ensem pon la..ahahha..bese2 je..ensem lam gbr je kot..ahahaha

    ReplyDelete
  14. Lagi panjang bulu Gp lg mahal ka??huhu..

    ReplyDelete
  15. @rizal :..wakakak..xdelaa..depends on baka laa..haha..kalau baka yg cantik2 tu slalu org jual mahal..hioho

    ReplyDelete
  16. Okay nk tnya lagi..hakhak..Cavy haiwan pembersih??Ape beza ngan kebersihan Arnab ngan hamster??

    ReplyDelete
  17. @rizal : amboii..soalan susahnye nak jawab..haha..sama je..pembersih mean xsuka kotor la..pastu suka bersihkan diri..groom bulu sendiri camtula..sama je ngan arnab n hamster

    ReplyDelete
  18. dia lebih besar sikit dr hamster kan... pasni awk tulis lah cerita pasal sugarglider...itu pon haiwan comel jugak..^__^

    ReplyDelete
  19. Saje je nk test Dr..tett..Oh xda beza la ngan kebersihan arnab ngan hamster...Ingatkan lain td..huhu..Ok xda soalan dh.. :)

    ReplyDelete
  20. @shazana : lagi besar dari hamster lah..hamster kecik sgt..hoho..aiyoyoy..susah skit tulis pasal sugar glider kalau xde experience dalam jaga natang tu..huhu..akan diusahakan..wakakak

    ReplyDelete
  21. @rizal : bukan doc laa..huwaaa..ahahahah..sama je smua natang pembersih..suka groom bulu sndiri..hehe..

    ReplyDelete
  22. Whaa.. macam nak bela je! Comelnye.. Mahal ke kalau nak beli ea?

    ReplyDelete
  23. @sofiey : hoho..range harga dalam rm25 - rm300..lagi cantik baka lagi mahal..selalu kat petshop jual rm180 tp tu baka yang cantik la..kalau yg biasa2..rm30-60 da leh dpt..hehe

    ReplyDelete
  24. im walking here..nice pet! cute sgt2!

    ReplyDelete
  25. @ikaman& nora : thanx..heheh

    ReplyDelete
  26. Menyampah dengan facebook chat skarang ni? Cuba usha ni....

    http://proghq.blogspot.com/201​1/07/alternative-way-to-chat-o​n-facebook.html

    ReplyDelete
  27. haha.. serius dok kat kolej tension, balik kelas terus main dgn gp. hilang semua tekanan. x)

    ReplyDelete
  28. @miss guinea : ahhaa..tu la kelebihan kita bela pet ni..stress pon bole hilang..ahahahah

    ReplyDelete
  29. cute......nsb baek la bce entry ni.....coz mmg cadang nk beli GP.....tgh diusaha kn....so bile dh bce entry ni lg la bersemangat nk bela GP....

    ReplyDelete
  30. @adiey: hehhe..beli2..comel hewan ni..hikhik

    ReplyDelete
  31. ha ah......dh lme dh ngidam nk beli....hehe.....insyaAllah akn smpai gak hjt 2....skrg ad kucing je kt umah....

    ReplyDelete
  32. @miss :haha..slow2..study dulu pasal guinea pig..hehe

    ReplyDelete
  33. HAHA ! bile daah dapat present dari someone dapat hamster , macam nak hadiah dari someone laen laaah . nak present GP pulaak . hehe

    ReplyDelete